Ernæringstest av kakemiks: Sjekk hvilken du bør velge
Hender det at du tar en snarvei når kaken til skoleavslutningen skal lages? Vi har testet kakemiks.
- Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, BRAMAT.no

Mange av oss føler at vi jukser litt når vi lager kake av kakemikser. Men når det kommer til sunnhet er det imidlertid ikke slik at kakene laget av kakemikser er mindre sunne enn andre kaker.
Mindre mettet fett i kakemiks
De færreste kaker kan vel sies å være sunne, men jo mer sukker, fløte, smør og kalorier vi har i kakene, dess mindre sunne blir de.
Mange hjemmelagde kaker er laget av smør, mens de fleste av kakemiksene skal blandes med olje. Det gjør at det ofte er mindre mettet fett og mer umettet fett i kaker bakt av kakemikser sammenlignet med hjemmebakte kaker.
Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:
Test av skivet ost: Stor forskjell på fettinnholdet i disse
Test av havregrøt: Stor forskjell på sukkerinnholdet
Test av yoghurt og skyr med korn – hvilken type er sunnest?
Finnes det sunne kaker?
For noen har det gått sport i å lage «sunne kaker» der sukker byttes ut med «naturlig sukker» i form av tørket frukt, honning eller kunstig sukker som sukrin.
Men hvis disse kakene samtidig inneholder mye smør og kalorier, eller hvis noen tror at disse kakene er så sunne at de kan spises rett som det er, så blir det ikke så sunt likevel.
Om kake er bra for deg eller ikke, handler vel så mye om hvor ofte du spiser det og hva du spiser ellers, som hvilken kake du velger å lage.
Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilken kakemiks folk liker best.
Hele testen finner du hos bramat.no.
Her er flere relevante tester:
Test av frokostblandinger
Test av 16 «hjemmebakte» knekkebrød
Test av leverpostei
Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.