Prosjektet får barna til å syvdoble fiskeinntaket. Slik får du barna til å spise fisk hjemme.
Særlig én ting avgjør om du lykkes med å få barna til å spise mer fisk hjemme, ifølge prosjektlederen.
Fem ivrige barn står på kjøkkenet på Hasle aktivitetsskole. På fjølene foran seg har de hver sin hele seifilet. Barna har ikke sett fisken på denne måten før.
– Det kjennes ut som om den har mange små kniver i seg, utbryter Mia idet hun kjenner på fisken.
– Den er glatt og våt, ler Kari.
De skal lage mat for 300 andre elever i dag. På menyen: Polentapanerte fiskepinner med ovnsbakte rotgrønnsaker og raita (se oppskrift på fiskepinnene nederst i saken).
Matlagingen er en del av prosjektet «Læringsrik mat på AKS» som er satt i gang av Geitmyra, et matkultursenter for barn.
I denne familien jobber de med barnas selvfølelse. Her er de viktigste rådene - og det du bør unngå
Nøkkelen til suksessen
Tidligere har mattilbudet på AKS vært for dårlig, ifølge Geitmyras kartlegginger. Under tidligere besøk på aktivitetsskoler (AKS) oppdaget de at flere brukte halvparten av matbudsjettet på ost, noen brukte en tredjedel av budsjettet på pølser, og det ble servert mye makaroni og ketchup.
Det er bakgrunnen for prosjektet, hvor målet er å få barn til å spise mer grønnsaker og fisk og å øke kunnskapen rundt mat og ernæring.
Siden oppstarten av prosjektet høsten 2017, har de sett tydelige resultater:
– Barna på AKS spiser i snitt syv ganger mer ren fisk etter vårt besøk enn de gjorde før, sier prosjektleder Anna Frøslev Werenskiold, og henviser til undersøkelser de har gjort.
Det at barna får være med å lage maten selv, er nøkkelen til suksessen – og grepet har definitivt overføringsverdi til matlaging og fiskeinntak på hjemmefronten, mener Werenskiold:
– Vi får det bekreftet gang på gang: Når barn lager maten selv og får eierskap til det de har laget, spiser de den i langt større grad enn om den bare blir servert.
Geitmyra får stadig meldinger fra aktivitetsskolene og fra foreldre om at barna etterspør fiskeoppskriftene, slik at de kan lage det hjemme.
Denne dagen på Hasle aktivitetsskole er intet unntak. Etter at barna har fått smakt på fiskepinnene som de selv har laget, utbryter Mia:
– Jeg skal si til mamma at hun må be om oppskriften, for dette var skikkelig godt! Det er jo maten man har laget selv, som er best.
– Det smakte mye bedre enn fiskepinner på boks, istemmer Alicia.
De andre barna er enige.
Den ene retten har 76 prosent flere kalorier: Seks måltider du enkelt kan gjøre sunnere.
Fiskekonsumet går ned
Ifølge Ellen Margrethe Carlsen, direktør ved avdeling for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet, har det vært en nedgang i fiskeforbruket over tid. Grunnen er sammensatt:
– Vi vet blant annet at eldre spiser mer fisk enn yngre. Da vil også fiskekonsumet gå ned med tiden, med mindre yngre generasjoner begynner å spise mer fisk.
Seks tips: Slik kan du få barna til å spise mer fisk
1. Ha faste fiskedager i uken
Ifølge kostholdsrådene bør man spise fisk til middag 2–3 ganger i uken.
– Skal man klare det, bør man innføre 2 faste dager i uken hvor man spiser fisk. Da husker man på det, tipser klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
2. Inkluder barna i middagsvalg
Spør barnet: «I dag skal vi ha fisk til middag. Hva vil du ha?» råder Sundfør:
– I likhet med når barna får være med å lage maten, ser vi ofte at de spiser mer dersom de har fått være med å velge.
3. La barna få se fisken i sin helhet
– Vi er blitt vant til at råvarene skjules i ferdigmat. Barna har ikke lenger noe forhold til hvor fisken kommer fra. Jeg tror man vil se en kjempeforskjell i fiskeinntaket ved å gå tilbake til råvarene og ikke bare spise fiskegrateng ut av pakker, sier Werenskiold.
Hun har forståelse for at man sjelden rekker å tilberede en hel fisk hjemme i hverdagskaoset og påpeker at dette ikke er noe en behøver å gjøre ofte.
4. Vekk nysgjerrigheten
– Å smake på nye ting bør være lystbetont og trygt og ikke involvere tvang, men heller appellere til barns nysgjerrighet. Sammen kan dere smake og diskutere hva dere synes maten smaker. Det kan være utfordrende, men prøv å beskrive smakene med ulike ord. Det er ingen gale svar, sier Carlsen.
5. Varier mellom ulike fisketyper
– Barn som mener at de ikke liker fisk, snakker gjerne om fisk som en overordnet negativ kategori. Få dem til å forstå at det finnes mange forskjellige typer fisk. Det er helt i orden om barnet for eksempel ikke liker makrell, men da kan man prøve sei, tipser Werenskiold.
6. Kall retten noe spennende
– Navn på rettene kan ha mye å si. Bruk for eksempel «skattkiste» fremfor laks i folie, råder Carlsen.
– Vi er bekymret for at energidrikker er en del barns kosthold.
Fiskeinnholdet i ferdigprodukter varierer
Ifølge ekspertene opplever mange foreldre at det er enklere å få i barna fisk dersom de velger fiskeprodukter fremfor ren filet.
– Det kan være gode alternativer. Barn liker det godt, og det er kjapt å lage i en hektisk hverdag. Men hvis målet er å få i seg fisk, gjelder det å velge produkter med høyt fiskeinnhold, råder ernæringsfysiolog Sundfør.
Fiskeinnholdet i ulike retter kan nemlig variere fra rundt 20 til 70 prosent. Ifølge Mattilsynet finnes det ingen krav til hvor stor andel fisk et produkt må inneholde for å kunne kalle seg for eksempel fiskepinner, fiskegrateng eller fiskekaker.
– Men forbrukerne skal få god informasjon om hva matvaren inneholder, blant annet mengde fisk, ved å lese på pakningen og dermed kunne gjøre informerte valg om produktet de kjøper, sier seksjonssjef Lise C. Rokkones i Mattilsynet.
Ifølge Carlsen i Helsedirektoratet bør fiskeprodukter bestå av minst 50 prosent fisk. Dette er nemlig kravet til innhold av fisk for fiskeprodukter som kvalifiserer til Nøkkelhullsmerket.
– Vi oppfordrer til å velge produkter med det merket, råder Carlsen.