Ekspertens råd: Slik gjør du sommerhytta klar for vinteren

Planlegger du en siste tur på hytta før vinteren? Det kan spare deg for ubehagelige overraskelser.

Båten er blant tingene du bør få på land før vinteren kommer.
 • Arve Henriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Høsten er en travel tid for Ketil Klavenes i Hage og Hytte. Hyttevaktmesteren har hendene fulle med å vinterklargjøre hytter i Vestfold.

Ikke alle henter inn fagfolk for å gjøre jobben. Kalvenes sier til Hyttemagasinet at mange er litt slepphendte med vedlikeholdet i og utenfor hytta før vinteren setter inn. De kan fort få seg en overraskelse når de kommer på hytta på våren igjen.

Her er derfor hans beste råd for å sikre hytta før vinteren.

Les også

Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

UTENDØRS

Plen

Fjern store mengder løv fra plenen. Er det lite kan du kjøre over med en bioklipper. Dette vil gjøre at løvet blir til næring for plenen. Løvet kan også med fordel legges som beskyttelse under hekker eller i bed. Hvis løvet blir liggende i hauger, vil det skade plenen.

Ketil Klavenes i Hage og Hytte bruker mye tid om høsten til å gjøre klarte hyttene til sine kunder.

Busker og trær

Kutt rosebusker litt tilbake for å forhindre snøbrekk. Fjern nedfallsfrukt under trærne. Da unngår du å lage et matfat for rotter og mus gjennom vinteren.

La stauder og andre visne planter ligge til våren. De beskytter jorden, og hule stilker og strå skaper overvintringsmuligheter for viktige nytteinsekter.

– Det er faktisk noen som lar seg friste til å kjøpe palmer og oliventrær sommertid for å skape litt sydlandsk stemning. Disse står gjerne på terrassene, men det er ikke alle som tenker på hva som skjer med disse på vinterstid. De må derfor tas inn.

Det kan være lurt å sjekke trær som står i fare for å falle over hytta når høststormene tar til.

Krukker

Mange velger å plante i krukker på hyttene. Planter og krukker som ikke tåler kulde må tas inn. Har du vintergrønne busker i krukker er det lurt å løfte disse litt opp fra bakken. De sprekker fortere på kalde underlag.

Mange tror også at de må dekke til plantene i hagen hele vinteren fordi de ikke tåler kulde. Men det er ikke nødvendigvis kulden de ikke tåler. Problemet ere vårsolen. Når plantene begynner å spire, mens jorden fortsatt er frossen, så må de få vann. Gjør de ikke det, dør de. Derfor kan det være lurt å dekke til vintergrønne planter når våren kommer, slik at de ikke begynner å spire for tidlig. Dette gjelder blant annet Thuja.

Møbler og annet utstyr

Hageslangen må tømmes og tas inn. Det samme med vannspredere og munnstykker. Blir dette hengende ute vil de fryse i stykker.

Trekk opp båten. Utemøbler og griller bør tas inn. Dette kan både bli stjålet eller tatt av været. Høststormene blir verre og verre. Alt av løse gjenstander bør derfor sikres. Særlig trampoliner er utsatt. Selv om disse virker store og tunge, fungerer de kjempefint som seil hvis vinden får tak. Du står selv som ansvarlig for å sikre løse gjenstander på tomten di. Du kan få et solid forsikringskrav dersom noe som burde vært sikret, tas av vinden og påfører andre skade.

Sett frem redskaper du kan få bruk for i vinter. Står spade og stige innerst i boden etter sommeren? Rydd dem frem igjen, så er de lett tilgjengelige når kulden kommer.

Basseng og kraner

Mange har svømmebasseng eller boblebad på hyttene. Det er viktig ikke å glemme disse på høsten. Det varierer veldig fra basseng til basseng. Derfor er det lurt å følge retningslinjene som følger med fra leverandøren. Noen velger å holde bassengene i drift hele vinteren, andre tømmer dem. Da er det veldig viktig å fylle på med frostvæske, hvis ikke fryser rørene. Det kan bli kostbart.

Tøm utekranen hvis den ikke er selvdrenerende. De kranene som må tømmes er også lurt å la stå åpne, slik at alt vannet får sjansen til å renne ut. Den innvendige kranen skal selvsagt være lukket. Frost i vannrørene er noe som ofte gjentar seg.

Les også

Ukens grønne tips: Disse boligene ligger dårligst an ved flom, ras og stormflo

Tak og takrenner

Sørg for å fjerne løv og skitt. Høstregnet må få fri passasje. Sørg også for at nedløpet er åpent. Det samme med sluk og rister.

Alle steder hvor vannet blir sperret, kan det danne seg is. Da finner vannet andre veier.

Sjekk at taksteinen er i orden. Sjekk at beslag ikke har skader, ikke minst rundt pipa. Et lite hull kan føre til at det trenger inn vann.

Tett igjen hulrom hvor skadedyr som mus og rotter kan krype inn i. Sjekk at du har musebånd under kledningen. Har du ikke det, kan det være en løsning å dytte inn litt stålull eller noe annet som sperrer for dyrene. Sett også opp musefeller hvis du tidligere har vært plaget med mus i hytta.

Takrenner som ikke renses kan gå tett og fryse i stykker om vinteren.

INNENDØRS

Tøm kjøleskapet og fryseren

Selv om du setter ovnen på fem grader for å unngå at vannet fryser, er det likevel lurt å tømme kjøleskapet.

Når temperaturen faller under ti grader begynner kjølevæsken å bli tykk. Da kan det hende at kjøleskapet ryker.

Det er kjedelig å komme på hytta og bli møtt av råtten matlukt.

La også døren stå på gløtt når skapet er tømt. Det er også lurt å tine av fryseboksen.

Les også

Hytta er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

Gass og vann

Skru av gassen, ta av koblingene både til komfyr og ovn.

Steng av hovedstoppekranen. Hvis en sikring skulle ryke eller at jordfeilbryteren skulle slå ut, så fungerer ikke varmen lenger. Da blir det kaldt uansett og da fryser vannet.

Tøm også rørene, la alle kranene stå åpne.

Ha i frostvæske i vannlås og sisternen på toalettet.

Ingen ønsker å komme til hytta etter en vannlekkasje.

Vinduer og strøm

La lufteventilene stå litt åpne, da unngår du ubehagelig lukt når du kommer tilbake på våren. Hytta trenger å puste.

Trekk for gardinene for å hindre innsyn. Fjern verdisaker, ikke oppbevar alkohol, medisiner eller våpen på hytta. Sjekk at alle vinduer er låst.

Trekk ut alt av stikkontakter. La ikke ladere stå igjen i veggen.

Heng opp sengetøyet.

Sjekk at brannvarslere fungerer. Det finnes mange smarte løsninger, både ved innbrudd og brann, som gjør at du blir varslet hvis noe skjer. Det finnes også detektorer som gir beskjed ved frost- og vannskader.

Rådet fra hyttevaktmesteren er å trekke for gardinene når du reiser

Sjekketing i løpet av vinteren

Hvis du bort langt unna hytta, kan det være lurt å følge med strømregningen med jevne mellomrom. Hvis du ser at hytta har et uvanlig høyt strømforbruk, kan det bety at det er noen ovner som jobber veldig. Det kan skyldes at det står et vindu åpent. Eller om du ser at du har et uvanlig lavt strømforbruk, så kan det bety at strømmen har gått.

Ha noen til å sjekke snømengden på taket. Når du kommer tilbake på hytta, la vannet renne i fem minutter med full varme. Da spyler du ut rørene. Hvis det blir stående varmt vann i rørene over lang tid kan det utvikle seg legionella.

Publisert:
 1. Planter
 2. Hage
 3. Vinter
 4. Hytte
 5. Bolig

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen