Fotball-VM er i gang. Her er parterapeutenes råd for å bevare familiefreden.

– Når interessen – eller fotballen – oppleves å komme foran paret, har man et problem.

FOTBALLFAN: Er du en av dem som irriterer deg over kjærestens voldsomme engasjement for fotball? Da kan tipsene i denne saken være til hjelp.
  • Kathrine Humberset
    Kathrine Humberset
    Forbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag ble fotball-VM sparket i gang. Den neste måneden vil fotballentusiaster tilbringe timesvis foran TV-skjermene for å følge kampene.

Én av tre nordmenn svarer at de kommer til å prioritere sendingene fra mesterskapet i Russland foran familie eller partner, ifølge en ny, landsomfattende spørreundersøkelse analysebyrået Opinion har gjort på vegne av Unibet.

Hver fjerde nordmann svarer at de vil prioritere VM-kampene foran praktiske gjøremål i hjemmet.

For en partner som ikke deler den samme lidenskapelige interessen, kan det være utfordrende å ha forståelse for ønsket om å se 22 svette spillere løpe etter en lærkule på en stor gressmatte.

Vi har samlet et knippe tips fra samlivsterapeuter og psykologer som kan komme til nytte de neste fire ukene.

Les også

Dette forteller samlivsterapeuter til par som holder på å gå fra hverandre

– Fotballinteressen kan oppfattes som en trussel

Det er når interessen tar overhånd, når den ene av partene opplever at den andre prioriterer interessen fremfor paret, at ting blir vanskelig, mener høyskolelektor og parterapeut ved Samlivshelse i Bergen, Nina Vahl Sletteland.

– Det er ikke uvanlig at mange, oftest kvinner, opplever at partnerens engasjement for fotball står i veien for parforholdet, forteller hun og fortsetter:

– Vi har alle behov for å være trygg i relasjonen, trygg på at den andre er der for deg når du trenger det. Når interessen – eller fotballen – oppleves å komme foran paret, har man et problem.

EKSPERTENE: Johanne Rogndal og Nina Vahl Sletteland.

Også parterapeut ved Institutt for Psykologisk Rådgivning, Johanne Rogndal, erfarer at fotball er et tema i terapirommet.

Hun forklarer at partneren kan oppfatte den andres fotballinteresse som en trussel og frykte tap av tilknytningsbåndet man deler som par.

– En kan dessuten føle seg tilsidesatt og betvile partnerens tilgjengelighet. Kanskje kan fotballengasjementet føre til at den ene parten begynner å tvile på om de to har ulike forestillinger om hverdagen og ulike drømmer for deres felles fremtid.

– Kilde til konflikt

EKSPERTENE: Eva Mohn og Solveig Vennesland.

– Sitter den ene dønn foran TV-en slik at den andre må gjøre tilsvarende mer i huset, er det klart det kan være en kilde til konflikt. Har man barn, små eller større, som trenger ulike former for oppfølging, vil det kunne tære i enda større grad, sier samlivsterapeut Solveig Vennesland.

– Kan du bli irritert på TV-tittingen og dere ikke kommer til gode avtaler: Ta grep om tiden selv. Fyll disse ukene med noe som blir bra for deg, reis bort eller planlegg noe for deg til høsten, råder sexolog og samlivsterapeut, Eva Mohn.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Publisert: