Derfor bør du oppdatere Iphonen din nå

Nye Ios tetter viktige sikkerhetshull. Og du bør oppdatere kjapt, advarer sikkerhetsekspert.

VIKTIG: Noe av det viktigste du kan gjøre for å holde mobilen din sikker, er å holde operativsystemet og programvaren din oppdatert.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Er du flink til å oppdatere operativsystemet på mobilen din? Ikke? Det kan utsette deg for unødvendig sikkerhetsrisiko.

Apple er nå ute med den ferdige versjonen av Ios-oppdatering Ios 10.2.1 som blant annet skal rette flere potensielle sikkerhetstrusler.

Flere av sikkerhetsoppdateringene gjelder Webkit, nettleser-motoren som safari benytter.

Oppdateringen omfatter også to tilfeller der et ondsinnet program kan kjøre vilkårlig kode med såkalte kjernerettigheter, og kan ta delvis eller helt kontroll over enheten avhengig av hvilke rettigheter det er snakk om.

Les også

Samsung bekrefter årsaken til Note 7 skandalen

Telefonen din bør alltid være oppdatert

Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), mener det er viktig at man alltid tar seg tid til å oppdatere operativsystemet, uavhengig om du bruker Apple eller Android produkter.

– Det er vanskelig å si noe om når og hvor lett et sikkerhetshull lar seg utnytte, og som forbruker kan du ikke forholde deg til dette og bør derfor alltid holde operativsystem og programmer oppdatert, sier Sandland.

Han peker på at det kan være nok å besøke en skadelig nettside for at hackere kan få kontroll over deler av eller hele mobilen din.

Les også

Apple stakk av med over 100 prosent av profitten i mobilmarkedet

Advarer mot kritisk tidspunkt

Sandland understreker at det er ekstra viktig å oppdatere raskt etter at nye oppdateringer gjøres tilgjengelig, da det gjerne er rett i etterkant av oppdateringene og informasjon om disse blir sluppet, at hackere prøver å utnytte sårbarhetene på enheter som ikke har oppdatert.

RASK: Vidar Sandland i NorSIS oppfordrer til å oppdatere operativsystemet på mobilen så raskt som mulig. FOTO:

– Hackere følger med på nye sikkerhetsoppdateringer, og kan paradoksalt nok få informasjon om hvilke sikkerhetsproblemer og svakheter eksempelvis Ios sliter med, og vi ser at sikkerhetspulsen skrus opp rett etter at sikkerhetsoppdateringene slippes, sier Sandland.

Sandland understreker at man ikke har fått rapporter som tilsier at sikkerhetsoppdateringene i Ios 10.2.1 har vært utnyttet av hackere. Ikke dessto mindre er det viktig at man oppdaterer raskt.

Flere oppdateringer

I tillegg til den endelige versjonen av 10.2.1 har Apple også sluppet WatchOS 3.1.3 og TvOS (Apple TV) 10.1.1.

Sist men ikke minst kan eiere av Apples nye Mac Book Pro glede seg over at den siste MacOS-oppdateringen angivelig skal fikse batteriproblemet amerikanske Consumer Reports avslørte.

Les også

Stor amerikansk forbrukerorganisasjon anbefaler ikke nye MacBook Pro

Det er derimot usikkert om Ios 10.2.1 vil fikse batteriproblemet en del Iphone-brukere har klaget på etter lanseringen av Ios 10 i høst.

Les også

Slår Iphonen seg plutselig av? Nå lover Apple å rette feilen.

Slik oppdaterer du

Før du oppdaterer anbefaler Apple at du lager en sikkerhetskopi av enheten ved å bruke Icloud eller Itunes.

  1. Koble enheten til strøm og koble den til Internett via Wi-Fi.
  2. Trykk på Innstillinger > Generelt > Programvareoppdatering.
  3. Trykk på Last ned og installer.
Publisert: