Ut og fly med julegaver? Husk på dette!

Unngå at julegavene må bli igjen på flyplassen.

TRAVLE TIDER: Mange skal ut og fly med julegaver i disse dager.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Har du fått med deg en haug med julegaver du selvsagt ikke vet hva er, men er usikker på om du får med deg på flyet? Ikke ta sjansen.

Send de innpakkede julegavene som innsjekket bagasje, er rådet fra Oslo Lufthavn.

– Det er veldig kjedelig hvis vi må åpne og eventuelt fjerne julegaver i sikkerhetskontrollen. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene. Derfor håper vi folk tar oppfordringen vår om å sende julegaver i innsjekket bagasje, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved OSL.

Men han oppfordrer til å ta med verdifulle gaver i håndbagasjen, om det lar seg gjøre. Gaver med flytende innhold i mengder over 100 milliliter er ikke tillatt i håndbagasjen.

– Hva med innpakkede lekepistoler eller annet i lignende sjanger?

– Våpen og våpenlignende gjenstander må sendes i innsjekket bagasje, det får du ikke med deg i sikkerhetskontrollen, sier Westher Andersen.

Han viser også til at Avinor har en egen side hvor bagasjereglene er beskrevet. All bagasje sjekkes også flere ganger før den lastes om bord på flyet.

– Det finnes flere nivåer bagasjen blir screenet på under bakken. Hvis bagasjen blir underkjent etter et visst antall sjekker må passasjeren åpne bagasjen sammen med bakkepersonell.

Les også

Pakketips til turen – slik får du maks plass i kofferten

Mye bagasje i ukene fremover

Norwegian sier at passasjerene må sette seg inn i flyselskapenes begrensninger for hva man kan ha med og sikre alle gjenstander som pakkes.

– Alt som skal sendes som innsjekket bagasje må pakkes på en slik måte at det ikke blir skadet, flyplassene har ikke egne løp for skjør bagasje. Det man leverer på «spesialbagasje» vil kun gå på bagasjebånd som kan håndtere større kolli, disse båndene gir ikke spesialbehandling for skjøre gjenstander, sier pressekontakt Astrid Mannion-Gibson i Norwegian.

Skjøre gaver eller andre verdifulle gjenstander er det mange som reiser med i disse dager. Vær ekstra oppmerksom når du pakker, er deres råd.

– Alle er selv ansvarlig for å sikre at innholdet i bagasjen ikke blir skadet. Det er kjedelig å måtte sette igjen ting på flyplassen som ikke er lov å ha med om bord i flyet eller at noe er skadet når du kommer frem, sier hun.

  • Se vår store oversikt under om håndbagasje:
Publisert: