Er det greit å gå med shorts på jobb? Dette svarer sjefene

Debatten har rast. Vi har spurt et knippe arbeidsplasser.

KORTBUKSER ELLER IKKE: Hva er greit på jobb og ikke? Vi spurte et knippe arbeidsplasser.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Debatten om hvorvidt man kler seg på jobb, har kokt etter at en redaktør i Jyllands-Posten la ned forbud mot å gå med shorts på jobben.

«Vi er på en arbeidsplass – ikke på en campingplass», skriver Jacob Nybroe (53) i meldingen han sendte ut til sine medarbeidere – og som nå går sin seiersgang i danske medier.

Kleskoden i norsk arbeidsliv er allerede blant de mest uformelle som finnes, men også her finnes unntak.

Vi har spurt et knippe av landets største arbeidsplasser:

ATTRAKTIVT: Sopra Steria ble tidligere i år kåret til landets beste arbeidsplass.

Sopra Steria

– Jeg kan ikke si at shorts er et vanlig plagg hos oss, nei.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Sopra Steria, Kristin Blix-Elton, snakker om kleskoden på det som i år ble kåret til landets beste arbeidsplass.

– Vi speiler kundene våre. Her kler du deg som kunden, som oftest i antrekk tilpasset forretninger. Jeg tror ikke det blir satt veldig pris på om du kommer med hullete dongeribukser og T-skjorte.

På landsbasis teller selskapet 1500 ansatte, på hovedkontoret i Oslo er de 150.

– Jeg har aldri sett noen gå i crocs her, men du vet aldri. Men hvite tennissokker i sandaler er forbudt, sier hun med et glimt i øyet.

McDonald’s

Restaurantkjedens i underkant av 3000 ansatte bærer uniformer utformet etter visse retningslinjer.

– Menn har ikke lov å gå i shorts, og kvinner som har skjørt må gå med strømper. Dette er av hensyn til matsikkerhet og hygiene, men ikke minst de ansattes sikkerhet da det beskytter mot varme apparater, sier kommunikasjonsrådgiver hos McDonald’s, Veronika Skagestad.

– På hovedkontoret er det ingen konkrete regler, men vi har en generell regel om at vi må være representable til enhver tid og vise respekt overfor våre besøkende.

Les også

Ni vaner som gjør at du kan miste respekten på jobb

OM KLESKODER: Pressetalsmann i Equinor, Erik Haaland.

Equinor

Her finnes ikke noen offisiell dresskode, men vi forventer at folk kler seg i henhold til arbeidssituasjonen, sier pressetalsperson Erik Haaland hos Equinor, tidligere Statoil.

– De ansatte jobber med ulike oppgaver. Skal du ha eksterne møter, er det normalt forretningsantrekk som gjelder. Er du ute i felt, hender det gjerne at en kler seg lettere.

– Men for å si det sånn, det er få som går i shorts hos oss selv om temperaturen bikker 25 grader.

De fleste kler seg slik de selv føler de er komfortable med, understreker han.

– Det er ikke forbud mot noe her. Men selv om få går i shorts, har jeg derimot ved flere anledninger sett folk i crocs, sier han.

Norgesgruppen

– Vi har ikke en melding som har gått ut til folket på at de ikke får lov å gå med shorts, så her er shortsmuligheter for dem som vil, sier Per Roskifte, konserndirektør i Norgesgruppen.

Likevel:

– Det er en sjeldenhet å se folk i shorts på jobben.

Roskifte understreker at Norgesgruppen er en stor organisasjon med ulike arbeidsforhold.

– Arbeidsantrekk er gjeldende for de fleste om er i butikk, så der følger man uniformen. Ellers er det vanlige klær som gjelder. Å sende ut massemail om at man ikke får bruke shorts, er litt av et signal å sende sine kolleger.

PS: Jeg måtte også spørre min egen sjef hvordan reglene og toleransen for shorts er i redaksjonen:

Aftenposten

– Da du kom nå og jeg nevnte det for dem som satt nærmest, viste det seg at det ble et veldig engasjement. Flere av de andre redaktørene mente vi burde ha et forbud mot shorts, sier sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen.

– Personlig løper jeg til jobb i shorts rett som det er, men jeg går ikke i shorts på jobben som sjefredaktør, det gjør jeg ikke. Jeg har hatt fargerike lisser på skoene, og det er også blitt reagert på.

Han understreker at Aftenposten ikke har noe eget klesreglement pr. i dag.

– Men du må kle deg på en måte som gjør at klærne ikke står i veien for å gjøre en skikkelig jobb. Du vet aldri hvem du skal treffe og hvilke situasjoner du havner i. Jeg synes det er helt greit dersom avdelingsledere tar en prat med sine medarbeidere hvis de føler det sklir ut. Da er det helt greit å si «slik du kler deg i dag, er du sikker på at det ikke er klærne dine som blir tema i stedet for det som skal være tema – altså journalistikken?»

– Men du kan si at kortbukser er ikke mediebransjens største utfordring, avslutter han.

Publisert: