Ta tak i småskadene straks

Hvis du overser bobler i kledningen eller ikke legger merke til at en takstein har knekt, kan det bli unødvendig dyrt. Kai Tore Flottorp ved Tangen videregående skole anbefaler huseiere å sørge for god oversikt over tilstanden på egen bolig.

Det er ikke så ofte man går på taket, men det er veldig viktig å ha kontroll på taksteinenes tilstand. Knekte takstein kan lettere inviterer vannet inn, og dermed øker sjansen for fuktskader.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Det lureste man kan gjøre er å sørge for å ha god kontroll på huset sitt. Så får man heller få en fagperson til å se på eventuelle skader hvis man er usikker på om det er noe som bør fikses umiddelbart, sier Kai Tore Flottorp, avdelingsleder Bygg – og anleggsteknikk ved Tangen videregående skole.

Hans oppgave er å sørge for at morgendagens håndverkere blir kyndige fagfolk, og forteller at det ofte er når elevene kommer ut i det praktiske arbeidet at interessen for faget virkelig skyter fart. Og det er da de skjønner at det ligger mange timer med trening og erfaring bak dyktig håndverk.

– Det er nettopp fordi det kreves fagkunnskap, at det kan være vanskelig å vurdere tilstanden til egen bolig. Men jeg vil absolutt anbefale alle å sørge for en god gjennomgang før vinteren, og få utbedret det som er nødvendig.

ai Tore Flottorp ved Tangen videregående skole anbefaler huseiere å sørge for god oversikt over tilstanden på egen bolig.
Les også

Følger du ekspertenes råd for å redusere risikoen for brann?

Det er ikke bare tørrkoking og levende lys som kan forårsake brann i hjemmet ditt.

Dreier det seg om maling, kan man ofte fikse det på egen hånd. Samtidig kan en boble i kledningen ute være noe helt annen enn på veggen inne.

– Er det ute så er det kanskje ikke fullt så kritisk og man kan i mange tilfeller vente hvis man uansett skal skrape og male til neste år. Men en boble på veggen på badet kan fort forårsake store fuktskader om ikke det utbedret raskt, fortsetter han.

Les også

Pass deg for disse brannfellene

Dersom du er mann og kommer sulten hjem fra byen sent på kvelden, er sjansen stor for at du glemmer en vesentlig ting.
Det tar kortere tid å fikse småskader straks de oppstår, enn å vente. Hvis man drøyer for lenge kan skaden vokse i omfang og man må gjerne gå grundigere til verks for å utbedre den.

Knekt takstein er ikke bra

Dersom du ser en ødelagt takstein eller to, anbefaler han også å få orden på det straks.

– Hvis det blir liggende slik gjennom hele vinteren, risikerer man at vannet slipper forbi. I verste fall kan vannet trenge lenger inn i huset og forårsake store fuktskader. Så det sier seg selv at det er smart å skifte taksteinen før problemet blir større.

Flottorp sier at det også er svært viktig å ta en sjekkrunde på renner og nedløp rundt huset.

– Det er fort gjort at blader kan tette disse, og da får de ikke gjort jobben sin, og de kan også bli ødelagt, sier han.

Les også

Følelsen av å være på forskudd

Høsten er her. Da er det smart klargjøre både hus og hage før vinteren setter inn for fullt

Derfor sparer du tid

Selv om kledningen i mange tilfeller tåler en støyt, kan du likevel spare deg for mye unødig jobb hvis du fikser småskader straks i oppstår. Ifølge Ifi.no har små skader en tendens til å vokse i omfang om de blir stående.

– Når skader først har blitt større, må det gjerne mer grunnarbeid til enn om du fikser skaden straks. Og det er ikke noe hokuspokus. Det gjelder rett og slett å påføre beskyttelse der skaden har kommet.

Du trenger nemlig ikke skrape noe når du fikser skaden med en gang.

– Det er fordi treverket fremdeles er friskt. Så bare finn fram en liten pensel og påfør grunning på det lille området, og flekkmal når grunningen har tørket, opplyser Ifi.no.

Publisert: