Elleve ting du kan gjøre med barna i sommer – nesten helt gratis

– Barn er ikke opptatt av om solen er i Syden eller hjemme.

AVTAL MED ANDRE VOKSNE: – Sjekk hvilke andre barn som også er hjemme i ferien, og avtal med deres foreldre å bytte på å ta dem med på aktiviteter, råder psykolog Bettina Sunde.
 • Kathrine Humberset
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Forventningsfulle barn over hele landet har sommerferie, og mens noen skal på eksotiske reiser i varme strøk, tilbringer andre fridagene hjemme. I en undersøkelse Ipsos gjorde på oppdrag for DNB i fjor, oppga to av ti nordmenn under 40 år at de ikke hadde råd til ferie.

Les tipsene til gratis og rimelige aktiviteter lenger ned i saken.

Det er ikke synd på barn som «kun» skal være hjemme i feren, mener psykolog i Psykologteamet, Bettina Sunde, og forklarer:

– Barn er ikke opptatt av om solen er i Syden eller hjemme. Det viktigste for dem er at foreldrene har tid til å være sammen. For barn handler det ikke om hva ting koster, men hvilke opplevelser de har, mener hun.

MINNER: – Barn husker bedre at pappa falt i sjøen enn den dyre middagen på restauranten i utlandet. Man har ikke et dårlig liv selv om man ikke drar på utenlandsferie, mener psykolog Bettina Sunde.

Sørg for et avbrekk

Sunde mener det aller viktigste er å planlegge en del av ferien på barnas premisser, og sørge for at de får et avbrekk fra hverdagen.

– Det kan være telttur i den lokale skogen, besøke en tante man sjelden ser, eller låne en hytte noen dager. Bare fantasien setter grenser. Det viktigste er at barna får gjøre noe annet enn det de gjør til vanlig, sier Sunde og legger til:

– Det er heller ikke skadelig for barn å være på skolefritidsordningen på sommeren. Der legger de ofte opp til morsomme dager og får i tillegg være sammen med venner.

 • Les det sterke innlegget:
Mor: Til deg som ikke klarer å ha sympati med barna som ikke skal på sommerferie

Det beste i livet er gratis

Den Norske Turistforening minner om at det i Norge finnes uendelige muligheter til friluftsopplevelser rett i nærheten av der folk bor.

– Det er lett å overse alle de opplagte, spennende og morsomme mulighetene naturen har å by på. Det er bare fantasien og tiltakslysten som setter grenser for hva vi kan finne på i naturen. Det beste i livet er gratis, sier generalsekretær Nils Øveraas.

– Tid er det viktigste vi kan gi barna

Også generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, mener sommerferien er en ypperlig tid til å utnytte naturen sammen med barna.

– Når du spør voksne hva de husker fra barndommen, svarer overraskende mange «turer med familien». Da gir foreldrene barna udelt oppmerksomhet, hvor mobil og nettbrett er slått av og man bare har det hyggelig sammen. En slik opplevelse er noe av det viktigste vi kan barna våre, sier han.

FRILUFTSEKSPERTER: Nils Øveraas er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Lasse Heimdal er generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Les også

Norgesferie i år? Slik blir den billigst mulig

Elleve ting du kan gjøre med barna i sommer

1. Orientering i egen by:

Ta bussen, trikken, T-banen eller ta beina fatt og bli kjent med nye deler av byen. Man må heller ikke gå på kafé. Smør matpakke eller ta med en engangsgrill, og sett dere på en benk eller i en park for å spise underveis.

2. Sykkeltur:

Med sykkel kommer du langt og kan utforske nye områder. Ta med badedrakt og utforsk en ny badeplass, eller ta en tur til nærmeste by eller tettsted og oppfør deg som en ekte turist. Se stedet med nye øyne og oppdag de skjulte hemmelighetene.

 • Bli med på sykkelferie i Norge:
Les også

Dette er Norges svar på Toscana

3. Dra på oppdagelsesferd i nærområdet:

Det finnes uendelige muligheter for flotte turer i nærområdet. Om du går inn på ut.no får de en rekke fine forslag.

Inviter venner, familie, barnebarn eller naboer med på nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet. Ta med mat og drikke, og lek sammen.

Geocaching er også en morsom og annerledes måte å oppdage eget nærmiljø på. Kort fortalt så går Geocaching ut på at man leter etter poster eller skatter som er plassert ut i naturen.

UT PÅ TUR: En dag sammen i naturen er kjekt for både store og små.

4. Bli med ditt lokale Barnas Turlag på tur:

Barnas Turlag er et tilbud til barnefamilier i nærområdene, og de arrangerer mange familieturer på kveldstid og i helger. Disse er i motsetning til mange av overnattingsturene, som regel helt gratis og åpne for alle. Sjekk aktivitetskalenderen til Den Norske Turistforening.

Les også

De beste og enkleste turtipsene som garantert er moro for ungene

5. Sov under åpen himmel:

Sov under åpen himmel eller i telt, enten i hagen eller i skogen.

– Å krype inn i et lite telt er nesten som å bo i en lekehytte for barn. Sovepose, liggeunderlag, lommelykt, Donald-blader eller en god bok, og gjerne et kosedyr. Mer skal ikke til for at teltturen blir en stor suksess for de yngste, sier speidersjef for Norges speiderforbund, May-Britt Roald.

6. Besøk en ubetjent nærhytte:

Om du ikke har telt og en natt under åpen himmel ikke frister, kan en ubetjent DNT-hytte være et rimelig overnattingsalternativ. Søk opp de DNT-hyttene som ligger nærmest deg på ut.no, eller de som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil.

Kystled har mer enn 90 hytter langs kysten som du kan leie billig. Sjekk her.

Også Statskog har mange hytter og koier som kan leies til en billig penge.

Les også

DNT: Ingenting mer trendy enn norske fjell

FJELLTUR: Finn en tur i marka eller på fjellet som passer for alle i familien.

7. Fisking:

Fisking krever hverken dyrt utstyr eller spesielle ferdigheter, og for barn er det spennende å få muligheten til å fange middagen selv. Enten du er ved en elv, innsjø eller ved kysten kan det være gode fiskemuligheter. Undersøk med kjentfolk hvor fisken biter best.

Les også

Mener Europas beste ørretvann ligger i Norge

Som en del av allemannsretten fisker alle barn under 16 år gratis i alle ferskvann i Norge, unntatt i elver der det kan fanges sjøørret, laks og sjørøye. Der det selges fiskekort, skal barna få disse gratis. Både store og små kan fiske gratis i sjøen.

Er man nysgjerrig på fisking, tilbyr Norges Jeger- og Fiskerforbund over 200 gratis fiskearrangement over hele landet i sommer.

8. Krabbetur:

Med blåskjell som agn, er du garantert en strandkrabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte med sjøvann, sand, steiner, tang og annet. Husk å sende fangsten uti igjen, så de kan bli morgendagens krabber.

SJØLUFT: Ta med barna på jakt etter fisk eller krabber.

9. Skattejakt i naturen:

Norsk Orienteringsforbund gir barnefamilier mulighet til å oppleve naturen samtidig som de får dra på skattejakt – uten å måtte grave ned alle skattene selv. I turorientering henger det poster ute hele sommeren, med varierende vanskelighetsgrad.

10. Naturbingo:

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av der du bor, kan naturbingo være et godt alternativ. La barna sette opp dyr og planter det er sannsynlig at dere vil se eller høre på et bingobrett, eller last ned DNTs TurBingo-pdf. La barna gå og lete i naturen for å se om de får bingo.

11. Barkebåtrace:

Barkebåtrace er en ypperlig vannlek, helt uten aldersgrense. Finn litt furubark til skrog. Bor et hull. Ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Last båten med ønsket ballast for styring og fart. Gi båtene navn, del i lag og ha seilas.

Kilder: Den Norske Turistforening, Norsk Friluftsliv og tidligere artikler om tematikken

Dersom du ikke har turutstyr selv, kan du sjekke din nærmeste BUA eller utlånssentral på BUA.io. Der kan du låne friluftsutstyr gratis.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Publisert:
 1. Tur
 2. Norge
 3. Natur
 4. Friluftsliv
 5. Orientering

Mest lest akkurat nå

 1. Kan du stole på strømmåleren din?

 2. Ny elbileier? Syv ting du bør vite om lading, rekkeviddeangst og bremsing

 3. Grüner tar innpå Oilers

 4. WHO: Pandemien er langt fra over

 5. Stavanger: Planen for vaksinering av de yngste barna er klar

 6. «Jeg måtte bytte lag for å få fart på karrieren igjen»