Minimalt med innsyn, maksimal utsikt: Da vennene skulle selge huset sitt, slo familien til

På en skrånende naturtomt med skog i ryggen troner en spektakulær villa i fire etasjer og syv halvetasjer. Her har Edit og Ditlev Nordgaard vær og vind tett på seg året rundt, enten de er ute- eller innendørs.

Mellom de to stuene er Edit på vei opp trappeløpet inn til tvillingdøtrenes avdeling. Her har de sine egne soverom, bad og stue som kan lukkes av med store skyvedører. Foto: Lise Åserud

  • Kjersti Edvartsen
Publisert: Publisert:

Etter mange år rundt om i verden i FN-tjeneste bestemte paret seg for å ta med seg tvillingdøtrene sine og flytte til Norge. Det var på tide med et mer stabilt liv og å slippe å ta døtrene ut av skoler og bort fra venner hvert tredje år.

Vel hjemme i 2007 fant de seg til rette på Nesodden. Først på Hellvik før de endte opp i det som tidligere var et idyllisk hytteområde et steinkast fra Bunnefjorden i 2015.

Fra skogen og terrassen bak huset kan man se helt fra enden av Bunnefjorden og inn til Oslo. Foto: Lise Åserud

Kjøpte boligen av venner

Den nyfunksjonalistiske villaen de endte opp i, hadde de vært på besøk i mange ganger før. Et vennepar hadde kjøpt huset fra den opprinnelige eieren. Da vennene bestemte seg for å flytte til Sveits i 2015, var ikke Ditlev og Edit sene om å bestemme seg for å kjøpe huset.

– Det som gjorde mest inntrykk på oss, var de store vindusflatene ut mot sjøen. Det var helt spesielt og er fremdeles det som gjør at mange som går forbi, stopper opp og tar en titt, forteller Edit.

  1. Skog og sjø er tett på, og de store glasspartiene er med på å viske ut skillet mellom ute og inne. Foto: Lise Åserud

  2. Glasshuset troner i den bratte skråningen mens skyene danser forbi. Selv om det er mye glass, er det ikke mye innsyn for forbipasserende. Foto: Lise Åserud

Ferdige byggeklosser fra Sverige

Huset ble i sin tid tegnet av den norske arkitekten Johnny Johansen, men det er bygget på en fabrikk i Sverige. Kun grunnmuren ble gjort på stedet.

Arkitekten gjorde en formidabel jobb med å integrere huset i det bratte terrenget. Boflaten strekker seg på cirka 370 m² fordelt på hele fire etasjer og syv halvetasjer.

Materialene som er valgt, gjør også sitt. Her er det foruten glass valgt sibirsk lerk, sink og pusset mur. Alle materialer har grånet og går mer i ett med tomten.

– I tillegg er det nærmest vedlikeholdsfritt. Vi vasker vinduene kun én gang i året. Det er jo ikke så mye støv her ute langs sjøen, og de vasker seg selv utvendig når det regner, sier Edit.

  1. Det er få skillevegger innvendig. Også trappeløpet er i glass. Foto: Lise Åserud

  2. Også peisen som ligger mellom kjøkkenet og stuen i førsteetasje er utstyrt med en glassvegg. Det er i det hele tatt gjennomgående transparens i hele huset. Foto: Lise Åserud

Edit og Ditlev Nordgaard har funnet sitt drømmehus på Fjordvangen med utsikt over hele Bunnefjorden. Foto: Lise Åserud

Store glassflater fordrer kvalitet

Måten huset er plassert på, gjør at det er minimalt med innsyn fra forbipasserende naboer og strandgjester, men maksimalt med utsyn til skogen i bakkant og Bunnefjorden i front.

Men så store glassflater fordrer kvalitet. Her er det glass med UVA-filter for å redusere varmen om sommeren og argongass for å holde varmen inne om vinteren.

Huset får også varme fra en bergvarmepumpe som ligger 80 meter under bakkenivå. Den bidrar til å redusere energikostnadene.

– Det litt spesielle ved dette huset er at det er valgt åpne løsninger inne, uten noe særlig skillevegger. Det gir en veldig god følelse. En annen ting vi setter pris på, er at det er et sentralt lydanlegg med fjernstyring i hele boligen. Og i vinterhalvåret er det jo veldig behagelig å varme seg skikkelig i det tyrkiske steamrommet på hovedbadet, sier Ditlev.

Vedlikeholdsfrie materialer

Den høye standarden og kvaliteten på huset gjorde at det bare var nødvendig med noen mindre oppgraderinger som er normalt etter noen år. Utvendig er cirka halve fasaden kledd i sibirsk lerk, og resten er mur.

– Vi har nylig hatt fasadevask av den sibirske lerkdelen og også fått denne delen beiset i en mørkere farge. Ellers er hovedterrassen mot sjøen utvidet og har fått nytt gulv i tre.

– Innredningsmessig har vi en fin blanding av moderne og antikk, blant annet enkelte møbler og håndknyttede tepper og kelimer. Noen av disse er svært gamle og ble kjøpt under den perioden da vi var ute i FN-tjeneste. Det er en miks i stil som jeg synes passer fint sammen, forteller Ditlev.

Mange minner fra lang fartstid i utenrikstjeneste har vært med på å gjøre huset til deres eget personlige hjem, selv om det tok litt tid i starten.

– Til å begynne med var det litt merkelig ikke å være på besøk hos venner på middag, men bli vant til at det er vårt eget hjem, innrømmer Edit.

Stranden er kun to minutters gange unna. Her tar de gjerne et morgenbad før jobb og padler om ettermiddagene. Foto: Lise Åserud

Publisert:

Les også

  1. Arkitektens eget rede

  2. Utenpå er huset enkelt og minimalistisk. Inne er det fargerikt og spennende

  3. Enkelt, fargerikt og praktisk: – Vi falt pladask første gangen vi besøkte tomten

Mest lest

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Gutt påkjørt på Bryne

  4. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  1. Hjemme hos
  2. Nesodden
  3. Arkitektur
  4. Møbler
  5. Interiør