Ti tips: Slik fornyer du hjemmet billig og miljøvennlig

– Jeg er lei av dette maset om å bytte ut ting og endre interiøret bare for å følge trendene, sier interiørstylist, designer og programleder Halvor Bakke.

Publisert: Publisert:

FORNYING: En tredjedel av befolkningen har oppussingsplaner for 2019, viser undersøkelser fra Prognosesenteret. Det trenger imidlertid ikke koste mye å fornye hjemmet. Ekspertene gir sine tips til billig fornying. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

 • Kathrine Humberset
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

For mange er nytt år synonymt med endring – også på interiørfronten. Tidligere har vi spurt fire eksperter om hvilke trender vi kan vente oss.

Statistisk sentralbyrås siste forbrukerundersøkelse, fra 2012, viser at nordmenn i snitt bruker 24.500 kroner på møbler og husholdningsartikler i året.

Undersøkelser Prognosesenteret har gjort, viser at de husholdningene som pusser opp, bruker i snitt 75.000 kroner på å få det finere. Totalt bruker vi 80 milliarder kroner på oppussing.

Tallet er ventet å øke med to prosent i 2019. Samtidig vil den ventede renteøkningen spille en rolle.

– Yngre mennesker har som regel trangere økonomi enn eldre. Det betyr at en eventuell renteøkning blant unge med høy gjeld vil ha stor betydning for hva de har å rutte med til oppussing, forklarer partner i Prognosesenteret, Kåre Elnan.

Les også

Fire interiøreksperter: Disse trendene kan vi vente oss i 2019

Lei av kjøpepresset

Er du blant dem som ønsker å fornye hjemmet ditt uten at det svir for lommeboken og miljøet, finnes det enkle grep du kan foreta deg. Tips nummer én er å finne din egen stil, skal vi tro ekspertene:

– Jeg er lei av dette maset om å bytte ut ting og endre interiøret bare for å følge trendene, sier interiørstylist, designer og programleder Halvor Bakke.

– Jeg vil at folk skal finne ut hvordan de egentlig ønsker å ha det hjemme i stedet for å innrede etter hva som står i bladene eller vises på TV. Still deg selv spørsmålene: Hvem er jeg? Hva liker jeg? Hvordan ønsker jeg å ha det?

FINN DIN EGEN STIL: Interiørstylist, designer og programleder Halvor Bakke råder folk til å finne sin egen stil og ikke la seg påvirke av hva andre har. Foto: Carl Martin Nordby

Les også

I dette kollektivet er det meste kjøpt brukt eller arvet: – Ting er finere når de er gamle

Han mener den berømte Kähler-vasen er et godt eksempel på at folk lar seg påvirke ukritisk av det «alle andre» har.

– Det er umulig at en million mennesker liker akkurat den samme vasen. Det nekter jeg å tro på. Mange kjøpte den fordi de ville bli assosiert med noe trendy. Det blir riv ruskende galt for meg, sier Bakke.

Han legger ikke skjul på at han selv lever av at nordmenn er opptatt av å ha det fint hjemme.

– Det er ikke dermed sagt at jeg ønsker at kundene hele tiden endrer interiøret. Jeg vil at folk skal kjøpe produkter som betyr noe for dem – ting de oppriktig ønsker seg, og som de vil ha i lang tid. Det er noe jeg brenner for.

INTERIØRBLOGGER: Gunn Berit Johansen står bak Instagram-kontoen Hus 10A med 134.000 følgere. Hun viser frem møbler og pynt hun har satt sitt eget preg på. Foto: Privat

Tenk enkelt

Også Gunn Berit Johansen, bedre kjent som interiørbloggeren bak Instagram-kontoen Hus 10A, er enig i at kjøpejaget er slitsomt.

– Tenker du litt lurt før du skal fornye hjemmet, sparer du mye penger og dermed også miljøet, sier hun.

Interiørdesigner, stylist og eier av interiørbutikken Eske, Karina Lilleeng Holmen, anbefaler noen lette grep: Man kan male vegger og møbler eller bytte ut tilbehør som puter og vaser dersom man liker å forandre stil ofte.

– For et tidløst uttrykk som holder seg lenge, er det viktig å kjenne på sin egen smak og unngå de mest trendy fargene og tilbehøret som «alle» har i øyeblikket. Et personlig uttrykk er noe som utvikler seg naturlig over tid – gjerne med elementer fra tidens trender.

INTERIØRSTYLIST: Vurder hvilke møbler eller arvegods du kan gjenbruke i ditt nye interiør, tipser interiørstylist Karina Lilleeng Holmen. – Kanskje et strøk maling på kjøkkenskapene eller et nytt trekk på stolen etter bestemor gir akkurat det resultatet du ønsker deg. Foto: Filippa Tredal

Oppussing påvirker miljøet

Fremtiden i våre hender sier det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor skadelig oppussing er.

– Men vi vet at tingene vi omgir oss med, utgjør en stor del av vårt individuelle klimaavtrykk. Å unngå å kjøpe mye nytt er en av de enkleste måtene å kutte sine utslipp på, sier leder Anja Bakken Riise.

– Oppussing fører til stort forbruk av materialer og miljøgifter, og det skaper store mengder søppel. Og ofte er det helt unødvendig, fortsetter hun.

Les også

Med praktiske evner og utallige containerfunn har Vigdis Hareide skapt et funksjonelt hjem med personlighet

Her er deres tips:

TENK DEG OM: – Tenk deg nøye om før du går løs på oppussingen, råder leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen

1. Finn din egen stil

– Finn ut av hva DU synes er fint. Hvis du hele tiden streber etter å etterligne andres hjem, vil du slite med å finne en gjennomført stil som passer deg. Det er fort gjort å kjøpe ting man i utgangspunktet ikke ville kjøpt, bare fordi «alle andre» har det, sier Johansen.

2. Tenk deg om

– Tenk godt gjennom om du virkelig trenger å fornye hjemme ditt. Hvis svaret er ja: Prøv å gjøre dette på en måte som skåner miljøet mest mulig. Kanskje kan du bytte ut noen puter og gardiner før du går i gang med å pusse opp hele stuen? Kanskje kan du finne disse putene og gardinene på for eksempel finn.no eller via andre markedstjenester? råder Riise.

Også Johansen anbefaler folk å tenke seg om en ekstra gang før man gjør innkjøp:

– Før jeg kjøper møbler eller interiør, tenker jeg over en del ting: Hvor skal det stå? Har jeg plass? Passer det inn? Trenger jeg det? Ikke kjøp noe bare fordi du synes tingen er fin i seg selv. Husk at den skal passe inn i helheten.

Les også

Slik skaper Thea Kristine Fosslien Lund romfølelse på liten plass

SPRAYLAKK: Gunn Berit Johansen har spraylakkert vasen i sort. Foto: Gunn Berit Johansen

3. Vær selektiv

– Du trenger ikke å kjøpe alt du synes er fint. Ser du noe du liker: Tenk over det i noen dager. Hvis du ikke greier å gi slipp på tanken, kan du vurdere å kjøpe. Husk at du ikke trenger det dyreste for å få det fint, sier Johansen.

4. Redesign

– Puss et gammelt bord eller en gammel kommode slik at møbelet får et litt annet uttrykk. Å male om, bytte stoff på stoler eller å bytte håndtak på kjøkkenet kan gi deg den samme følelsen av fornyelse som å kjøpe noe nytt – men det er veldig mye bedre for kloden, og gjerne billigere, sier Riise.

Johansen er også tilhenger av å gjøre sin egen vri på gamle ting.

– Gamle ting i boden, som billedrammer og lysestaker, kan bli som nye om man sprayer eller maler dem. Ta vare på gammel restmaling. Å blande gammelt og nytt gir et fint og personlig uttrykk. Selv har jeg blant annet pusset opp en gammel krakk og trukket om med nytt stoff.

PYNT: Gunn Berit Johansen er glad i å ta naturen inn i boligen. De gullakkerte grenene står fremme hele året. Foto: Gunn Berit Johansen

5. Kjøp brukt

– Hvis du skal kvitte deg med noe og erstatte det med noe annet, husk at du kan kjøpe brukt. Dette gjelder både møbler og interiør, sier Riise.

6. Tenk kvalitet fremfor kvantitet

– Gå for materialer som tre og ull i stedet for syntetiske produkter. Det er mer miljøvennlig, både fordi det er laget på en renere måte og fordi det som regel varer lenger. Det er bedre å kjøpe én dyr ting i ordentlig kvalitet i stedet for fire billige ting som kanskje ikke varer lenge, mener Johansen.

7. La de store tingene være nøytrale og tidløse

– En knallrød sofa kan man fort bli lei, og den koster mer å bytte ut enn knallrøde pynteputer, sier Johansen.

GRØNT: Planter kan forvandle en kjedelig stue til en herlig oase. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

8. Ta inn naturen og bruk planter

– Om vinteren kan du ta inn for eksempel granbar og grener. Grenene kan du gjerne spraylakkere. Om sommeren er blomster og strå dekorativt å pynte med, sier Johansen og legger til:

– Finn grønne planter som lever lenge. Kjøp gjerne i ulike størrelser og med forskjellige blader for å skape en spennende kontrast. Grønne planter gjør mye med et kjedelig rom!

Les også

I dette huset er ingenting gjort på over 50 år: – Vi har ikke interesse av å pusse opp noe som helst

9. Bytt plass på det du allerede har

– Selv har jeg tre ulike gulvmatter liggende rundt i huset. Innimellom bytter jeg plass på dem for å skape nye uttrykk. Det samme gjelder puter, lamper og pledd. Ting som har stått ute om sommeren, kan man gjerne flytte inn om vinteren, tipser Johansen.

10. Finn en fargepalett du liker

– Finn en fargepalett du liker og bruk den som utgangspunkt til å skape helhet i interiøret. Mal for eksempel samme farge på vegger og kommoder og skap for å skape en nøytral bakgrunn. Legg så til flere lag med tilbehør, som gulvtepper, kunst og belysning, samt vaser, puter og bøker for å skape personlighet og dybde i rommet. Det behøver ikke være så mye av alt, men bruk gjenstander som fungerer godt sammen og skaper harmoni, råder Holmen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 3. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 4. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 5. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 6. Tordnet etter Oilers-ydmykelse: – Det er pinlig

 1. Interiør
 2. Trend
 3. DIY
 4. Møbler
 5. Oppussing