Test av 13 ferdige grøter

Seier til supergrøtene.

TEST AV GRØT: I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige grøter som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Mye mettet fett, sukker og salt har trukket ned, mens innhold av fiber og protein har trukket opp.
  • Bramat.no
  • Lise Von Krogh
  • Cathrine Borchsenius
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Mange forbinder grøt, altså risengrynsgrøt med julen, mens andre spiser både denne og andre grøter til middag jevnlig.

Det finnes etter hvert mange ferdige risgrøter i butikkhyllene, både som porsjonspakninger og i pakker som er nok til 2-3 personer. Det samme gjelder rømmegrøt.

I løpet av de siste årene har det også kommet andre typer ferdiggrøt på markedet, både grøt av bygg og grøt laget av andre korn og frø. Fordelen med disse typene er at de inneholder mer fiber enn risgrøten.

Bygg er dessuten en næringsrik kornsort som blant annet er rik på betaglukanene som er bra for kolesterolet.

Greit med grøt til middag?

Det er mange fordeler med grøt.

Det er enkelt å lage, det er relativt billig, det metter godt, og velger du en melkebasert grøt (noe de aller fleste er), får du også bra med melkeprotein, kalsium og jod.

Ulempen med grøt til middag, er at du ikke får i deg grønnsaker, noe som er synd ettersom middagen er det viktigste måltidet for grønnsaksinntaket til mange.

En annen ulempe hvis du velger risbaserte grøter, er at de gir deg minimalt med fiber, og nokså mye sukker. I hvert fall hvis du har sukker oppå , noe de fleste jo har.

Et lite grøtmåltid

Velger du en av vinnerne i denne testen, får du et bra lite måltid som du gjerne kan spise både til frokost eller en av dagens andre måltider.

De minste porsjonene passer fint til frokost, lunsj eller kveldsmat.

Spiser du grøt til middag, blir du mer enn mett nok hvis du velger en av de typene som inneholder mest energi per porsjon. Men ulempen er at du får i deg mye fett (og sukker hvis du har på sukker), og lite fiber og andre næringsstoffer som du får gjennom grønnsaker.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Test av 26 fiskekaker

Les også

Test av fiskeboller: Stor forskjell på hvor mye fisk de inneholder

Les også

Test av 15 tortillalefser

Les også

Test av innholdet i 18 typer spekepølse

Les også

Test av 25 kjeks: Hva inneholder de egentlig?

Les også

Test av ferdigrevet ost

Melk eller kokosmelk?

Vinneren av denne testen inneholder lite salt og sukker, og er laget av kokosmelk istedenfor vanlig melk. Dette gjør at den ikke inneholder kalsium og jod, to viktige næringsstoffer som en del av oss får for lite av, men denne grøten er et bra valg for de som ikke tåler melk.

Ulempen med kokosmelk er at den inneholder mye mettet fett. Det er altså ikke slik at kokosmelk er sunnere enn vanlig melk. Men, når kokosmelk kombineres med næringsrike korn og frø, slik det har blitt gjort i vinneren av denne testen, og innholdet av kokosmelk ikke er så veldig høyt, blir slike grøter likevel et bra alternativ.

Fakta om kokosfett

Testresultater

Fersk Ferdig Flerkornsgrøt

En av de minste porsjonene, og dermed også minst kalorier. Passer til et lite måltid eller mellommåltid. Lite sukker. Inneholder ikke melk, noe som kan være en fordel for noen men gjør at innholdet av jod og kalsium blir lavere enn for melkebaserte grøter.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Toro Supergrøt

Porsjonsstørrelse og energimengde som gjør at denne passer fint som et lite måltid. Ok innhold av fiber, lite salt. Bra at den inneholder både bygg, havre og quinoa som alle er næringsrike korn/frø.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Gullbygg Byggrynsgrøt

Bra med fiber, bra med protein, litt mer salt og sukker enn de andre vinnerne av denne testen. Energimengde som passer godt som lunsj, frokost, eller kveldsmat. Bra at den inneholder bygg som er et næringsrikt korn.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Fjordland Byggrynsgrøt

Porsjonsstørrelse og energi mengde som gjør at denne passer godt som frokost, lunsj eller kveldsmat. Bra med protein grei mengde fiber, men litt mer sukker enn de andre vinnerne. Bra at den inneholder bygg som er et næringsrikt korn.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Nordfjord Risengrynsgraut

Porsjonsstørrelse som gjør at denne passer som en liten middag. Grei mengde mettet fett og protein, men minimalt med fiber fordi den er laget av ris som ikke inneholder noe særlig fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Nordfjord Rømmegraut

Veldig mye energi og mettet fett per porsjon. Sukkerinnholdet er greit, det samme er innholdet av protein og salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Fjordland Risgrøt

Energinnhold som gjør at denne passer som en liten middag. Greit innhold av mettet fett, bra med protein, men en del sukker og minimalt med fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Toro Laktosefri risgrøt

Energinnhold som gjør at denne passer som en liten middag. Greit innhold av mettet fett, men en del sukker og minimalt med fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

First Price Risgrøt

Energiinnhold som passer til et lite måltid. Lite mettet fett, men sukkerinnholdet kunne vært lavere og proteininnholdet høyere. Mer salt enn mange av de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Toro Risgrøt

Energiinnhold som gjør at denne passer som en liten middag. Greit med mettet fett, men sukkerinnholdet kunne vært lavere. Minimalt med fiber, greit med protein.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Coop Risgrøt

Energiinnhold som gjør at denne passer som en liten middag eller kveldsmat. Sukkerinnholdet kunne vært lavere. Minimalt med fiber, og mest salt av alle.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Fjordland Rømmegrøt

Mye energi og mettet fett per porsjon, minimalt med fiber, men greit med protein.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Coop Rømmegrøt

Mye energi og mettet fett per porsjon, minimalt med fiber, men greit med protein.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Her er flere relevante tester:

Les også

Ernæringstest av brunost: To av disse skiller seg særlig ut

Les også

Test av muffins: Mye sukker og kalorier.

Les også

Test av 11 iskaffe-drikker

Les også

Test av brød rettet mot barn

Les også

Test av halvstekte rundstykker

Les også

Test av porsjonspizza: Mindre salt og fett enn mange tror

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Publisert: