Flyet tok av i 2018 og landet i 2017...

Twitter kokte over av flyprat.

DATOLINJEN: Den internasjonale datolinjen skaper mange morsomme hendelser i luften – du kan lande «før» du tar av og så videre. På nyttårsaften fikk en hendelse Twitter til å koke.
 • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

På grunn av en liten forsinkelse tok Hawaiian Airlines Flight 446 av fem minutter over midnatt, natt til 1. januar 2018, fra Auckland i New Zealand. Flyet skulle ha tatt av ti minutter tidligere, altså klokken 23.55.

Flyet landet åtte timer senere i Honolulu – som på grunn av den internasjonale datolinjen ligger 23 timer bak Auckland. Derfor kunne altså flyet ta av i 2018 og fly «tilbake i tid» – til formiddagen 31. desember i Honolulu.

Forsinkelsen ble tvitret av en amerikansk reporter, og da tok det helt av, ifølge Huffington Post. Referanser til filmen «Tilbake til fremtiden» lot selvsagt ikke vente på seg.

Og under kan du se noen reaksjoner:

– Den internasjonale datolinjen har alltid skapt trøbbel

Flyentusiast Christian H.F. Kamhaug synes det er gøyalt og litt nerdete med denne typen saker. Han sier at den internasjonale datolinjen har skapt krøll for mange.

– Ja, helt siden Phileas Fogg reiste jorden rundt på 80 dager, spøker han.

Han trekker frem et annet eksempel innen luftfarten:

– Da Concorde fremdeles fløy mellom London og New York, landet den jo i New York før avgangstid i London på grunn av tidsforskjellen. Men du kan fremdeles oppleve å «reise tilbake i tid» i dag, sier Kamhaug.

Han har også et eksempel fra egen reisehverdag:

– Jeg er ofte i Åbo i Finland, og det er bare en 50 minutters, og ofte kortere, flight til Arlanda. På grunn av tidsforskjellen lander du som oftest før du tar av, sier Kamhaug.

Publisert:
 1. Luftfart
 2. Fly
 3. New Zealand
 4. Twitter
 5. Reise

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 5. Magne Fjell blir ny havnedirektør

 6. Motorstopp på E39 onsdag formiddag