Test av hveteboller: Flest kalorier i sjokoladebollene

Boller er noe de fleste liker, lett tilgjengelig, relativt billig, og enkel mat i farta. Men hvor usunne er de egentlig?

TERNINGKAST: Tre av disse får terningkast to, mens fire får terningkast fem.
  • Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, BRAMAT.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

En bolle en gang iblant er hverken usunt eller farlig for vekt og helse. Det største «problemet» med boller er at de ofte selges på billigsalg. Jo flere du kjøper, dess billigere blir det. Og kjøper du flere blir det også lettere å spise flere.

Fulle av raske karbohydrater

Sammenlignet med kake, sjokolade og andre søtsaker, er det lite kalorier og fett i boller. Men de fleste boller (alle bollene i denne testen) er laget på finmalt mel, noe som gjør at de er fattige på fiber og rike på raske karbohydrater.

Boller kan derfor være greit påfyll av karbohydrater for deg som er slank og aktiv og trenger karbohydrater etter en treningsøkt. Er du derimot en av dem som ønsker å gå ned i vekt eller sliter med å holde vekten, er mat full av raske karbohydrater noe du bør begrense inntaket av.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilke boller folk liker best.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Test av brødmiks: Billigere, men ikke nødvendigvis sunnere enn ferdigbrød

Les også

Test av lomper: Store forskjeller på sukkerinnholdet

Les også

Test av fullkornspasta: Dobbelt så mye fullkorn i vinnerne

Mest sukker i rosin- og sjokoladeboller

Sammenligner vi næringsinnholdet i de ulike hvetebollene ser vi ikke uventet at sjokoladebollene inneholder mer kalorier, fett og sukker enn de vanlige hvetebollene. Boller med rosiner har også mer sukker enn boller uten rosiner, noe som hovedsakelig skyldes at rosiner inneholder mye sukker.

Skal du spise en bolle en gang iblant, har det ingen betydning om du velger en vanlig hvetebolle, eller en bolle med sjokolade. Er du en storspiser av boller, kan det være lurt å gå for bollene uten sjokolade.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Publisert: