Alt dette får finske mødre helt gratis

Staten sponser utstyrpakke i 54 deler, og brukerne får påvirke innholdet.

Innholdet i mammapakken anno februar 2015.
Publisert: Publisert:
Dress i ullblanding, str 68. Vanter og sokker med varmt fôr. Strømpebukse 62-68, sokker og vanter 19-21.
En seng til den lille. Nå med nytt design av Reeta Ek.
Badehåndkle, neglesaks, termometer, tannbørste, hårbørste og badetermometer. Tøybleie med to innlegg, ammeinnlegg, to gaskluter, krem til brystvorter, bind og kondomer.
Drakt str 68-74. Lue str 62-68.
Sparkebukse og body i størrelse 50-56. Body og sparkebukse størrelse 62-68.
Bukser i størrelsene 62-68, 50-56 og 68-74. Siklesmekke.
Babyen lunt pakket inn i flere plagg fra mammapakken. Sovepose.
Body str 62-68. Sparkebukse str 62-68.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I slutten av februar kom en ny utgave av den populære «moderskapsförpackningen» i Finland.

Uavhengig av inntekt får alle finske vordende mødre støtte fra Folkpensionsanstalten (FPA). De kan velge å få utbetalt 140 skattefrie euro, eller motta «moderskapsförpackningen».

(Se flere av plaggene og utstyret i billedkarusellen)

Her er det klær og utstyr som babyen har behov for de første månedene, som blant annet bodyer, sparkebukser, luer, dresser, håndklær, sengetøy, madrass og seng.

De aller fleste velger utstyrspakken, og spesielt populær er den blant førstegangsfødende. Hvert år deles denne pakken ut til cirka 40.000 finske familier. Tilbudet gjelder alle vordende mødre eller adoptivforeldre som bor i Finland, eller som er dekket av den finske FPA.

Les også:

Så mye koster babyen deg

Den store utstyrsguiden

Rettigheter og stønader

Tilpasses kundenes ønsker

Ifølge kela.fi får FPA mange tilbakemeldinger om mammapakken hvert år, og de tilpasser også innholdet etter kundenes ønsker. Pakken inneholder derfor nå også febertermometer, salve til brystvortene, siklesmekke, flere omslagsbodyer og en større madrassbeskytter enn tidligere. Dessuten kan vinterdressen også åpnes slik at den blir en pose.

— Når vi utvikler innholdet, har vi som mål at pakken skal være best mulig - både for mor og barn. Vi hører derfor nøye etter kundenes og leverandørenes utviklingsforslag, sier Suvi Onninen i FPA i en pressemelding.

I år inneholder mammapakken 54 produkter. I fjor var det 49.

Redaktør Petra Lehto på Babyverdens finske søsterside Vau.fi, sier at de gravide er svært opptatt av pakkene.— Det er alltid en stor snakkis når det kommer en ny pakke. Hver gang innholdet blir byttet ut, blir det stor diskusjon. Alle har en mening om det var bedre eller verre enn sist. Dersom innholdet er populært, håper de gravide at de får babyen før innholdet blir skiftet ut. Er den ikke fullt så populær, er det motsatt, sier Lehto.

— Innholdet er veldig bra. Hvis du skulle kjøpt alt som er oppi, ville ikke de 140 euroene som er alternativet kunne dekke alt, legger hun til.

- Pakken burde utfordre veletablerte oppfatninger

— Det er også de som spør om ikke Kela burde utfordre veletablerte oppfatninger, som for eksempel at ikke guttebabyer kan ha rosa klær. Hvorfor kan ikke de gå foran og ha for eksempel rosa body med svarte biler, spør leseren. Andre kommenterer at det ligger tøybleier i pakken, og lurer på om det sender signal om hva som er mest riktig å bruke, sier journalist ved nettstedet, Jarkko Uro.

Mammapakken er blitt en så velkjent ting, at den skaper egne trender på Facebook.

— Vi har hørt om kvinner som ennå ikke har sagt at de er gravide, men som forteller om nyheten ved å poste et bilde av mammapakken på Facebook. Da vet alle at det er en baby på vei, sier Lehto.

Krav om helseundersøkelse

Kvinner som søker om å få pakke eller penger, må legge ved en attest på at de har vært gravide i minst 154 dager, og at de har gjennomgått en helseundersøkelse før utgangen av fjerde svangerskapsmåned.

At så mange kommer til tidlig svangerskapsundersøkelse, skal være en av årsakene til at dødeligheten både for mor og barn i Finland er blant de laveste i hele verden.

Utdelingen av mammapakken skriver seg helt tilbake til 1938, men var de første årene behovsprøvd og en del av fattigdomsvesenet. I 1949 at det ble den et tilbud til alle mødre.

Les også:

Slik velger du riktig barnevogn

Slik velger du riktig bilstol

Artikkelen er skrevet av Babyverden

Publisert: