Formfull funkis

Nytt møter gammelt i Kaja Moe og Odd Langhelles formfulle funkishus på Austrått i Sandnes.

 • Hjørdis Irene Halleland Mikalsen
  Hjørdis Irene Halleland Mikalsen
Publisert: Publisert:

– Kom inn før vinden tar dere!

Kaja Moe åpner døren og føyser oss vennlig inn i den romslige entreen.

– Vi er vant med mye vær og vind her på Austrått, men i dag var det skikkelig stormfullt, sier hun.


De buede veggene gir liv og varme til rommet. Den uvanlige lampen er av Hollandsk design.

Engasjert ektepar

Hun driver hun klesbutikken Kajas Klær og Sko i Langgata i Sandnes. Ektemannen Odd Langhelle er best kjent som en av pådriverne bak skiarrangementet Blinkfestivalen. Begge er de kjent for sitt lokale engasjement. I fjor ble Kaja kåret til årets «Sentrumsgauk» i Sandnes.

Gasspeisen i stua gir god varme. Den praktfulle kransen er fra Umulig Bukett i Sandnes.

Eikespilene i taket demper akustikken og står fint til eikegulvet. Spisebordstolene er fra Hollandske «Jess».

Skummelt

– Så koselig å få besøk av dere, da. Det er litt skummelt at hjemmet vårt skal i avisen, jeg vet ikke om det er så mye å skrive om akkurat, sier Kaja Moe og tar oss med på en rundtur som kjapt avslører at tvilen er fullstendig ubegrunnet. Huset er en drøm av runde former, duse farger og en balansert kombinasjon av gammelt og nytt.

Funkisstilen forbindes vanligvis med rette vinkler og markerte kanter. Men ikke i dette huset. En myk bølge av eik forplanter seg gjennom flere av rommene i to av de tre etasjene.

– De buede veggene er noe av det vi er mest fornøyd med. De gir liv og har et mykere uttrykk en rette vinkler, sier Kaja Moe.

Tok vare på pipa

Det er arkitekt Mikal Hafsahl fra Studio Moll som har tegnet den særegne eneboligen som er oppført på tomten hvor Odds barndomshjem en gang sto. Det ble revet, og for snart fem år siden kunne Kaja og Odd flytte inn i nytt funkishus.

– Men én ting tok vi med oss fra det gamle huset, sier hun og legger hånden på en vakker teglsteinsmur over benkeplaten på kjøkkenet.

– Dette var skorsteinene i det gamle huset. Odd tok vare på mursteinene og gjorde seg flid med å pusse og flikke hver enkelt stein. Det var litt av et tålmodighetsarbeid, men det var verdt det. Teglstein har en nydelig varm lød, i tillegg til affeksjonsverdien, sier hun.

Østlandsavdelingen

– Jeg har lyst til å vise dere noe her inne i Østlandsavdelingen, sier Kaja og tar oss med inn i på et romslig soverom. Kaja er Oslo-jente og det er her familie og venner bor når de kommer på besøk. Derav navnet på gjestefløyen.

– Farmoren min kom fra Gudbrandsdalen og flere av de gamle tingene mine har jeg arvet fra henne. Dette bildet er jeg veldig glad i, sier hun og peker på et trykk som viser mor og barn i kjærlig omfavnelse. Bildet har dobbel ramme.

– Det er et av Norges første masseproduserte trykk. Da jeg arvet det var det i original ramme, men jeg ønsket å fremheve det ytterligere og fikk Rammehjørnet å sette på enda en, sier hun. Et trehvitt klaffebord, en stol med spiler og et nattbord er også blant gjenstandene hun har arvet fra farmoren.

– Jeg liker å kombinere nytt og gammelt, det gir hjemmet sjel, sier hun.

Og det er akkurat denne kombinasjonen som er gjennomgående i ekteparets hjem. På moderne Hay-bord står gamle brune Sandnes-krukker arvet etter Kajas svigermor, og en gammel stålampe i smijern har fått nytt liv.

– Disse var populære på 30 og -40-tallet. Jeg fjernet lampeskjermen i stoff og byttet den ut med en stor lyspære, og vipps, så hadde jeg en «ny» lampe. Apropos lamper. I det buede rommet hvor Kaja har kontor henger en noe uvanlig lampe. Den ser ut som gamle melkeflasker og er av Hollandsk design.

– Jeg ville ha en lampe som ikke alle andre har. Dessuten fremhever den buede veggen på en fin måte.

Naturlig kunst

Ekteparets romslige stue er innredet i duse farger. En stor bladkrans fra blomsterbutikken Umulig Bukett i Sandnes sentrum pynter opp over peisen. Kjøkkenet er fra Sigdal, og har åpen løsning.

– Det jeg liker best med kjøkkenet vårt er at vi har et «usynlig» grovkjøkken, sier hun og tar oss med bak en vegg som skjuler vask, oppvaskmaskin og stekeovn.

– Når vi har middagsgjester plasserer vi alt rotet bak her, ute av syne.
Det er påfallende lite bilder på veggene hjemme hos Kaja Moe og Odd Langhelle.

– Ja, det er et bevisst valg. Vi ønsket ikke å ta fokus vekk fra den vakre utsikten. Det er vår kunst, sier hun. Fra de store vindusflatene kan ekteparet se mot Håbet og Bogafjell og helt ut til Tjelta.

– I helgene hender det at vi tar noe godt i glasset og drar godstolene foran peisen bort til vinduene for bare å nyte utsikten. Da er livet fint å leve.

I gangen henger to bilder av den lokale kunstneren Oddny Friestad Hassel. Du ser gjerne hvem personene på bildene skal forestille?
Publisert:
 1. Hjemme hos
 2. Bolig
 3. Odd Langhelle
 4. Sandnes

Mest lest

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil