Måkelort ødelegger hagemøbler

\- Det er stoffer i fuglelorten som ikke nødvendigvis er så bra for lakkerte flater, sier malingsspesialist. Men det finnes måter å forebygge problemet på.

  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Ja, måkelort kan være noe dritt, sier Mats Mathisen ved Jernia Torjesen.

Han forklarer at dersom måkelorten først har fått sitte på lakkerte flater en stund, er det fort gjort at den lager stygge skjolder eller etser gjennom lakken på hagebordet eller hagestolene. På samme måte som den kan skade lakken på biler eller båter.

– Da er det ikke helt lett å få det fint igjen. Den som gjør fikse-jobben vil nok alltid se det det området der skaden har vært, men forhåpentligvis vil resultatet bli bedre enn om man ikke hadde gjort noe med lakk-skaden, sier han.

LES MER: Er de dyreste malingspenslene best?

Prøv deg frem

Mathisen sier at det finnes forskjellige metoder man kan forsøke å bøte på lakk-skaden, og at man bare må prøve seg frem.

– En metode er å ta litt Ringfjerner og lakkfornyer på en klut, og forsøke å gnikke dette over det skadde området. Det kan muligens restaurere lakken.

– Men dersom lakker er etset, spørs det om det hjelper. Da ville jeg heller forsøkt å tape maskeringstape nøyaktig rundt skaden, pusse forsiktig på flekken og så lakkere et tynt lag med en lakk i samme farge som det skadde møbelet.

Pass på at lakken kun legger seg på det avgrensede området. Når den er tørket, kan du forsøke å pusse lett over det, slik at flaten blir pen og jevn.

– Deretter kan du polere litt Hard Wax over møbelet, for å få samme glans på flaten, sier han.

Måkelort kan ødelegge hagemøblene.

Vask vekk med en gang

– Det er stoffer i fuglelorten som ikke nødvendigvis er bra for lakkerte overflater, bekrefter Tor Ingar Røneid, teknisk sjef hos maling og lakkprodusenten Scanox.

Oppdager du fulgelort, bør du fjerne den så fort du kan og vaske overflaten med mild såpe, anbefaler han.

– Men har du fått glansskjolder, er den eneste måten å rette det opp på, å mattslipe hele flaten, og så lakkere på nytt, sier Røneid.

Han tror det ofte kan være enklere å ta hele flaten, enn å avgrense mindre flater.

– For en liten flekk vil nok bli synlig siden den nye lakken ikke vil ha samme glansen som den opprinnelige overflaten. Legger du derimot på ny lakk på hele flaten, vil alt ha samme glans.

LES MER: Slik unngår du at malingen begynner å flasse

– Du bør forebygge

Selv om du ikke har fått lakkskader på hagemøblementet ditt ennå, bør du være føre var, anbefaler Mathisen. Han sier at det kan lønne seg å forebygge med et lag Hard Wax.

– Det er som med biler og båter, de trenger beskyttelse mot skitt, og derfor polerer man dem med jevne mellomrom. Likens er det med lakkerte hagemøbler. Litt voks vil forhindre at skitten setter seg fast i lakken og etser seg gjennom den.

– Men du kan også beskytte bordflaten med for eksempel en voksduk eller et overtrekk du setter over når møblementet ikke brukes, legger Mathisen til.

Publisert:
  1. Vedlikehold
  2. Abito

Mest lest

  1. Politiet gjorde alkoholfunn i konteiner: Butikksjef erkjenner salg av smuglerøl og -sprit

  2. Nå kan dette ikoniske huset i Oslo bli fredet - rett før salg

  3. Veronica Simoné Fjeld vant Siddisprisen

  4. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!