Utforsk Gili-øyene: Den bitte lille øygruppen kalles Indonesias Maldivene.

Det tar sin tid å komme dit. Men det er verdt reisen.

En vakker solnedgang på Gili-øyene.
 • Gunnar Sohlberg Hagen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De tre bitte små, nesten trillrunde øyene i Indonesia, blir av mange sammenlignet med Maldivene.

Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air tåler sammenligningen. Øy-trioen utgjør en spennende destinasjon som dekker mange turistbehov. Alt fra stillhet til partyliv. Men som kanskje er aller best under vann.

Gili Meno-stranden på Lombok.
Les også

Tripadvisor mener det er årets beste reisemål – vi har vært der

Flatt – og flotte farger

Øyene er små og nesten flate. Trawangans høyeste punkt er 13 meter. På de to andre er makshøyden kun et par meter. Øyene er omkranset av krystallklart vann, og har karakteristiske hvite strender.

Tempoet på Gili er det samme rolige som på Maldivene. Du får følelsen av å befinne deg i en annen verden. Dessuten er motorisert ferdsel forbudt, slik det er på store deler av Maldivene. På Gili-øyene finnes det ingen biler, ingen tuk-tuk-drosjer og ingen mopeder.

Tre fluelorter på kartet

Det er faktisk bare noen år siden Gili-øyene fikk sin første minibank. Før måtte turistene komme dit med lommen full av kontanter. (Og da mener vi lommen full. Tusen indonesiske rupier er verdt mindre enn en norsk krone).

Gili-paradiset tilhører det vidtrekkende Indonesia, verdens fjerde mest folkerike nasjon. En nasjon bestående av over 17.000 øyer.

Tre av dem ligger der som fluelorter på kartet, mellom mega-øyene Bali og Lombok. Eller mer korrekt: De ligger rett utenfor den nordvestre trippen av sistnevnte øy, i det som kalles Lombok-stredet.

Som tre paddehatter ligger Gili-øyene etter hverandre. Lengst ut ses Gili Trawangan, deretter Gili Meno og Gili Air. Høyeste punkt over havet: 14 meter.
Les også

Kjøpte reiseforsikring til sønnens Bali-tur, oppdaget at den likevel ikke var gyldig

En av de lokale prøver fiskelykken. Det er Gili Air som har flest fastboende, mange av dem pendler til jobb på Trawangan.

Nabofjell i fyr og flamme

Fra Gili-øyene ser du i klarvær ikke bare Lombok, men også Bali. Og det man først og fremst ser er vulkanfjellene Agung (Bali) og Rinjani (Lombok), som begge rager godt over 3000 meter i været. Og som gir Gili-øyene en viss ly. Øygruppen har blant annet mindre regn enn regionen for øvrig.

Høytragende Mount Rinjani – i seg selv en betydelig turistattraksjon – er aktiv, og det hadde utbrudd senest for tre år siden.

Turister på en restaurant på øya Gili Trawangan. I bakgrunnen ser du Gunung Agung-vulkanen på Bali.

I august 2018 ble særlig Lombok og Mount Rinjani, men også Gili-øyene, rammet av en annen naturkatastrofe – et jordskjelv målt til 7.0 på Richters skala. Et tresifret antall liv gikk tapt, i hovedsak på Lombok.

Men Gili-øyene ble også rammet av ødeleggelser. Nesten alle innbyggere, utbyggere og turister ble evakuert i løpet av noen dramatiske dager, preget av en rekke etterskjelv.

Selv øygruppens 500 hester – teknisk sett ponnier som brukes som hestedrosjer – ble lempet i båter og fraktet i sikkerhet.

Ennå har ikke alle resorter, dykkefirmaer og barer gjenåpnet etter skjelvet. Men for alle praktiske formål er livet på Gili-øyene normalisert, og båttrafikken fra Bali går som normalt.

Les også

Vi sjekket renholdet på Norges største flyplass. – Ekkelt.

Båt fra Bali

De fleste turistene kommer altså med båt fra Bali, 35 kilometer vest av Gili Trawangan. Selv om Lombok ligger mye nærmere. Dette kan tilskrives at Bali har en internasjonal flyplass og er mye større på turisme enn Lombok.

Noen operatører skryter på seg en overfart fra Bali på to timer. Du kan trygt regne med tre. Kanskje fire. Selv opplevde vi motorstopp og ble liggende og drive en time. Men velger du å reise til Gili-øyene, har du trolig god tid uansett.

Vannveien til Gili-øyene.
Les også

Syv ting du må huske når bagasjen er forsinket

Øy-øyene

Å si «Gili-øyene» er for øvrig smør på flesk. Gili betyr nemlig øy, på det lokale språket sasak.

Solnedgangen nytes best på øyas vestkyst, som også er den minst turistifiserte delen av Gili Trawangan. Her slår man to fluer i ett smekk: vakker utsikt og lite folk.

De tre øyene fikk ikke permanent bosetning før på 1970-tallet. Man teller for øvrig ikke antall innbyggere, men antall fastboende familier. Ved siste telling hadde Gili Trawangan 361 familier, Gili Meno 172, og Gili Air 450.

Trawangan er den mest utviklede av Gili-øyene. Uten at det sier all verden. Riktignok er det mange resorter, restauranter og barer her – de aller fleste konsentrert på østsiden av øya. Men det at motorisert ferdsel er ikke-eksisterende, gjør noe med hele stemningen. Og lydbildet.

På Gili-øyene bruker man enten sykkel, hestedrosje eller apostlenes egne hester.

Øya rundt til fots eller pr. sykkel

Og apropos det siste: Alle tre gili'ene er ypperlige for trimturer til fots. Du kan gå rundt hver av disse øyene på halvannen til tre timer. Noen steder i tung sand, andre steder på sti eller småvei. Og blir du lei av å gå, så leier du sykkel.

Sykkelutleie er en sentral geskjeft på Gili. Kvaliteten varierer fra ikke så verst, til rukkel. På øyene er det uansett få, om noen, som stresser med å komme seg fra A til B.
Rundtur på Gili Trawangan kan anbefales – enten til fots, med hestedrosje eller pr. sykkel. På veien finner du pit-stops som dette: steder hvor du tar en drikkepause og nyter ettermiddagssolen.

Selv hadde vi fine opplevelser underveis på vårt private Tour de Trawangan. Vi anbefaler å starte et par timer før solnedgang. Å sykle øya rundt uten å stoppe, tar tre kvarter. Da må du imidlertid tråkke forbi steder du egentlig har lyst til å stoppe ved.

Men hvorfor stresse? Nyt heller synkende sol og en drink underveis.

Publisert:
 1. Asia
 2. Reiseguide
 3. Reise
 4. Indonesia

Mest lest akkurat nå

 1. Mistet førerkortet etter farlig forbikjøring

 2. Ertvaag-familien dro inn 84 millioner - tar 23,5 millioner i utbytte

 3. Enighet mellom byggherre og utbygger om Sola Arena - Folkehallene punger ut med 49 millioner kroner

 4. Ingve Bøe slakter tv-ekspert etter Tripic-episoden

 5. Reisende risikerer å ikke få alt refundert

 6. Daglig leder ferdig i klubben