Gir nabolaget selvtillit med graffiti-kunst

Slik revitaliseres den lille favelaen Gamboa i Brasils tredje største by, Salvador.

riks000690830-KOuFvn4LWI.jpg

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Side om side med det Moderne Museet i Brasils tredje største by Salvador utgjør en klynge med gule, turkise og orange hus i fjellsiden ned mot havet den lille favelaen Gamboa, eller Communidade do Solar.

En ung gutt beskuer en kolibri som blir hengende i luften et øyeblikk, mens han slapper av i skyggen fra ettermiddagssolen i smuget foran MUSAS.

Museu de Street Art Salvador (MUSAS) er lokalisert øverst ved inngangen til favelaen, med byens beste utsikt over bukten Bahia de todos os Santos med havet og solnedgangen i front.

Favela er et begrep som brukes om slum eller fattigkvarter, og områdene er ofte kjennetegnet ved en nærmest total mangel på gatenavn, elektrisitet, telenettverk og sanitæranlegg.

Kampsport i gateneGraffitimaleren Marcus Souza, også kjent som Prisk er en av grunnleggerne av MUSAS – sammen med de andre medlemmene av street art-kollektivet Nova10ordem.

— Vi ble først invitert hit av capoeira-mesteren Tico Santana for å male en vegg i forbindelse med en capoeiraoppvisning. Selv om vi alle har vokst opp i røffe bydeler, var Gamboa kjent for å være et farlig sted, forklarer Prisk.

Capoeira er en blanding av kampsport og dans utviklet av afrikanske slaver for å skjule at de trente selvforsvar.

Kollektivet ble umiddelbart forelsket i det lille fiskesamfunnet. Imøtekommende mennesker, store vegger og muligheter til å male bidro til at gjengen fortsatte å frekventere Gamboa.

— Vi ble raskt kjent med både gamle damer, fiskere og barn, som var glade for at vi kom og pyntet opp bydelen. Vi dro hit oftere, og leide etter hvert et bittelite hus, inntil en av de eldste beboerne dona Vovó, tilbød oss å leie dette huset som har blitt MUSAS, viser Prisk.

riks000690857-n_CriUnPEC.jpg

Signatur på favelaenEtter to år i dette huset fungerer MUSAS som en kreativ møteplass med åpent galleri, ateliér og kunstnerresidens.

Hit er alle som kommer til Salvador for å male velkomne, og street art-kunstnere fra land som USA, Island, Sverige, Italia og India, samt andre deler av Brasil har allerede satt sin signatur på Gamboas vegger.

Med nærheten til det Moderne Museet tiltrekker MUSAS seg stadig besøk av nysgjerrige fotografer, kunstnere og turister.

riks000690838-N6624WtR9D.jpg

— Folk som bor her ser at vi er her med gode intensjoner om å revitalisere stedet, og de setter pris på at vi er her, forteller Prisk. Uten noen form for statlig støtte har gjengen bak MUSAS også tatt initiativet til prosjektet Muda Gamboa i samarbeid med beboerne, med mål om å bringe kulturelle og sportslige aktiviteter til nærmiljøet.

De arrangerer søppeldugnader, maleaktiviteter, graffitidugnader, foto- og video-kurs, dataopplæring og nissebesøk og gavedryss ved juletider – alt for å skape aktiviteter som kan bidra til en forbedring.

Les mer på www.ilovemusas.com.

Fem tips i Salvador

Salvador byr på mer enn graffiti-kunst. Vi gir deg fem andre tips:

1. Gamlebyen Pelourinho

Du kan ikke besøke Salvador uten å tilbringe minst én ettermiddag i de uimotståelige, brosteinsbelagte og kuperte gatene i Pelourinho eller «Pelô». Bydelen som står på UNESCOS verdensarvliste gjennomgikk en omfattende restaurering på slutten av 90-tallet og kvittet seg med sitt forfalne red-light-rykte. Med militærpoliti på plass i gatene er det i dag relativt trygt og ferdes her, vel og merke uten synlige verdisaker.

riks000690833-DNiL6zeKuG.jpg

Selve navnet Pelourinho betyr «piskeplass», og det var her hundretusenvis av slaver ble solgt videre til å jobbe på sukkerplantasjer. Afrikansk kultur og tradisjoner utgjør en stor del av gatebildet, og i dag er dette et sted folk drar for å oppleve fest og musikk.Her kan du nyte en caipirinha eller kokosnøtt mens du ser hva gateselgerne har å tilby, eller underholdes av capoeira-dansere som viser sine fleksible bevegelser midt på torget. Om du er heldig så snubler du kanskje inn i en øredøvende utendørs perkusjonsøvelse med barn og unge fra Olodums musikkskole. Eller du kan vandre inn i den imponerende São Francisco kirken med gullbelagt interiør fra barokken (Terreiro de Jesus).

Tirsdag kveld er ukens store festdag i Pelourinho. En klassiker er å få med seg gratiskonserten med Gerônimo & Banda Mont Serrat som spiller axé-music, samba-reggae og rumba i kirketrappene i Ladeira do Carmo.

2. Mam

Det statlige museet for moderne kunst Museu de Arte Moderna da Bahia bedre kjent som MAM er verdt et besøk.

Her vises brasiliansk og internasjonal samtidskunst, samtidig som stedet også er uløselig knyttet til Bahias fortid. MAM har en fantastisk beliggenhet rett ved havet i det koloniale komplekset Solar do Unhão fra 1700-tallet, som huser kulturinstitusjoner, arrangementer og en liten restaurant. Lørdager er det jazzjam ved havet bak museet fra 18-21 til cirka 20 kroner per hode.

På nett: www.mam.ba.gov.br

3. Ribeira & Nosso senhor do Bomfim

Ta den sjarmerende lille fergen fra bydelen Ribeira over bukten til periferien og besøk restauranten Boca de Galinha (Rua da Estação).

I et nedslitt nabolag men med upåklagelig utsikt serverer den blide eieren, Nilton Souza Moqueca, daglig fritert fisk og den lokale spesialiteten moqueca, en slow-cooked fiskegryte med reker, kokosmelk, koriander og palmeolje. Her er det alltid fullt ved lunsjtider, og det går gjetord om denne moquecaen som har blitt anbefalt i New York Times.

Etter lunsj og vel tilbake over bukta, legg inn et besøk på Sorveteria da Ribeira (Largo da Ribeira). Her kan du spise iskrem med over 100 ulike eksotiske smaker som mais, tapioca, pasjonsfrukt, kakao og kokos for å nevne noen.

Ta deretter en taxi til den mest berømte og hellige av Salvadors 365 katolske kirker, Nosso Senhor Bonfim (Praça Senhor do Bonfim). Det er herfra de fargerike Bonfim armbåndene stammer fra, Bahias mest typiske suvenir. Som et symbol på denne kirken og som lykkebringer bæres disse båndene av folk i hele Brasil.

riks000690845-zqTEtc26hA.jpg

4. Rio Vermelho Tilbring en kveld i bydelen Rio Vermelho, der du kan slå deg ned på et av torgene mens du blir servert fra en av de omkransende barene.

Her kan man kjenne duften av gatematen acarajé , boller av black-eyed peas stuing fritert i palmeolje, fylt med soltøkede reker, salat og chili, som selges fra vogner på gater og fortau, og som tilberedes av kvinner i fargerike tradisjonelle bahianske klær.

En av de mest anerkjente er Acarajé da Dinha, der er også køen lengst (Largo de Santana).

Borracharia betyr dekkverksted, og byens beste nattklubb er bokstavelig talt et dekkverksted på dagtid med arbeidere med ølmage i bar overkropp. Om natten ryddes dekkene til side, og den jungelaktige baren lenger inn i lokalet åpnes, DJ-er ankommer og folk strømmer til for å riste av seg rytmene til solen står opp (Rua Conselheiro Pedro Luís).

5. Dra ut av byen — Arembepe

Sett deg på bussen til landsbyen Arembepe som er lokalisert 30 km nord for hovedstaden Salvador, og ble kjent på slutten av 60-tallet for den første hippielandsbyen i Brasil.

Her frekventerte visstnok Mick Jagger, Janis Joplin, Roman Polanski og brasilianske musikere og forfattere som Tim Maia og Paulo Coelho i perioder. Selve hippielandsbyen består av flere rustikke halmhus spredt mellom sanddynene og palmene mellom elven Rio Capivara og de naturlige krystallklare bassengene dannet av revene på stranden.

riks000690858-VupkUeJZxP.jpg

Stranden huser også et viktig miljøtiltak i Brasil, Projeto Tamar, med inngjerdede områder for vern av havskilpaddeegg.

Reisefakta:

Salvador

Brasils tredje største by.

Klasseforskjellene kan i Brasil fortsatt leses som raseforskjellene. Det er realiteten i et land formet av slaveriet og en sterkt presset økonomi.

Som det siste landet i verden ble slaveriet i Brasil opphevet i 1888. I løpet av over 300 års slavehandel ble minst fire millioner afrikanske slaver fraktet til Brasil. De fleste ble tatt i land og solgt i Salvador, som var den portugisiske koloniens hovedstad fra 1549 fram til 1763. I dag er bortimot 84% av Salvadors tre millioner innbyggere av afrikansk opprinnelse, og byen sies å være den største «svarte» byen utenfor Afrika.

Dette har satt sitt preg på byens kultur: Mat, religion, musikk, dans og væremåte – alt har røtter i Vest-Afrikanske tradisjoner.

Sikkerhet: Mange fattige kombinerer hverdagen og særlig større folkefester (jf. karneval og VM) med mindre legalt inntektsbringende arbeid, følg derfor godt med og gå aldri alene. Ta kun med de pengene du trenger, og spre dem i skoene dine, for eksempel. Ta med passkopi til ID. Unngå vesker/sekker og legg synlige verdisaker som klokker og smykker igjen på hotellet.

VM-kamper i Salvador

13. juni: Spania — Nederland.

16. juni: Tyskland - Portugal.

20. juni: Sveits - Frankrike.

25. juni: Bosnia-Herzegovina – Iran.

1. juli: 1H – 2G.

5. juli: Kvartfinale.

Slik kommer du deg dit:

Fly direkte fra Europa til Salvador med TAP Portugal via Lisboa. www.flytap.co.

eller via Madrid med Air Europa. www.aireuropa.com

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere forlater vaksinelokalet når de får vite at de skal få Moderna. Kommunen må også avbestille vaksiner

  2. Skuffet Lotte Miller: – Trist, men jeg får ta revansj en annen gang

  3. Ropstad bekymret over porno-trend

  4. Dette skjer i OL tirsdag 27. juli

  5. Simen endelig i mål etter å ha løpt Norge på langs

  6. Det går ikke an å si at man vil jobbe mot hat, rasisme og ekstremisme og samtidig gi statsstøtte til HRS