12 turtips i Norge

Her får du norsk reisekalender 2017 – med et turtips for hver måned.

FIN TUR: Å se landskapet fra hundesleden er spennende på vinterstid.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:

JANUAR – Hundesledetur

icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Nysgjerrig på hvordan det er å kjøre hundespann? Flere steder i Norge er det mulig å være med på hundesledetur.

Beito Husky Tours ved Beitostølen og Alaskan Husky Tours ved Røros tilbyr både korte dagsturer og lengre ekspedisjoner med hundespann trukket av huskyer.

Halvdagsturen Chinook's Eventyr tar tre timer og passer for både store og små. Du lærer å styre din egen slede eller sitter som passasjer på reinsdyrskinn i sleden. Turene går fra Beito.

Heldagsturen med Alaskan Husky er på seks timer og inkluderer innføring i hundespannkjøring, lunsj og drikke rundt bålet i skogen.

Les om turene på beitohuskytours.com og www.huskytour.no. Priser fra 1150 kroner for voksne og fra 400 kroner for barn.

JANUAR: Flere steder i Norge kan du teste hundekjøring på vinterstid. Spannene blir trukket av alaskahuskyer og det går unna.

FEBRUAR – Topptur til Sukkertoppen

Nei, vi mener ikke den i Brasil. I Ålesund ligger en mindre utgave med det samme navnet.

Den fine toppen i Ålesund er en relativt enkel gåtur passende for hele familien.

Turen er på 3,6 kilometer tur/retur, tar ca. halvannen time og kan gås året rundt. Vel oppe får du super utsikt over Ålesund, Godøya og ut mot havet.

Les mer på: www.ut.no/tur

FEBRUAR: Sukkertoppen (314 m.o.h) i Ålesund er en fin tur for hele familien - og utsikten er intet mindre enn spektakulær.

MARS – Solfest Longyearbyen

I begynnelsen av mars titter solen endelig frem i Longyearbyen etter flere mørke uker. Festen innledes offisielt ved at solstrålene viser seg på den gamle sykehustrappen på Skjæringa.

MARS: Solfesten i Longyearbyen innledes i starten av mars - da feires det rett og slett av solen endelig er der igjen etter noen måneder med mørketid.

I forbindelse med solfesten er det flere arrangementer – skilek, konserter, utstillinger med snøkunst og foredrag.

Les mer: solfest.no.

APRIL – Gourmetmat i Stavanger

Det siste året har nordiske restauranter satt sitt preg i det internasjonale matmiljøet. I 2016 ble for første gang en restaurant utenfor Oslo tildelt en stjerne i Michelin-guiden, Re-Naa i Stavanger ble hedret.

APRIL: Stavanger har et spennende matmiljø og flere av restaurantene, som Tango bar & kjøkken, er prisebelønte og får hederlig omtale i internasjonale mattidsskrifter.

I fjor høst ble Sabi Omakase omtalt som Nordens beste sushirestaurant i prestisjefylte White Guide. Spiseriet, Tango bar & kjøkken, Egget og Renaa matbaren bistro er også omtalt i guiden.

Litt mer om mat:

Bli med på matsafari i Göteborg

Her spiser du godt i New York

Her spiser du godt i Berlin

MAI: Å gå over en vidden er en klassiker i byfjellene. Turen tar ca. fem timer og går mellom Ulriken og Fløyen. Taubanen Perle & Bruse tar syv minutter opp til Ulriken.

MAI – Gå over vidden i Bergen

Mai er en av de aller fineste månedene å besøke Bergen – blomster, festspill og sol. Men har du litt tid til overs og vil kombinere byliv med mektig natur, er turen over vidden en klassiker.

Starten fra Fløyen eller Ulriken. Hele turen på 15 kilometer tar rundt fem timer i byfjellene med god utsikt mot by og Folgefonna på fine dager.

Mer info: www.visitbergen.com/ting-a-gjore/over-vidden

JUNI: Turen opp Husedalen i Hardanger blir ofte omtales som en av Norges fineste. På veien opp får du oppleve fire store fossefall, her ved Nykkjesøyfossen.

JUNI – Husedalen i Hardanger

Den blir kalt Hardangers fineste tur – og er aller fineste på denne årstiden.

De fire fossefallene i Husedalen er på noe av sitt heftigste etter snøsmelting og er et flott naturopplevelse.

FIRE FLOTTE FOSSER: Tveitafossen, Nyastølfossen (bildet), Nykkjesøyfossen og Søtefossen er de fire fossefallene du kan få med deg i Husedalen.

Turen starter i Kinsarvik og går opp på Hardangervidda-platået. Den heftigste turen tar fem-seks timer og underveis kan alle fire fossefallene oppleves, men det velger en selv etter behov og evne.

Hvor går turen i 2017?

Les også

Reiseekspertenes tips til hvor du bør reise i 2017

JULI – Nevlunghavn

Med sine røde og hvite hus, lille havn og koselig restauranter blir Nevlunghavn i Vestfold ofte kalt den mest sørlandske havn du finner utenfor Sørlandet.

Om sommeren er det et yrende liv i havnen, det selges fersk fisk, reker og krabber på båtene eller den fine fiskebutikken på kaien, ungene kan fiske småkrabber fra bryggekanten og i tillegg er det de mange restaurantene.

Kyststien går også mellom strendene her – blant annet ved rullesteinsstranden Mølen.

Prøv fiskesuppen på Den gamle rekefabrikken mens du sitter ute og ser på livet. En iskrem fra den andre siden av havnen er perfekt til dessert.

JULI: Nevlunghavn i Vestfold er et herlig sommersted og vel verdt et besøk. Rusle i havnen, slapp av på strendene og ta en iskrem.

AUGUST – Moskus-safari på Dovrefjell

Moskus ble innført i Norge på 1920-tallet, men med varierende hell landet rundt. Moskusstammen på Dovrefjell ble først virkelig etablert i 1947 og teller i dag noen hundre dyr.

AUGUST: Moskussafari på Dovrefjell er en spennende utflukt. Guider sørger for at en underveis på dagsturen får sett de mektige dyrene.

Hver sommer arrangeres det daglige mosksusafari på Dombås hvor en er garantert å se de store dyrene.

Turene, som tar ca. seks timer, går i rundt 1000 meters høyde, så det anbefales å ha på varme klær og godt fottøy.

Få mer informasjon: www.hjerkinnhus.no.

SEPTEMBER – Fjellcruise i Telemark

M/B «Fjellvåken II» i Telemark seiler på den fire mil lange Møsvatn i Tinn og Vinje.

Båtreisen går gjennom et kultur- og naturlandskap til områder som er som tatt ut av NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Underveis på turen ses Kvennavassdraget og fjellgårder. Innerst i Møsvatn ligger Mogen turisthytte hvor en kan spise lunsj eller middag.

Hytta er også et godt utgangspunkt for turer innover på Hardangervidda.

Les mer på: www.visitrauland.com/Aktoer/Fjellvaaken-II

SEPTEMBER: En tur med Fjellvåken på Møsvatn i kombinasjon med lunsj på Mogen turisthytte er en fin høsttur.

OKTOBER – Besøk landets fineste bibliotek

Norge har de siste årene fått mye oppmerksomhet internasjonalt for bibliotek. Flere bibliotek er verdt reisen. Arkitektur, kultur og bøker i kombinasjon.

Disse tre er noen av dem du bør få med deg: Vennesla bibliotek, Tromsø bibliotek og Stormen bibliotek i Bodø.

Se oversikten: Disse bibliotekene er verdt reisen

VENNESLA: Biblioteket i Vennesla er tegnet av det norske arkitektbyrået av Helen & Hard og blir beskrevet som «en portal til verdensrommet» med sitt ribbete tretak med lys og lyddempende effekter.

NOVEMBER – Tyrkisk bad

De siste årene har spa-trenden hamam, altså tyrkisk bad, bredt seg over Norges land.

Hamam er den tyrkiske varianten av dampbad hvor du beveger deg fra rom til rom med ulike bad- og dampvarianter for å rense kroppen. Behandlinger innebærer innpakking i skum, massasje med olivenprodukter og peeling av ulike slag.

Her er noen forslag til steder du kan ta hamam:

Trondheim Hamam

The Thief, Oslo

Bergen Hammam

The Well, Kolbotn

Aquarama, Kristiansand

Farris Bad, Larvik

TYRKISK BAD: Hamam er en tyrkisk spavariant med ulike behandlinger bestående av skum, skrubb og såpe.

DESEMBER – Julemarked i Gamlebyen i Fredrikstad

Torget midt i Gamlebyen i Fredrikstad fylles med boder av hjemmelaget julegodteri og kaker, håndverk, keramikk, pynt og klær. Innenfor de gamle murene ligger det også massevis av små spesialbutikker, restauranter og kafeer.

Julegranen tennes og julegatene pyntet med julelys åpnes søndag 26. november, og hver helg frem til jul er det arrangementer som julekonserter i kirken og nissebesøk.

Få mer informasjon: www.visitoslofjord.no/no/fredrikstad-og-hvaler/Gamlebyen/Hva-Skjer/Jul-i-Gamlebyen/

DESEMBER: Julegatene og julemarkedet åpner i Gamlebyen i Fredrikstad den siste helgen i november. Hver helg frem til jul er det arrangementer for liten og stor.
Publisert: