– Bilister må betale mer bompenger fremover

Gjelden i de norske bompengeselskapene er mer enn femdoblet siden 2002. Det betyr at bilistene her i landet må ut med mer penger, slår Transportøkonomisk institutt fast.

Publisert: Publisert:

PROBLEMER: Dersom rentene begynner å stige samtidig som trafikkveksten uteblir, vil flere bompengeselskaper få problemer, tror Transportøkonomisk institutt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Gjelden har økt kraftig de siste årene, og det er til syvende og sist bilistene som må betale, sier assisterende direktør Kjell Werner Johansen i Transportøkonomisk institutt (TØI) til P4.

De fleste veiprosjekter finansieres ved hjelp av bompengeselskap som tar opp store lån. Johansen anslår at gjelden i bompengeselskapene nå er oppe i 50 milliarder kroner. Prognoser i statsbudsjettet som ble lagt frem i oktober, viser at gjelden er mer enn femdoblet fra 2002 til 2016.

Høy trafikkvekst og lave renter har gjort at høy gjeld har vært håndterbart, men det er en reell risiko for at dette endrer seg, ifølge Johansen.

– Dersom rentene begynner å stige samtidig som trafikkveksten uteblir, vil man fort komme opp i en del vanskelige situasjoner rundt omkring, sier han. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg er ikke direkte overrasket, men det er et lite slag i trynet.

  2. Her har over 40 personer måttet snu i døren – ni av dem i helgen

  3. Lyden, følelsen, stemningen - Jan Roger og Christer ble hekta etter første slag

  4. – Først påminning og purring, deretter inkassovarsel, Helse Vest!

  5. Stavanger: Ikke feil å kreve 800 meter avstand mellom dagligvarebutikker

  6. Allerede stappfulle gjestehavner forbereder seg på storinnrykk

  1. Bompenger
  2. Statsbudsjettet