På ferd langs Mosel

De snirklete veiene ved elven fører deg mellom små landsbyer, slott og steile vinranker.

SLOTT: Det steg plutselig ut av det lille skydekket på bilturen i Moseldalen. Den vakre borgen ruver over elvebyen Cochem.
 • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er ikke bare tyskerne som er glade i bilferie i Norge, nordmenn lar seg også friste av Tyskland – og de snirklete veiene langs Mosels bredder i Rheinland-Pfalz er perfekte for den type tur.

Langs elven ligger det små landsbyer på rekke og rad, noen kan du kjøre forbi, men noen er absolutt verdt et stopp.

Vi har plukket ut fire fine stoppesteder.

Cochem – slottsbyen

Rundt en sving og ut av skylaget stiger et stort slotts plutselig frem. Slottet Reichsburg Cochem ble bygget på 1100-tallet og ruver høyt over byen nede ved elven. Rundt den ligger vinmarkene tett i tett. Slottet ble ødelagt av franske tropper på slutten av 1600-tallet og først bygget opp igjen 200 år senere – i gotisk stil.

For ekstra god utsikt, gå over broen og ta en kaffe på den andre siden.

Cochem er en landsby full av spennende arkitektoniske byggverk som den gamle jernbanen og en mengde kirker og bygninger fra renessansen og romantikken. Selvsagt kan også slottet besøkes, med en 30 minutters guidet tur. I juni arrangeres det vinfestival i elvelandsbyen.

Her er fire andre gode tips:

Les også

Drømmer du om et snev av vår og storby?

LANG ELVEN: Det er mange stoppesteder underveis langs elven, fra Tysklands eldste by Trier til Koblenz. Langs Mosels bredder ligger det mange landsbyer med hoteller, bed and breakfast og campingplasser for bobilturistene.

Hvis du er sulten kan det være verdt å prøve Cochems vri på en av de tyske nasjonalrettene Sauerbraten – gryterett med biff som har ligget marinert i en miks av eddik eller vin, vann og diverse krydder i flere dager.

GAMMEL MARKEDSPLASS: Bernkastel-Kues har ivaretatt sin 700 år gamle historie. Bindingsverkshus fra barokk-tiden på 1600-tallet omringer markedsplassen. Et av de mest berømte er Spitzhäuschen, et smalt hus med restaurant og vinsmaking i en av bakgatene.

Bernkastel-Kues, ekstrem vinturisme

Dette er et klassisk stopp: Bernkastel-Kues er en av dobbeltby – Bernkastel og Kues er forent med en bro over Mosel siden 1905. Ved broen ligger det lange, flate sightseeingbåter, klare til å ta med seg turister opp og ned elven som slynger seg mellom de bratte vinrankene.

VIN OG SUVENIRER: Vin er det viktigste i Mosel, og med det kommer vinglass, vinkarafler, malerier, postkort også videre med motiver av vindruer, vinranker og alt annet relatert til vin.

I begynnelsen av september arrangeres en av de største vinfestene i Mittelmosel. Da er det opptog, kroning av vindronningen og selvsagt mulighet til å smake god vin i løpet av den fire dager lange festivalen. En av de mest kjente og sagnomsuste vinene er Bernkasteler Doctor.

Doctor-vinmarkedene strekker seg 200 meter oppover bak byen i bratte terrasser. Vinen er legendarisk av en grunn – den skal angivelig ha kurert en gammel erkebiskop fra Trier, derav navnet «Doctor». Vingården er liten, men blant de eldste og dyreste i Mosel. Ta kontakt for besøk. Les mer: dr-thanisch.de.

Vinene kan også smakes på Vinothek sammen med 140 andre varianter.

Vi møtte vinkongen av Mosel:

Les også

Hva er så spesielt med Moseldalen?

SMUG OG TORG: Bernkastel-Kues er som et postkort, en travel turistby, men absolutt verdt et stopp på turen langs Mosel.

Husker du vinflaskene med malt etikett inni flasken? Og de grønne, runde vinglassene. «Alle» hadde dem i skapet på 1970— og 80-tallet. De kommer fra Mosel. Og de selges selvsagt fremdeles i suvenir- og vinbutikkene.

En ting det er verdt å merke seg på reisen, er tyskernes forhold til kjæledyrene sine. Hunder er hjertelig velkomne på de lokale kneipene, også innendørs.

På en hyggelig sjappe i en skråning i Bernkastel kom en av verdens største hunderaser, en irsk ulvehund, inn døren da vi spiste vår snitsel-lunsj. Den skapte stor oppstandelsen og nysgjerrighet, men la seg relativt rolig ned ved siden av eieren og dekket halve gulvet. Men sett ikke snitselen i halsen av den grunn! Både små og store firbente er altså velkomne.

Og visste du at dette er helt i orden?

Les også

Reiseekspertene: Derfor bør du droppe museer når du er på storbyferie

LOKAL VIN: I små vinhandler i Bernkastel-Kues kan du både smake og kjøpe lokal vin.
VAKKERT i REIL: Det likner et maleri av Monet. I morgentimene ligger Mosel stille, mens tåken løftes. Været i Mosel er perfekt for den vanskelig Riesling-druen med kjølige, fuktige netter og varme dager.

Reil – søvnig og floral vinlandsby

Kjøreturen fra Bernkastel-Kues til Reil er flott. Det er svingete og tidvis bratt på turen, men det gir igjen god utsikt så sant en kjører i lyset. Finn et hyggelig hotell langs elven, og nyt en bedre middag og selvsagt den lokale vinen.

«Alle» familiene har sin egen vin. Vertinnen på vårt Bed and Breakfast lovet liv og leven i landsbyen, men beboerne var nok trøtte og slitne etter vinhøsten denne kvelden.

Men i Reil koker det på sommeren. Langs elven blomstrer det, og husveggene er fylt med fargerike blomster og vekster. Det er et postkort.

Reiselysten akkurat nå?

Les også

Sjekk gradestokken - og møt våren i Europa

LITEN VINLANDSBY: Reil er en vakker liten landsby. Den var i sin tid et av de største vinområdene i Mosel.

Vinhistorien strekker seg 1000 år tilbake og Reil var i sine glansdager på 1900-tallet et av de største vinområdene langs Mosel-elven med over 200 vingårder.

I dag har det sunket til nesten halvparten, men vinturisme er blitt svært viktig. Hver høst arrangeres det flere vinfestivaler i den lille elvebyen, ellers er det mulig å leie sykler, fiske i elven eller ta en båttur.

Noen av verdens beste viner finner du på denne ruten:

Les også

En av verdens eldste vinveier ligger en liten flytur unna

SUPERVIN: Riesling er en av hoveddruene i Mosel. De de bratte terrassene som omkranser elven i landsbyene rundt Bernkastel-Kues kommer noen av verdens beste.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Koblenz – der elven ender

Den ganske store universitetsbyen er et fint start— eller avslutningspunkt på reisen langs Mosel. Det er i denne byen Mosel har sitt utløp, og byens navn er det latinske for sammenflytingen av elvene Rhinen og Mosel ved det såkalte «Deutsches Eck».

DER ELVENE RENNER: I byen Koblenz møtes elvene Rhinen og Mosel, før Mosel renner videre ut i Rhinen. Mosel renner til høyre på bildet, mens Rhinen renner rett under kabelbanen.
VAKKER UTSIKT: Fra Seilbahn er det mulig å se skillet mellom Mosel og Rhinen tydelig. Mosel har sitt utløp i Koblenz.

Ingen steder kan du se det bedre enn ved å ta den nye kabelbanen fra gamlebyen og opp til borgen.

Kabelbanen, eller Seilbahn på tysk, er blitt en stor turistattraksjon de siste årene. Turen opp tar ca. fem minutter og gir panoramautsikt over byen og elvene.

Ta banen ned igjen til gamlebyen og spaser gjennom den før du beveger deg mot Zentralplatz. Koblenz er blitt rustet opp de siste årene, og det er bygget nytt shoppingsenter, et moderne museet Mittelrhein og et stort, nytt bibliotek.

Fint liste å være på:

Les også

De ti beste flyplassene i år

VOKTER ELVEMUNNINGEN: «Deutsches Eck» en landtunge i Koblenz der Mosel munner ut i Rhinen. Den 37 meter høye statuen av keiser Wilhelm I vokter munningen ble oppført i 1897. «Deutsches Eck» fikk verdensarvstatus i 2002.
TIL BORGEN: Den nye kabelbanen i Koblenz er viktig for byen, og er blitt en stor attraksjon fem år etter at den ble bygget. Den tar folk opp til Ehrenbreitstein festning.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Vil du ha mer inspirasjon til reiser i Europa?

Les også

Dette landet er en av sommerens vinnere

Les også

Disse irske øyene er plutselig blitt turistmagneter

Les også

Et engelsk jungeleventyr

Les også

Disse norske byene danker ut Berlin, Barcelona og New York

Les også

En av verdens eldste vinveier ligger en liten flytur unna

Og trenger du noen gode reisetriks?

Seks av de smarteste reisetriksene du trenger

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Test: Luksuriøs koffert ruller best

Slik pakker du kofferten effektivt

Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

Publisert:
 1. Reiseguide
 2. Europa
 3. Aktiv ferie
 4. Reise
 5. Tyskland

Mest lest akkurat nå

 1. Front mot front-ulykke på E39 ved Runaskaret - tre biler involvert

 2. Mann i 70-årene døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Venter 100.000 på besøk i Folkehallene

 5. Åpner parken over Byhaugtunnelen

 6. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket