Alt kan grilles!

Ja, du leste riktig. Alt som kan lages på kjøkkenet inne kan også tilberedes på grillen ute.

Publisert: Publisert:

TA SJANSEN! Tør å ta sjanser når du skal grille grønnsaker og tilbehør. Hvis du finner en grønnsak du synes ser god og spennende ut i butikken – prøv den på grillen! Foto: Knut Whist, kulinarisk.no

 • Jan Ivar Nyqvist, kulinarisk.no
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tre gode oppskrifter finner du lenger ned i saken

Grillprodusentene utvikler stadig nytt ekstrautstyr som gjør det mulig å lage alt på grillen. Nå får du kjøpt alt fra wok og stekepanner med løse håndtak, til kjeler som passer perfekt på din kull- eller gassgrill.

Dette gjør at det ikke er nødvendig å tilbringe så mye tid inne på kjøkkenet i sommer.

Det viktigste når du skal grille grønnsaker og tilbehør er:

Forberedelser: Ta deg god tid til å planlegge, handle inn og lage det som kan lages på forhånd! Hvorfor stresse med å kutte grønnsakene du skal grille når gjestene sitter til bords, når du kunne ha gjort det tre timer tidligere?

Visste du at det er enda lettere å lykkes med asparges på grillen hvis du koker den litt i lettsaltet vann før du griller den? Dette kan du gjøre tidligere på dagen, så lar du de ligge i kjøleskapet til du skal grille dem.

Tålmodighet: Når du skal grille grønnsaker og tilbehør, er det viktig å kjenne til direkte- og indirekte varme på grillen. Sitron som skal grilles må ligge på direkte varme fordi den kun skal grilles raskt, mens poteter som trenger lengre tid må ligge på indirekte varme.

Kreativitet: Tør å ta sjanser når du skal grille grønnsaker og tilbehør. Hvis du finner en grønnsak du synes ser god og spennende ut i butikken – prøv den på grillen! Når du griller frukt og grønt får du frem masse smak som du går glipp av ellers. Det er ikke sikkert alt du griller burde vært innom grillen, men da har du i hvert fall prøvd!

 • Dette passer også nå i sommermånedene:
Les også

Slik lager du et feststemt rekelag

Kjærlighet: Grønnsaker på grillen må tas av varmen når de er akkurat ferdige, og kan ikke ligge lenge på indirekte varme for å holde varmen. Bare tenkt deg friske norske asparges som ligger der nygrillede og sprø. Hvis de blir lagt over på indirekte varme fordi du har grillet dem en halvtime for tidlig vil de bli slappe, grå og uinteressante.

Grillet fiken Foto: Per Heimly

Grillet fiken

4 ferske fiken

1 ss godt meierismør

1 ss honning

Lag et kryss i toppen på hver fiken med en skarp kniv og sett dem i aluminiumsfolie. Ha smør og honning over og sett på indirekte varme i 10–15 minutter til fikenene er myke.

Fikener smaker godt til spekeskinke, i en salat med grillet chèvre, til et grillet kyllingbryst eller som dessert med en god vaniljeis.

Saltbakte poteter Foto: Per Heimly

Saltbakte poteter

1 kg små poteter

1 dl grovt havsalt

Friske urter (som f.eks. timian og rosmarin)

Pakk alt inn i aluminiumsfolie og legg på indirekte varme på grillen. La ligge til potetene er helt myke. Dette kan ta alt fra 30 minutter til 1 time, avhengig av hvor store poteter du har valgt.

Urtene du bruker i aluminiumsfolien kan du variere etter hva du skal bruke potetene til. Bruk timian/rosmarin til en god biff, og for eksempel koriander hvis du vil ha et asiatisk preg. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Hva med å lage en eplekake i helgen? Her finner du en god oppskrift

Grillet aubergine Foto: Per Heimly

Grillet aubergine

1 aubergine

3 ss rapsolje

Salt og pepper

Skjær auberginen i skiver på langs. Strø over salt og la ligge i 20 minutter. Tørk av saltet og pensle auberginen med olje. Krydre med nykvernet pepper.

Grill aubergineskivene på direkte varme til de er myke og har fått fin farge. Grillede auberginer smaker fantastisk til grillet lam!

Lag reker i chilliaioli! Her er en god oppskrift

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no - matoppskrifter

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 2. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om.

 3. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

 4. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

 5. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

 6. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

 1. Grill
 2. Grønnsak
 3. Mat og drikke
 4. Kull