Bli med inn til surferen som tenker kreativt om interiør

– Hver bit av dette huset reflekterer min personlighet.

Surferen Uceli Cardoso er et kjent ansikt i Rio Vermelho, ofte å se på vei dit bølgene bryter best. Hjemmet ligger knappe 50 meter fra havet. Fasaden er dekorert av en lokal kunstner til ære for havgudinnen Yemanjá. – Her har jeg levd store deler av livet mitt. Dette huset har gitt meg mye, smiler Uceli Cardoso.
  • Karen Gjermundrød
Publisert: Publisert:

I et av Salvadors eldste nabolag kommer brasilianske Uceli Cardoso (57) syklende oppover gaten med surfebrettet under armen.

Rio Vermelho er kjent for sin bohemske atmosfære, for sin typiske street food – acarajé – inspirert av vestafrikanske tradisjoner og for sin årlige feiring av havets mor Yemanjá. En pittoresk fiskekoloni ligger ved munningen der elven går ut i havet. Surfestrender finner man i alle kriker og kroker av byen, før kysten svinger inn i bukten Bahia de Todos os Santos.

Et hull i murveggen er blitt til en hylle som rommer havgudinnen Yemanja. I Salvador står vestafrikanske tradisjoner og religion sterkt.

Skulle bare på karneval

Uceli Cardoso reiste til Salvador for å oppleve karnevalet i 1985. Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert. Der forelsket 23-åringen fra Rio de Janeiro seg og oppdaget kort tid etterpå at hun var gravid.

Tre måneder senere returnerte hun og flyttet inn med kjæresten i hans hjem, et hus fra starten av forrige århundre i kolonial stil. Husene i denne historiske gaten tilhørte gamle familier som har holdt på husene sine siden den spede begynnelse.

– For meg var det var kjærlighet ved første blikk. Jeg elsker denne bydelen og identifiserte meg med stedet umiddelbart, forteller Cardoso.

Enkelte mener at de eldste bygningene her ble bygget med hvalolje som bindingsmiddel.

– Da jeg kom til huset første gang føltes det som jeg hadde bodd her i et tidligere liv, erindrer Uceli Cardoso.

Forholdet til ektemannen tok slutt i 2003, men hun fortsatte å bo i huset sammen med sine to sønner, og i dag alene sammen med de tre kattene sine.

Bruker ting hun finner

Innvendig er huset forfallent flere steder og bærer preg av begrenset økonomi til å gjøre store grep. Rommet i førsteetasje ut mot gaten fungerer som et atelier. Her maler Uceli T-skjorter med motiver fra havet og naturen, som hun selger.

Hjemmet hennes reflekterer at surfing er en stor del av livet hennes.

– Det har gitt meg store helsefordeler, påstår hun.

Sammen med kattene bor Uceli Cardoso i underetasjen som går ut mot en liten bakgård. Her har hun med kreativitet utnyttet ting hun har fått og funnet til det fulle.

Lite eller ingenting går til spille. Å ha begrensede ressurser har tvunget Cardoso til å tenke kreativt om innredning og huset hun er så glad i. I et hjørne utgjør for eksempel tomme røkelsesemballasjer et bilde.

– Kom med det du har. Her kastes ingenting, alt kan brukes til noe, ler Cardoso.

For noe annet sted kan hun ikke tenke seg å bo.

– Dette var huset Gud ga meg for å ta vare på sønnene mine. Her føler jeg fred. Hver bit av dette huset reflekterer min personlighet, sier hun smilende.

Publisert:
  1. Hjem
  2. Rio de Janeiro

Mest lest

  1. To langrennsløpere har avgitt positiv koronaprøve før OL

  2. Tenåringsgutter kan ha blitt rammet av Tiktok-trend: Bruker en spesiell låt til å navngi overgripere

  3. Nye karanteneregler gir enorm hurtigtestpågang

  4. SUS: Sju koronapasienter på respirator