Her spiser du ekstra godt i Provence

Midt i Luberon har en norsk kokk skapt sin egen bistro. Maten er både norsk, fransk og amerikansk.

NORSK-AMERIKANSK-FRANSK: Shannon Phillips er fra Minnesota i USA, men har bodd over 20 år i Norge der hun drev en bistro i Oslo. Nå driver hun sin egen i en bitte liten landsby i Provence.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det lukter jul i det døren går opp i den lille hjørnerestauranten Bistro L’Atelier i Saignon. Jul?

– Franskmennene elsker ribbe! Servert på den norske måten, sier Shannon Phillips (60) og smiler bredt.

Men hvorfor i alle dager serverer hun ribbe på den norske måten i Provence? Vel, svaret er enkelt. Shannon Phillips er så godt som norsk, etter 22 år i Oslo der hun drev bistorien L’Accent på Frogner sammen med makker Vincent Cabrol.

Nå lager hun fransk husmannskost, gjerne med et snev av både norske og amerikanske mattradisjoner. Det tas imot med glede av gjestene.

Den lille bistroen har fire bord inne og ett av dem er er okkupert av fire franskmenn. De slurper i seg rubbel og bit av dagens rett. En stor brunsvart hund ligger og hviler under bordet.

LITT TIL SALGS: Grønnsaks- og fruktdisken forvandles til koldtbord på sommerstid. – Franskmenn er ikke vant med den type servering og synes det er veldig godt og spennende, forteller hun. På vinteren selger hun sesongens frukt og grønt til landsbyens innbyggere.

Ved et annet bord sitter et norsk ektepar.

– Vi er her minst to ganger i uken, sier Morten Brunvoll (64) fra Rykkinn.

Det er andre gang han og kona Annema (64) tilbringer fem uker i den lille landsbyen. De reiser ned mens det fortsatt er kaldt i Norge. Både Saignon og Shannons mat har de falt pladask for.

MATFANS: Morten og Annema Brunvoll fra Rykkinn nyter Shannons mat og lunsjer gjerne hos henne flere ganger i uken.

I den lille landsbyen er det meste vinterstengt, utenom hennes restaurant og bakeriet.

Etter ti år i Provence har hun lært området og kysten godt å kjenne. Hun startet i Arles sammen med makkeren fra Oslo, før hun endte opp i Saignon for et par år siden.

UTESERVERING: Solen har begynt å varme, da serverer Shannon også på noen bord på uteserveringen omringet av oliventrær.

– Jeg elsker Norge, men varmen og den blå himmelen her nede fristet veldig. Å være kokk i Frankrike er noe eget. Jeg har mange gode leverandører, og det å jobbe med grønnsaker som dyrkes her i Provence gir noe ekstra.

GODE RÅVARER: Skikkelig gode råvarer, sol og varme var hovedårsaker til at Shannon Phillips valgte Provence etter mange år i Norge.

Hun forsvinner bak disken, kommer ut igjen med litt avskjær av lam. Glassdøren går opp, og en sulten border collie med sår på nesen får lunsj den også. Det er mange løshunder i de franske landsbyene, mange av dem blir mishandlet. Shannon forbarmer seg over dem og gir dem rester innimellom.

For de matglade har hun noen Provence råd:

– Styr unna restauranter med altfor store menyer, med mer enn ti til 15 forretter og like mange hovedretter, det er for mye.

I Provence er alt sesongbetont, særlig på vinterstid. Lammet er i sesong når vårmåneden mars inntreffer, det samme er asparges. Langkokte gryter med okse, kalv eller lam er populært.

– April og mai er utrolig fine måneder å reise hit, da er det grønt, frodig og stabilt vær. Oktober er også utrolig flott med fortsatt god varme, sier hun.

  • Her får du gode tips til spisesteder i den franske hovedstaden:
Les også

Det er en egen kunst å finne de beste spisestedene i Paris. Vi har funnet ti av dem.

Med utsikten på plass

Caseneuve er en annen liten landsby i Luberon – den kan ses ruvende fra «storbyen» Apt. Her ligger en restaurant med et svært godt rykte: Le Sanglier Paresseux (eller «Det late villsvin» på norsk).

Navnet er ingen tilfeldighet, hvis det ett dyr det provençalske folket sliter med, så er det villsvinet. De spiser opp grønnsakshager, trøfler og gjør store skader i naturen.

DET LATE VILLSVIN: Det morsomme navnet har ingenting med å være lat å gjøre. Kokkene på Le Sanglier Paresseux lager godt mat til fingerspissene.

Det står fisk på menyen, «fattigmannshummer», kveite og selvsagt asparges. Stemningen er lun, servitørene veldig hyggelige og effektive, og kokken hilser på når det nærmer seg dessert.

Paris er så fint! Dette gjør du en avslappet dag i byen:

Les også

Noe av det mest parisiske du kan gjøre

KJENT FRA FILM: Stjernerestauranten i Cucuron ligger rett ved bassenget på plassen der deler av filmen «Et godt år» med Russell Crowe ble spilt inn i 2006.

Michelin-husmannskost

I vintermånedene er maten i Provence hovedsakelig basert på lokal husmannskost. Det gjelder for bistroer, så vel som stjernerestauranter.

I landsbyen Cucuron ligger La Petite Maison drevet av Eric Sapet. Han ligger heller ikke på latsiden. Hele menyen skiftes annenhver uke.

Beliggenheten er ingenting å si på for restauranten med én Michelin-stjerne, den ligger på hjørnet rett ved et stort basseng omringer av store platantrær. Det var for øvrig her Russell Crowe og Marion Cotillard kysset for første gang i filmen «Et godt år».

ALLTID OST: Det er ikke et riktig fransk måltid uten ost. Her chèvre fra Banon med vintersalat.

Aspargesen er i sesong fra mars og utover våren. Står asparges på menyen, så gå for det. Hvit eller grønn. Den er så frisk og god at den knaser i munnen.

«FALSK» SUPPE: Det står vitterlig bouillabaisse (fransk fiskesuppe) i menyen, men den serveres på en helt annen måte på La Petite Maison. Med andeegg og grønnsaker. Null fisk.

Til et glass champagne serveres den på tre ulike måter, med en frisk dipp, fritert og i kald suppeform med sopp. Det er små eksplosjoner av smak.

De åtte rettene presenteres på menykartet. Alle beskrives og historien bak valget forklares av kokken. En sympfoni perfekt komponert med viner fra lokale produsenter.

  • Hit vil verdens største reiseguide at du skal reise i år:
Les også

Lonely Planet: Her er de ti beste landene i 2017

Pizza med utsikt

Utsikt er et stikkord i Provence. Hvis restauranten har vært så heldig å karre til seg en skråning eller bakketopp med utsikt over landsbyen eller de vakre fjellområdene rundt, så er det bare å håpe at maten smaker. I en bratt bakke i Bonnieux gjør den det.

Uteserveringen på Las terrasses er i gang. Servitørene leker litt med livet hver gang de løper frem og tilbake mellom bordene på den andre siden av gaten og kjøkkenet. Syklister og biler suser forbi, ingen ser ut til å skjenke dem en tanke.

Ovnsstekt pizza står på menyen med et bredt utvalg av varianter. Men det tilbys også toretters til en god pris: 18 euro. Så kommer sneglene servert med butterdeig og hvit, kremet saus og salat. Det er en uvant og spennende måte å få det sleipe snadderet servert, men utrolig godt.

PIZZA MED UTSIKT: I en bakke med utsikt mot Bonnieux ligger uteserveringen på den ene siden av gaten og restauranten på den andre. Gå for pizza eller dagens to- eller treretter.

Kastrert okse er en lokal delikatesse. Det er hovedretten og den kommer slik bestemoren din hadde laget den. Husmannskost på sitt beste – en diger porsjon med massevis av kjøtt langkokt i en mild, brun saus. Og selvsagt poteter.

Det blir ikke mer provençalsk enn det.

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen

Publisert: