Psykologenes råd: Slik møter du barnas sterke følelser på en smart måte

Vi trenger å forstå barna våre hvis vi skal hjelpe dem med å forstå seg selv og få et godt forhold til følelsene sine, sier ekspertene i saken.

Er barnet ditt ofte sint? Det kan ha helt andre årsaker enn du tror.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er ikke alltid enkelt å forstå hvorfor de små reagerer som de gjør. Ofte skjønner ikke barnet det helt selv, heller.

Det er likevel viktig at foreldre prøver å sette seg inn i hva barns følelser egentlig handler om, mener psykologene Anne Hilde Vassbø Hagen og Jan Reidar Stiegler ved Institutt for psykologisk rådgivning. Sammen har de skrevet boken De seks store følelsene. Hvordan emosjonene styrer deg mer enn du aner.

– Vi trenger å forstå barna våre hvis vi skal hjelpe dem med å forstå seg selv og få et godt forhold til følelsene sine, sier Hagen.

Stiegler påpeker at barn som ikke får denne hjelpen, oftere vil ta dårligere beslutninger og i mindre grad klare å ta vare på seg selv og de rundt seg som voksen.

– Hvis vi klarer å hjelpe barna til å forstå egne følelser, vil de ha bedre forutsetning for å bli voksne som har sunne grenser, tar gode valg og gir tydelig uttrykk for hva de trenger og ønsker.

I denne saken tar psykologene for seg fire store følelser hos barn: Frykt, tristhet, sinne og skam.

Les hele saken med abonnement