På tide å kutte ut bleiene? Her er tipsene

Her er fremgangsmåten for å lykkes.

POTTETRENING: Hvis barnet ofte har tørre bleier over lang tid og kan sitte stille i to til fem minutter av gangen, kan det være på tide å kutte ut bleiene. Foto: Shutterstock

 • Maren Eriksen- Babyverden.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er en stor milepæl både for barn og voksne når bleien skal kuttes ut og barnet skal lære seg å gå på potte eller do.

Det finnes imidlertid ikke noen fasitsvar på når barn er klare for bleieslutt, men rent fysisk begynner ferdighetene å falle på plass mellom halvannet- og toårsalderen.

Les også

Spanske og britiske pedagoger besøkte norsk barnehage: Dette ble de mest overrasket over

Når slutter barn med bleie?

– Det er sjelden vi ser at barn har sluttet med bleie når vi møter dem på toårskontrollen. Barna er da rundt to år og tre måneder, og foreldrene snakker gjerne om at de snart tenker å begynne pottetreningen, sier Helle Gustavsen, helsesøster i Lier kommune.

Hennes inntrykk er at foreldre er ganske avslappet til bleieslutt.

– Barn sluttet med bleie tidligere før. Nå er en del tre år før de slutter med bleie, og enkelte er også fire år. Det er ingenting i veien for å slutte med bleie før to til to og et halvårsalderen, og mange lykkes hvis de går inn for bleieslutt tidligere. Men det er noe større sjanse for tilbakefall for de minste, sier Gustavsen.

Gjør deg opp en vurdering om du tror ditt barn er klart til å prøve. Å begynne før barnet er klart, betyr ikke nødvendigvis at barnet blir tørt tidligere, men kan like gjerne bety at prosessen mot tørrhet varer lenger. Det er heller ikke lurt å vente for lenge.

RIKTIG TIDSPUNKT: Mange synes våren og sommeren er gunstige tidspunkt for bleieslutt, fordi barnet har færre klær på seg, ikke blir like kald når uhell skjer og fordi det er mulig å løpe rundt naken iblant. Foto: Shutterstock

Tenk på timingen

Mange ønsker at barnet skal være tørt til det begynner på stor avdeling i barnehagen, men pass på at det ikke skjer mange store endringer i barnets liv på samme tid. Barnet skal få kjenne på den gode mestringsfølelsen for én ting av gangen.

Å bytte til stor avdeling er en stor endring som barnet må få tid til å mestre. Så kutt bleien ut i sommerferien eller vent til høsten når ting har roet seg. Det samme gjelder om barnet skal få søsken, flytte eller andre store endringer er i gang.

Full versjon av denne saken kan leses her: På tide å kutte ut bleiene?

Pottetrening

Sett potten på badet i god tid før dere begynner, sånn at barnet er vant med å se den, og gjerne har prøvesittet den noen ganger. Legg gjerne noen bøker ved siden av for å oppmuntre barnet til å sitte der.

Ikke tving barnet til å sitte uten bleie på de første gangene.

Ros og positiv stemning er avgjørende for en god prosess og et godt resultat. Skryt og ros, og premier gjerne forsøkene med klistremerker. Men ikke overdriv.

Dersom barnet nekter å sitte på potten, og heller ikke vil sitte på do, er det signaler om at barnet ikke er klart. Da kan du ta bort potten, eller i hvert fall kutte ut presset i noen uker, før du prøver igjen.

LITE KLÆR: Det enkleste er å legge opp til at barnet kan gå så lettkledd som mulig i starten av pottetreningen. Da er sjansen størst for å rekke frem til potten eller do i tide. Foto: Shutterstock

Doring eller toalettsete kan være til hjelp

Noen setter barna rett på do på samme måte som oss voksne, men mange går veien om potte og/eller doring.

Noen barn synes det er skummelt med toalettet fordi de ikke rekker ned, fordi de er redde for å falle oppi eller forsvinne hvis noen trekker ned. Da kan potte, doring eller toalettsete være et greit mellomledd, samt en krakk til å ha føttene på. Her finnes det mange typer å velge mellom.

Potten kan gjerne bli med barnet rundt, så det slipper å løpe langt når det kjenner trangen melde seg. Er barnet tørt på natten, kan det være greit å ha potten klar på soverommet til mulige nattlige dobesøk.

Hvis barnet er redd for trekke ned, så ikke tving det til å være med på den biten av prosessen i begynnelsen.

Flere saker fra Babyverden:

Bruk lette, ledige klær

Lette, ledige klær som er enkle for barnet å få av, er en god hjelp i bleiesluttprosessen. Da er sjansen størst for å rekke frem til potten eller do i tide.

Når barnet er tissetrengt er en joggebukse mye enklere å få av seg enn en snekkerbukse. Vær også obs på at lange kjoler kan havne nedi do når barnet prøver selv.

Yttertøy som regntøy og dress kan ta tid å få av når barnet sier det må på do, og uhell må påregnes i begynnelsen. Noen ekstra klesskift i barnehagen, og kanskje også skift av yttertøy, kan være lurt.

Husk å informere barnehagen om bleiesluttprosessen, slik at de også får fulgt opp.

Les også

Er barnet ditt sint, trist eller grisk? Les dette

VIS OG FORKLAR: Vis barnet hva du gjør med det som er kommet i potten eller i do. Tørk med papir, tøm innholdet i potten i do og skyll ned. Foto: Shutterstock

Ta tiden til hjelp

Noen blir fort tørre, andre trenger lengre tid. Uansett bør du forvente mange runder med våte klær og tissesøl som må tørkes opp.

Prøv å unngå å vise din frustrasjon selv om uhellene blir mange, det kan smitte over på barnet. Prøv å puste ut og telle til ti, og tenk at du er nærmere målet enn du noen gang har vært. Tålmodighet er ikke bare en dyd, men en nødvendighet i denne prosessen.

Husk at barnet er i ferd med å bygge opp sin identitet og selvfølelse, og tar det minst like tungt som deg når det mislykkes i sine forsøk.

Les også

Advarer foreldre: – Ikke kritiser egen kropp foran barna dine

Ikke mas eller press

Mas og unødig stort press vil virke mot sin hensikt. Hvis du oppdager tissepytter eller bæsj gjemt i huset, har du definitivt presset for hardt på, og barnet har følt seg nødt til å gjemme seg bort for å unngå en skremmende situasjon.

Barn kan også komme til å vegre seg mot å gå på do, og noen barn blir også forstoppet på grunn av alt maset rundt pottetreningen.

Ros er vel så viktig i prosessen, ikke bare når barnet får det til. Etter hvert blir uhellene sjeldnere og barnet får følelsen av mestring.

IKKE GI OPP: Hvis barnet selv er motivert er det viktig å ikke avbryte prosessen, selv om dere voksne syns det blir vel mange uhell. Det vil virke mot sin hensikt. Bruk tiden og dere vil se at uhellene blir sjeldnere og sjeldnere, råder ekspertene. Foto: Shutterstock

Vanlig med uhell

Det er ikke uvanlig at et barn som har vært tørt en stund kan få kortere eller lengre perioder med hyppige uhell. Kanskje skyldes det bare at barnet er inne i en fase der det er så oppslukt av leken at det glemmer seg bort.

– Det er normalt. Og ofte ser vi at når barn har hatt ett uhell, så kan det fort bli flere samme dag. Det er som om blæren kommer litt ute av laget. Derfor sier vi ofte til foreldre og barnehageansatte at de ikke skal spørre om barnet må på do, men si at nå må du gå på do, sier Gustavsen.

Også store endringer i barnets liv kan føre til uhell.

Les også

Hva gjør du når du synes barnet ditt veier for mye?

Hva med natten?

Det er én ting å være tørr på dagtid, men selv barn som klarer seg med svært få uhell på dagen, kan det ha problemer med å holde seg tørt nattetid.

Det er lurt å ha tisselaken i sengen den første tiden for å unngå urin i madrassen. Disse lakenene har en plastside som gjør at urinen ikke kommer gjennom.

Noen barn kan trenge bleie i flere uker, måneder og til og med år før de er tørre på natten. Noen barn sliter med sengevæting, og så mange som to av ti femåringer har ett eller flere uhell på natten i måneden.

Kilder: Helsesøster Helle Gustavsen og Maria Flatval.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Publisert:
 1. Søsken
 2. Pappa
 3. Tips og triks
 4. Barnehage
 5. Oppvekst

Mest lest akkurat nå

 1. FHI har aldri sett noen lignende: En overraskende effekt av omfattende smitteverntiltak

 2. Glatte veier i Sirdal - tre biler involvert i ulykke

 3. Åtte smittet på skip i Stavanger

 4. Under landslagets frokost tok treneren Thorstvedt til side. Han fryktet det verste. Så kom meldingen som sjokkerte 22-åringen.

 5. Smitte ved videregående skole

 6. Begge sjåførene fortsatt på sykehus