Etter mange år ute satses det igjen på Egypt

Svenske og danskene har vært tilbake lenge. Nå står de norske kundene for tur.

TOMME SENGER: I 2011 lå turistbyen Sharm el-Sheikh i Egypt nærmest øde etter at nesten alle turistene har sluttet å komme på grunn av uroen i Egypt. Da Aftenposten besøkte området det året var det ikke noe problem å finne en ledig solseng i Naama Bay.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Egypt er tilbake på reiseprogrammet hos reiseselskapet Apollo til vinteren.

– Vi har fått mange henvendelser det siste året om Egypt. Så vinteren 2019 prøver vi igjen, sier administrerende direktør Erik Haug i Apollo.

For noen år siden gikk det mellom syv og åtte direktefly til Egypt i høysesongen, men uroligheter og terrorangrep førte til at landets til da svært mange av turister valgte bort reisemålet. Siden revolusjonen i 2011 har det gått gradvis nedover med turiststrømmen.

Generelt er det fortsatt høy risiko for terrorangrep i deler av landet, skriver Utenriksdepartementet på sine landsider. Men unntakene er de populære badebyene Hurghada og Sharm el – Sheikh.

I fjor snudde reisepilen og landet opplevde en femti prosents økning i antall besøkende. Fra besøksrekorden på 14 millioner i 2010, ble det i fjor registrert drøye fem millioner besøkende, ifølge tall fra Verdens turismeorganisasjon UNWTO.

Les også

Disse ti reisemålene øker mest i 2017

TOMME GATER: Handlegaten i Naama Bay i Sharm el-Sheikh i Egypt har opplevd stor nedgang de siste årene, men nå er turistene på vei tilbake.
Les også

Nå snur reiseselskapene og satser igjen på reisemålet

– Prisgunstig alternativ vinterstid

I første omgang blir det charter til Hurghada, og hvis det viser seg å være en suksess, så kan Sharm el – Sheikh komme på programmet igjen også.

– Egypt er solrikt og har alltid vært et godt alternativ til de populære Kanariøyene vinterstid. Da Egypt forsvant ut av reiseprogrammet hos store norske aktører, ble det mer kostbart å reise til Kanariøyene. Etter flere år med lavere etterspørsel er dermed vinternyheten også et prisgunstig alternativ, mener Haug.

– En ukes tur utenfor vinterferien vil koste cirka syv tusen kroner, legger han.

Les også

Er vi blitt reddere for å reise? Nei, mener ekspert.

GLAD: Redaktør og reiseekspert Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond gleder seg over at Egypt er på vei tilbake.

– Varmer at Egypt er på vei tilbake

Turoperatørene åpner ikke for å reise til konfliktfylte land, om de ikke er 99 prosent sikre på at det er trygt, mener reiseekspert.

– Ellers ville det blitt katastrofe for dem. Både rent økonomisk og fordi folk vil miste troen på dem, sier redaktør og reiseekspert Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.

– Vi er litt senere ute etter svenskene, danske og tyskerne. Er vi trege?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg synes norsk UD har vært akkurat passe restriktive når det gjelder dette, ikke paniske. De har hatt en veldig nede på jorden-holdning til konfliktfylte og kompliserte reisemål. For å si det rett ut ville jeg stolt mer på norske UD enn svenske og danske. Jeg har ikke et statistisk belegg for å si det, men jeg har reist en del, og mitt inntrykk er at norske UD er ganske flinke. Har de først gitt et klarsignal, så kan en stole på det, mener Baardseth.

Les også

Betalte 180.000 for «drømmeturen» til Seychellene. Reisebyrået opplyste ikke om at det var regntid.

For Egypt har nedgangen i turismen vært betraktelig siden den arabiske våren i 2011. Sakte, men sikkert begynte turistene å vende tilbake i fjor. Reiseeksperten sier det varmer hans hjerte at Egypt endelig er tilbake hos norske turoperatører.

– Konflikter åpner og lukker land. Sri Lanka lenge et ikke-reisemål. Nå er det åpnet igjen. I Egypt har det tatt lang tid, men nå ser det ut til at regjeringen har godt grep om sikkerhetssituasjonen og følger opp i turistområdene. Dessuten trengs turistene også økonomisk for landet, sier han.

Baardseth mener landet har mye å by på.

– Hurghada og Sharm el-Sheikh har godt klima, flott badevann og attraktive tilbud til turistene. Dessuten er det mulig å reise til Nildalen og Luxor fra turistområdene, selv om det der har vært restriksjoner og fare for turister lenger enn ved de klassiske sol- og badestedene.

– Tror du Kanariøyene mister en del av sin reiseskare nå?

– Reiseselskapene har være veldig klare for å finne et alternativ til Kanariøyene vinterstid, og Egypt er det. Kanariøyene har sine faste, lojale reisende, og jeg tror nok kun en liten del vil skifte til Egypt. Men en del vil nok vende tilbake. Det er omtrent like langt å reise og et rimeligere alternativ nå, sier Baardseth.

Les også

På jakt etter fine strender? Her får du noen av våre favoritter

– Etterspørselen øker

Hos reiseselskapet Amisol i Drammen spesialiserer de seg på reiser til Egypt. Den siste tiden har de merket økt etterspørsel etter reiser til særlig Sharm el – Sheikh.

– Sharm el-Sheikh har en infrastruktur som passer nordmenn bedre enn Hurghada, mens vi ser at dansker og svensker spesielt foretrekker det siste, sier daglig leder Gunder Moe i Amisol.

Til vinteren setter de inn en ekstra maskin fra Norwegian for å dekke behovet, og Moe sier de forventer at økningen for vinteren vil være markant.

– For vår del vil dette innebære 70–80 prosent. Vi opplever det som positivt at konkurrentene også har kommet på banen igjen og bidrar til å skape positiv oppmerksomhet rundt Egypt.

Publisert: