Meglere melder om halvering av boligsalget. Her er visningen i gang med alle forholdsregler

Flere av dem som var på visning hadde med egen håndsprit og noen hadde på hansker. Megler måtte åpne dører og skap, interessentene fikk ikke ta på noe.

Eiendomsmegler Henrik F. Høllen hadde visning med et par av gangen og holdt minst 1,5 meter avstand til interessentene. Det ble ingen håndhilsing og håndspriten sto klar på bordet. Foto: Morten Uglum

 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist
Publisert: Publisert:

Frem til torsdag 12. mars var det rekordstor aktivitet i boligmarkedet, forteller Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen. Så kom regjeringen og helsemyndighetenes tiltak. Det har ført til nedgang både i antall boliger for salg og i gjennomførte salg. Flere meglere melder om halvering.

Finansdepartementet vedtok mandag midlertidig økt fleksibilitet i boliglånsforskriften. Bankenes fleksibilitetskvote er økt til 20 prosent for andre kvartal. Normalt er det 10 prosent i hele landet utenom Oslo med 8 prosent. Fleksibiliten kan for eksempel brukes til avdragsfrihet ved nye lån eller ved refinansiering.

Søndag holdt eiendomsmegler Henrik F. Høllen i Privatmegleren visning på Grünerløkka i Oslo. Mens Høllen sto oppe med håndspriten klar, passet eiendomsmeglerfullmektig Teo Hadzic på at kun et og et par gikk inn av gangen.

– Vi ber kundene unngå å ta på overflater. Det blir for eksempel meglers oppgave å åpne dører eller skrive opp interessenten på nettbrettet, sier Høllen.

Hvis folk ville se i et skap eller lignende, måtte megler Henrik F. Høllen åpne det. Interessentene skal helst ikke ta på noe mens de er på visning. Ikke engang nettbrettet der man kan registrere seg som interessert. Foto: Morten Uglum

Fire par var innom visningen. Før korona ville sikkert flere nysgjerrige kommet innom bare for å se, tror megleren. Flere av dem som var på visning hadde med egen håndsprit og noen hadde på hansker. Interessentene sto i døråpningen og spurte om de fikk komme inn.

Likevel opplevde Høllen visningen som normal og mener at de fleste var i kjøpsmodus.

– Jeg tar denne situasjonen med knusende ro. Jeg ser på antall klikk på Finn at mange har hjemmekontor. Folk er fortsatt nysgjerrige, men det blir nok rolig en periode, sier Høllen.

Les også

Tre grunner til at boligprisene fremdeles er lave i Stavanger

– Det er en relativt sterk prisutvikling for februar å være. Og den kommer på toppen av en sterk januar.
 1. Interessentene ventet i porten med eiendomsmeglerfullmektig Teo Hadzic (til venstre). Her venter Ingunn Aronsen og Oskar Njå på tur. Foto: Morten Uglum

 2. Her følges Ingunn Aronsen og Oskar Njå inn til leiligheten av Teo Hadzic. Foto: Morten Uglum

Interessentene måtte melde seg for visning på forhånd og oppgi når det passet for dem. Foto: Morten Uglum

Lavere enn normalt

Boligmarkedet har ikke stoppet opp. Det omsettes fortsatt godt med boliger, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Når man går inn mot påske, er det normalt avtagende aktivitet før vårflommen etterpå. Men det er lavere enn normalt. Det kan vi si med sikkerhet, legger han til.

I praksis er det regjeringen som styrer boligmarkedet for tiden, erkjenner Lauridsen. Det vil være sterkt påvirket av omfanget av tiltak og den økonomiske stimulansen på andre siden.

Eiendom Norge kommer med ekstraordinære tall for omsetning og boliger for salg onsdag.

Halvering av salget

En del vil avvente salget og en del interessenter er engstelige, erfarer Kent Victor Syverstad, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

– Det er ikke noe god stemning, det kan jeg si. Det er en nedgang. Salget er nesten halvparten av samme periode i fjor, sier Syverstad.

Han tror salgsvolumet vil gå ytterligere ned, men tror ikke prisene er veldig påvirket ennå. Varer koronautbruddet og regjeringens tiltak til etter sommeren, vil det nok ha litt mer å si for prisutviklingen.

– De som spekulerer i bolig nå, er nok mer eller mindre borte. Jeg er usikker på hvor langt ned vi skal, før vi skal begynne å bygge oss oppover igjen.

Også DNB Eiendom ser en halvering av normalt salg, men administrerende direktør Terje Buraas er positivt overrasket.

– Med tanke på situasjonen og mediebildet, synes jeg det er bra, sier Buraas.

Les også

Hadde for lite egenkapital. Et lite kjent smutthull reddet boligdrømmen

Dette vurderer bankene når de gjør unntak fra regelen om egenkapital og inntekt.

Vurderer alenevisning i pulje også etter korona

Det er roligere i markedet om dagen, men det henter seg inn igjen, tror Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

– Behovet for bolig er der – folk skifter jobb, får barn, skiller seg eller skal flytte fra hus til leilighet. Det er ingen grunn til å være engstelig hvis man er i boligmarkedet langsiktig, sier Meier.

På visning får nå interessenter et kvarter med megleren alene, i tur og orden. Det tror Meier de vil fortsette med etter at smittefaren er over.

– Vi får tilbakemelding fra potensielle kjøper om at de fungerer å ha megleren alene og kunne stille spørsmål om alt man lurer på. Det kommer altså noe godt ut av dette, sier hun.

Publisert:

Mest lest

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Boligsalg
 2. Boligmarkedet
 3. Bolig
 4. Eiendom Norge
 5. Privatmegleren