De hadde aldri vurdert å kjøpe bedehuset. Nå er det deres andre hjem

Se bildene før og etter. I Breim i Nordfjord sto det gamle bedehuset til og forfalt. Nå er det både feriebolig og kulturhus.

Nå: – Vi har jobbet ut fra et utgangspunkt der rominndeling og planer er blitt til etter hvert. Vi har blant annet valgt å ha bjørkefinérplater på veggene, både fordi det gir en lun effekt, samtidig som det demper lyd. Dessuten gulner ikke bjørk på samme måte som furu, forteller Holter.
 • Ingvild Constance Festervoll Melien
Publisert: Publisert:

– Her er vi så ofte vi kan, sier Kjetil Almenning og Ingvill Mjeldheim Holter i kor.

Det samstemte paret bor til daglig i Bergen hvor Holter jobber som profesjonell sanger og Almenning er domkantor i Bergen domkirke menighet.

– Før pleide vi å suse gjennom Breim for å komme oss på ferie til Vereide i Gloppen hvor Kjetil er fra, forteller Holter og ler.

– Nå er Breim målet, og her trives vi utrolig godt, fortetter hun.

Ekteparet hadde aldri sett for seg at de skulle ende opp med å kjøpe det gamle bedehuset hvor Almennings besteforeldrene var aktive fra 1950-tallet og utover.

Breim ligger omkranset av høye snødekte fjelltopper. Det er akkurat så nasjonalromantisk som man forestiller seg det.

Før: Da de kjøpte huset var det nesten igjengrodd. På taket sto også det gamle luftetårnet som de fjernet da de renoverte taket.
Nå: Ekteparet har omdøpt huset til «bdhuset». Verandaen er snart ferdig, gavlene er nye, og flere av vinduene er skiftet ut. Huset malte de sommeren 2017.

Det var i mars 2017 at de fikk øynene opp for huset da de tilfeldigvis hjalp Almennings far med å sette opp et gammelt orgel.

– Da vi kom inn, ble vi bare stående og se. Vi fant fort ut at dette hadde vi lyst til å kjøpe.

Allerede i juni samme år var huset deres for 450.000 kroner. Som musikere var de aldri i tvil om at hovedsalen måtte beholdes og brukes til kulturarrangementer, og igjen gjøres tilgjengelig for folk i bygda.

Men det var mye som måtte tas tak i før publikum kunne få komme inn.

Før: Det som i dag er oppholdsrom, var tidligere spisesal. Da Holter og Almenning overtok huset, hadde dette rommet blitt brukt av ungdommer i flere år.
Nå: – Vi har jobbet ut fra et utgangspunkt der rominndeling og planer er blitt til etter hvert. Vi har blant annet valgt å ha bjørkefinérplater på veggene, både fordi det gir en lun effekt, samtidig som det demper lyd. Dessuten gulner ikke bjørk på samme måte som furu, forteller Holter.
I den gamle storsalen har de malt taket lysere og ryddet ut. Her er det god plass til kulturarrangementer og selskaper. Som et fast innslag i konsertene sine har Holter og Almenning hentet frem de gamle basarårene og gjort det til en tradisjon å ha lotteri i pausen. Inntektene skal gå til nytt flygel.
I tilknytning til storsalen er det bygget et stort kjøkken i eik. Holter har malt kjøkkenfrontene grønne. Over vasken henger håndlagde keramikklamper.

Delprosjekter

– Først måtte vi rydde vei frem til huset. I bursdagsgave til meg selv kjøpte jeg derfor en kantklipper, sier Almenning fornøyd.

Deretter ble flere lekkasjer på taket tettet og det gamle luftetårnet fra 1950-årene fjernet. Kledningen på begge gavlveggen ble skiftet og huset malt. Nye vinduer er også kommet på plass.

– I 2017 var det storflom her, og deler av underetasjen var derfor full av vann. Men ettersom vi uansett skulle rive alt innvendig, gikk det heldigvis bra, forteller Holter.

Med god hjelp fra familie og venner har de revet alt ned til grunnen og bygget en topp moderne leilighet i første etasje. Der det før var spisesal og kjøkken er det i dag stue, fire soverom, bad og kjøkkenavdeling. I tillegg er det egen publikumsinngang som fører rett opp til storsalen i andre etasje.

De siste 3,5 årene er det blitt mange turer mellom Bergen og Breim for å pusse opp «bdhuset». De grønne inngangsdørene har de fått laget etter modell fra døren som opprinnelig sto der fra 1933.
Holter og Almenning har bukt mye tid på å samle ting de synes er fine. Mye har de funnet på loftet i «bdhuset», andre ting har de arvet eller kjøpt på loppemarked.
For å kunne ta i bruk huset som fritidsbolig, måtte de ferdigstille kjøkken og bad. De har laget frontene på kjøleskap og høyskap av lyse bjørkefinérplater.

Sist sommer laget Almenning også en parkeringsplass for publikum, og nå skal hage- og uteområder anlegges.

– Vi har gjort alt selv utenom elektrisk arbeid, legging av rør og renovasjon av pipa. Det er viktig å ha et blikk for det som er skjult, som for eksempel plassering av stikkontakter. Sånt er vanskelig å gjøre noe med i ettertid, sier Almenning.

Ekteparet har hele veien hatt delprosjekter for å kunne nå hovedmålet om å renovere hele huset.

– Vi har gledet oss over alle små etapper og delmål som er nådd, sier Holter.

Planleggingen gjør de blant annet i bilen mellom Bergen og Breim.

– På vei hjem vet vi alltid hva vi skal gjøre neste gang vi kommer, fortsetter hun.

Det hjelper også at besteforeldrene i Gloppen bidrar både på huset og som barnevakter for barna på 1 og 5 år.

Les også

Fra liten leilighet til staselig prestegård: – Møblene vi hadde med oss, fylte så vidt den ene stua

Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene i bedehuskulturen, heller ikke reglene for oppvask.
Da de overtok huset, fikk de også med alt inventar. En rekke gamle benker fra 1933 var blant møblementet. Noen har de beholdt selv. På baksiden av benken finnes et lite bord man kan vippe opp og ned etter bruk: Opp for å for å lene salmeboken mot benkeryggen, ned for å sette fra seg kaffekoppen.

Artistleilighet

Bedehuset, eller «bdhuset» som de kaller det, ble bygget av bygdefolket i 1933. Da besto huset av én etasje og hadde ikke innlagt vann. I 1956 ble huset plukket ned og bygd om. En ny førsteetasje ble lagt til, og det opprinnelige huset ble snudd 180 grader da det ble satt opp igjen. Det var etter dette at bedehuskulturen i Breim hadde sin storhetstid.

– Så endret bedehuskulturen seg, og aktiviteten i huset avtok. På starten av 2000-tallet var det kun noen få arrangementer, og i de senere år har huset vært forlatt, forteller Almenning.

Som aktive musikere er Kjetil Almenning og Ingvill Mjeldheim Holter bokstavelig talt et samstemt par og holder iblant konserter sammen. På boligfronten er de også samstemte, og de har stort sett vært enige om hvordan de vil pusse opp.
I leiligheten er det laget til ti soveplasser fordelt på fire rom. Stolen har tidligere stått i Håkonshallen i Bergen. Furugulvet lå tidligere i spisesalen. Det har de tatt opp, slipt og gjenbrukt på alle soverom.

– Men et felles lokale- og møtested er utrolig viktig, også i våre dager. Derfor har vi nå laget huset slik at vi kan både bo her selv, men også leie det ut til andre. Siden vi begge er musikere, har vi lyst til at andre kunstnere skal kunne komme hit på kunstneropphold. De kan bo i leiligheten nede og øve i salen oppe, fastslår Holter.

I storsalen er det plass til cirka 120 stykker (utenom korona vel å merke). Det har allerede vært flere konserter og arrangementer. Forespørsler om bruk av huset til dåp, konfirmasjoner og bryllup kom inn allerede før de var i gang med oppussingen. I lillesalen i samme etasje har de derfor laget til et stort kjøkken som kan brukes av publikum.

– Dette er vårt andre hjem. I Bergen bor vi fire stykker på 86 kvadratmeter. Her i Breim har vi 365 kvadratmeter å boltre oss på, avslutter ekteparet.

Mellom første og andre etasje var det i utgangspunktet en smal og mørk trapp. Den nye trappen er bygget over den gamle med gjenbrukte gulvbord fra første etasje. Skillet på veggen er etter en innbygging av trappen opp til loftet.
Publisert:
 1. Oppussing
 2. Interiør
 3. Bolig
 4. Kjøkken
 5. Kultur

Mest lest akkurat nå

 1. Avhørte vitner kan ha husket feil

 2. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 3. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 4. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 5. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget