Algarves mest sjarmerende by? Det er Tavira.

«Go west» var det noen som sang en gang. «Go east» sier vi om Algarvekysten.

TAVIRA: Så liten og så sjarmende – Tavira er en av de aller fineste landsbyene øst på Algarvekysten. Den gamle broen Ponte Romana samler byen over elven Foto: Paal Audestad

 • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:

En av Algarvekystens aller mest sjarmerende byer ligger østover på vei mot den spanske grensen. I lille Tavira er tempoet roligere enn i de mer travle byene sentralt og vestover langs Algarve.

Byen med sine 25.000 innbyggere har over 20 kirker, tradisjonell portugisisk arkitektur og glattpolert brostein i gatene. Det er avslappende, selv om kalenderen viser juni og høysesongen er i sin spede begynnelse.

Brasiliansk innflytelse

– Hvor sterk vil du ha maten?

Enorme reker stekt i den lokale portugisiske sausen piri-piri står på menyen. Det får bli medium styrke, vi aner tross alt ikke hvor sterkt det er.

NAM: Grillede kongereker servert med den sterke sauen piri-piri eller grillet med ananas. Liker du skalldyr må det testes. Foto: Paal Audestad

Den lille brasilianske restauranten O'Castelo i starten av brosteinsgaten har munter uteservering med mye folk, både store og små, på kveldstid. I det lille lokale innendørs er det god skygge for solen og perfekt for lunsj.
Kokken og servitørene er spente på om styrken leverer.

«Piri piri» betyr «pepper» på swahili og er en hot saus laget på rød chilipepper med opphav fra både det søramerikanske og det afrikanske kontinentet.

 • Vi dro for å finne de fineste - og vi fant dem:
Les også

De fem fineste strendene langs Algarvekysten

Algarves strender er noen av verdens fineste, men de er ikke så enkle å finne frem til. Heldigvis.

ALLE GÅR UT: Det livner til når solen er på hell i Taviras gater. På den brasilianske restauranten O'Castelo serveres deilig grillet kjøtt, fisk og skalldyr til liten og stor. Foto: Paal Audestad

Rekene er perfekt krydret – kunne sikkert vært enda sterkere (nå tøffer vi oss). Fisk og skalldyr pluss diverse kjøtt på grillen er lokale herligheter langs Algarvekysten.

Særlig får de brasilianske restaurantene skryt av lokalbefolkningen. De kan grille og krydre maten. Nam. Kongerekene smelter på tungen, det er grisete, fett og sterkt. Helt himmelsk.

 1. LIV I GATENE: Gatemusikantene byr opp til dans i Taviras trivelige restaurantgater. Foto: Paal Audestad

 2. FISK: Fisk er selvsagt på menyen i havnebyen. Prøv de lokale herlighetene. Foto: Paal Audestad

Liten by med stor sjel

Gå ut i gatene når det nærmer seg solnedgang. I smågatene på østsiden av elven ligger det restauranter på rekke og rad. Portugisiske, brasilianske, indiske og kinesiske, du finner det meste.

Gatemusikantene med saxofon, trekkspill og kontrabass fyrer opp stemningen langs uteserveringen i de trange gatene – det er liv og røre når turister og lokalbefolkningen samles rundt matfatene.

 • Skal du til Portugal i sommer? Sjekk Faro og området rundt:
Les også

Den øde øya i Algarve

Det er bare en kort fergetur fra fargerike, fine Faro ut til lagunen og den øde øya Deserta der ro og fred hersker.
 1. BYENS KULESTE? Han er en av de råeste bikerne vi har sett. Med pimpet opp moped – midt i vesle Tavira. Foto: Paal Audestad

 2. GÅ GATELANGS: Taviras deles i to av elven Gilão. Når skumringen setter inn ta beina inn og rusle rundt i byens fine gater og over broene. Foto: Paal Audestad

På begge siden av Ponte Romana, den eldste av bybroene, ligger det flere livlige utsteder med livemusikk i helgene. En av barene er særlig elsket av irer og europeere.

Gå etter allsangen, den er umulig å unngå.

Vil du ha mer fest og moro trasker du over på den andre siden av broen igjen – der ligger et par barer hvor Taviras innbyggere og expats nyter nattelivet. 13 år etter at røykeforbudet ble innført i Norge tillates det fremdeles røyke inne på en del utesteder i Portugal.

 1. PÅ BAR: Du finner irske puber i nær sagt alle verdens land – også i Tavira. Livemusikk trekker mye folk i helgene i pubene langs elven. Foto: Paal Audestad

 2. MJAU: Pus følger med på gatelivet. Foto: Paal Audestad

Strandparadiset Ilha de Tavira

Tavira er kanskje mest kjent for øya Ilha de Tavira (ilha betyr øy på portugisisk).

Langs den 14 kilometer lange stranden finner du solsenger flere steder, strandvolleyballbaner og massevis av restauranter og barer.

VANNLEK: Ilha de Tavira er like mye lokalbefolkningens som turistenes øy. Sommerferiefersk ungdom trosset det litt småkalde vannet og lekte i bølgene. Foto: Paal Audestad

For å komme dit kan du enten ta beina fatt ut av byen eller ta fergen fra kaien i gamlebyen.

Men det er bare en liten halv time å gå til fergen ved Quatro Aguas – vel to kilometer utenfor byen. Spaserturen er vel verdt det når det dukker opp fine fugler på veien – flamingo og hegre for å nevne noen. De står og kjøler seg ned i de mange lave saltverkene.

Det koster bare noen få kroner med båt over til øya. Stranden her blir stadig vekk kåret til en av de aller beste stredene i Portugal og det er lett å forstå hvorfor. Den er eviglang og du kan lett finne deg et eget lite område mellom sanddynene og få følelsen av å være nesten helt alene.

LANG STRAND: Ilha de Tavira er 14 kilometer lang, men bare mellom 150 meter og en kilometer bred. Du kan få med deg hele ved å vandre rundt på stien som er laget på øya og selvsagt på stranden. Foto: Paal Audestad

Men vil du leke og kose deg finnes det strandvolleyball, strandstoler og andre aktiviteter i nærheten av de mange restaurantene og barene rett ved hovedområdet.

Strandøya er en del av naturparken Ria Formosa og er kategorisert som «blue flag», som vil si at kvaliteten er svært høy, det er rent og pent, vannkvaliteten er god og miljøet tas hensyn til.

Og nesten det beste av alt: Du kan ta med telt og campe der ute. Finn le og ro innimellom trærne på innsiden – det vil si ved strendene mot Tavira.

Det går en «ekspressfergen» tilbake til sentrum av byen – det er bare å stille seg på kaien.

 • Dette må du få med deg en gang:
Les også

Denne lille øygruppen er Europas svar på Karibia

Ta turen til naturparken Ria Formosas øyrike. Du kommer ikke til å angre.

FARGERIK: Den lille byen er utvilsomt en av Algarves fineste. Foto: Paal Audestad

Smak på lokale retter

På vei tilbake til fastlandet melder sulten seg nok en gang. En liten kneipe i en av smågatene i sentrum frister. Et ledig plastbord og stoler står utenfor, resten er fullt opp av portugisere og et par turister.

– Germany?

– Norway. Noruega.

– Tusen takk. Vær så god.

SPYD: Skalldyr serveres på mange ulike vis. Foto: Paal Audestad

Den søte eldre servitøren har lært seg noen norske fraser, selv i den relativt rolige lille byen ved havet.

Han er stolt av det og serverer stekt torsk rørt sammen med ris og egg til lunsj. Det er deilig. Lokalt. Grisete, fett og mettende. Og ikke minst billig.

Spisesteder i Tavira

I Algarves byer er det sjømat og skalldyr sammen med grillmat av ulike slag.

O'Castelo Brasiliansk restaurant med livlig uteservering og et litt mindre lokale innendørs. Prøv de grillede kongerekene med ananas eller den sterke sausen piri-piri.

Zeca da Bica
Over broen fra sentrum ligger det flere koselige, trange restaurantgater. Denne brasilianske godbiten er en av dem. De har lokale spesialiteter på menyen som «razor clams», spisse muslinger, servert med ris eller annet tilbehør.

Tonelo
Denne ligger også over broen fra sentrum. Livlig restaurant i en fin gate. Har mye kjøtt på menyen og en god del fisk, men ikke så mye skalldyr.
Snackbar Romba
Velg denne til lunsj – rimelig, god og superlokal sjappe som lager opp alle grytene til lunsj. Prøv torsk med stekt ris og egg.

NB: Flere av restaurantene tar kun portugisiske bankkort, så sjekk at du har med deg kontanter.

Tavira – reisen dit

Byen ligger en halv times kjøretur østover fra Faro og Faro flyplass.

Reisen dit: Norwegian flyr direkte fra Oslo Lufthavn til Faro. Fra Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Bergen må det bergens mellomlandinger.

Bo: Tavira House er et relativt nyrenovert overnattingssted med sentral beliggenhet i en liten, smal brosteinsgate i Tavira. De har flere små og store rom, stor takterrasse og flere stuer. En natt koster fra 1100 kroner med frokost.

Publisert:

Mest lest

 1. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 2. Seks nye smittetilfeller i Stavanger

 3. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

 4. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

 1. Øy
 2. Portugal
 3. Reise
 4. Reise med barn
 5. Strandferie