Hva gjør man med tørr plen? Vi har spurt gartneren.

– Selv om hagen nå ser ut som det gjør i Hellas i midten av juli, er jeg ikke bekymret.

HAGEPLEIE: Gartner Marianne E. Utengen mener man ikke trenger å bekymre seg for plenen - selv om det mange steder er forbudt å vanne med spreder.
  • Kathrine Humberset
    Kathrine Humberset
    Forbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Den rekordvarme våren i sør har ført til lite vann i magasinene flere steder i landet.

Mange kommuner har derfor innført vanningsrestriksjoner med forbud mot vanning med spreder og hageslanger. Andre kommuner oppfordrer til å begrense hagevanning.

Hva gjør man da med plenen som stadig blir mer gusten i fargen?

– Plenen klarer seg uten hjelp fra oss. Selv om hagen nå ser ut som det gjør i Hellas i midten av juli, er jeg ikke bekymret. La være å klippe, det er det hele, sier gartner, forfatter og journalist i Det norske hageselskap, Marianne E. Utengen.

Når regnet kommer, tar det ikke mange dagene før plenen er grønn igjen, betrygger hun.

– På områder hvor plenen fremdeles er grønn og i vekst, ofte på nordsiden av huset og andre området i skygge, kan du selvsagt klippe, men juster klipperen til det høyeste hakket og klipp bare ved behov.

EKSPERTEN: Marianne E. Utengen i Det norske hageselskap

– Plenen dør ikke

Utengen forklarer at plen som aldri får vann, utvikler dype røtter som finner det den må ha av væske dypt ned i jorden.

– Min opplevelse er at plenen nærmest går i dvale i så varme perioder som vi har hatt nå, den dør ikke.

Selv vanner hun aldri plen eller etablerte planter, som busker, trær og stauder som har vært i hagen noen år. De klarer seg selv.

– Etter mange år i hagen har røttene vokst dypt ned i bakken og skal ikke trenge vanningshjelp, sier Utengen og tipser:

– Har du en nabo med nordvendt plen full av grønt og friskt gress: Få vedkommende til å gi deg sitt gressavfall til deg. I tillegg til at gresset gjør at jorden holder bedre på vannet, har gresset gjødseleffekt og holder ugresset borte.

Les også

– Mange av de beste skjulestedene for brunsnegler har vi omhyggelig lagt til rette for selv.

Bruk vannet på potteplanter

Utengen bruker nå vannet på blomster plantet i potter. Nyplantede planter og alt som vokser i kjøkkenhagen, må nemlig ha vann hver dag.

– Men jeg vanner aldri midt på dagen. Når det er som varmest, fordamper mye av vannet, og lite kommer plantene til gode. Jeg vanner enten tidlig om morgenen eller sent på kvelden. For å hindre fordamping, har jeg også lagt gressavklipp på jorden i kjøkkenhagen.

I potter som tørker raskt, kan man for eksempel dekke jorden med dekorstein, sier Utengen. Det er pent samtidig som det hindrer fordamping.

FÅ GRESS AV NABOEN: Dersom naboen din, i motsetning til deg, har frodig gress som klippes, kan du be om å få avfallet, råder Utengen.

Luking og gjødsling er hovedjobbene i sommer

Ved siden av vanning, er luking og gjødsling hovedjobbene nå, ifølge gartneren.

– Det spirer ikke så mye nytt frøugress i varmen, men de som allerede er på plass, slik som løvetann, er det fart i. Om du velger å gå til kamp: Sørg for å få opp hele roten, eller fjern i det minste blomsterhodene før de blir hvite og fulle av frø. Det sparer jobben neste år.

Et alternativ er å la løvetannen stå i naturens tjeneste.

– Pollinerende insekter elsker løvetannblomster.

Les også

Kokkens tips til deg med ugress i hagen: «If you can’t beat them, eat them.»

Gjødsel må også til om plantene skal gi noe tilbake, enten i form av blomsterflor eller avling.

– Vær særlig påpasselig med pottevoksende blomster og kjøkkenhagen. Legg ut gjødselpellets på jorden før du vanner, eller bland vannløselig gjødsel i vanningsvannet. Det finnes et utall produkter.

Utengen råder å variere mellom hva du kjøper fra gang til gang, og gjerne velge organisk gjødsel fremfor kunstgjødsel.

– Det tilfører organisk stoff som er mat til mikrolivet, noe kunstgjødsel ikke gjør. Det har dessuten langtidseffekt og er lettere å dosere.

Publisert: