Vil ha tilbake nattoget til Stockholm, Göteborg, København, Berlin og Hamburg

SV, Sp og MDG vil ha tilbake nattogene til Stockholm, Göteborg, København, Berlin og Hamburg. Det satt høyresiden en stopper for.

Lars Haltbrekken i SV mener det må mer handling til for å forbedre togtilbudet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

I 2018 hadde Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV Trøndelag, 30 overnattinger på tog.

Han har reist mye med det miljøvennlige transportmiddelet i Europa med familien. Men på grunn av dårlige forbindelser ut av Norge, ender de ofte opp med å ta båten til Danmark eller Kiel. Derfra er togreisen enklere.

Han er ikke alene om det. På Facebook-gruppen «Togferie» er frustrasjonen stor over flaskehalsen ut av Norge.

– Togtilbudet ut av Norge er rett og slett for dårlig. Vi vil ha tilbake nattoget til Stockholm, Göteborg, København, Berlin og Hamburg, skriver Haltbrekken i en e-post.

I dag går det tre avganger ut av Norge, alle til Göteborg. I desember kommer et fjerde.

Vil legge til rette for nattreise

SV og Sp fremmet Une Bastholms (MDG) representantforslag tidligere denne måneden, til transport- og kommunikasjonskomiteen.

I forslaget kommer Bastholm med ni ønsker for togtilbudet i Norge, blant annet ekspresstog til København, nattog til Berlin, flere sovevogner og et enklere system for billettbestilling.

Det siste er en utfordring:

– Jeg bruker lang tid på bestillingen, siden jeg må inn på hvert enkelt lands togselskap, skriver Haltbrekken.

Et av forslagene vil tilrettelegge for å kombinere togreise med en full natts søvn. Man skal kunne legge seg i vogner som kobles på toget i løpet av natten, og kunne sove ut før man forlater toget ved ankomst tidlig om morgenen.

Lars Haltbrekken i SV vil ha tilbake nattoget til København.
Les også

Slik var togtilbudet i Norge for 30 år siden. Og derfor endret det seg.

53 mot 48 stemmer

Forslaget ble nedstemt med 53 mot 48 stemmer før Stortinget tok sommerferie.

Høyre, Frp, KrF og Venstre, stemte mot forslaget om å utvikle og promotere nattogtilbudet, mens Ap, SV, Sp og Rødt stemte for.

De øvrige åtte forslagene ble nedstemt 19 mot 82. Sp, SV og Rødt stemte for.

Une Bastholm skriver i en e-post at hun mener det er dypt uansvarlig å ikke gjøre alt man kan for å lage et bedre togtilbud til nordmenn.

– På en vanlig hverdag går det 22 avganger med fly fra Trondheim til Oslo. Det går fire tog. Tog er klimavennlig, behagelig, og aldri før har flere reist med tog. Likevel taper tog i konkurransen med fly, som vi vet gir enorme klimagassutslipp, fordi tilbudet er for dårlig, skriver MDG-politikeren.

Les også

Er det galskap å reise på interrail med barn? Nei, denne familien ville gjort det igjen

Etterspør konkrete løfter

I innstillingen mener flertallet at infrastrukturen på strekningene mellom Oslo og den svenske og danske hovedstaden må forbedres. Det er et spørsmål som må behandles i neste nasjonale transportplan.

Høyre, Frp og Venstre peker på at antall togreisende har økt med mer enn 10 millioner siden 2013. I samme periode er det også satt inn 100 nye togsett.

Lars Haltbrekken ønsker mindre prat og mer handling.

– Mange ønsker i dag å reise miljøvennlig. Da må vi sørge for at det blir mulig. Regjeringspartiene kommer med flotte ord, men ingen konkrete løfter som sikrer at dette skjer. Vi løser dessverre hverken klimakrisen eller det dårlige togtilbudet fra Norge til Danmark og Sverige med festtaler.

Bastholm er enig.

– Vi trenger politikere som tør å satse på toget og som ser at vi ikke har tid til å vente med å løse klimakrisen, avslutter hun.

Stasjonsområdet rundt Ski utvides kraftig på grunn av Follobanen. Bildet er fra 2017.
Les også

Flyskam sendte interrail-salget til himmels i Sverige i fjor. Slik gikk det i Norge.

Les alle forslagene her:

  1. Stortinget ber regjeringen utvikle og promotere et nattogtilbud som reduserer antallet avganger med fly mellom storbyene i Norge og mellom Norge og Europa.
  2. Stortinget ber regjeringen om snarest å legge til rette for gjennomgående ekspresstog mellom Oslo og København, med gode overgangsmuligheter til nattog til kontinentet som svenske myndigheter nå arbeider for å få etablert.
  3. Stortinget ber regjeringen om å sikre bedre ruteinformasjons- og billettbestillingsløsninger for togreiser mellom Norge og Europa.
  4. Stortinget ber regjeringen sørge for at det etableres nattog mellom Oslo og Berlin.
  5. Stortinget ber regjeringen sikre at svenske SJs ønsker om flere og raskere togavganger mellom Stockholm og Oslo, uten økte offentlige tilskudd, lar seg realisere.
  6. Stortinget ber regjeringen sikre at det anskaffes flere sovevogner til de eksisterende nattogene i Norge. Noen av vognene bør ha en enklere standard med flere sengeplasser i hver kupé, noe som er gunstig for blant annet grupper og familier som reiser sammen, og som gjør det lettere for toget å konkurrere i lavprissegmentet.
  7. Stortinget ber regjeringen snarest sørge for at det blir mulig å kjøpe billett i delt kupé på nattog i Norge.
  8. Stortinget ber regjeringen styrke nattogtilbudet gjennom så langt som mulig å tilby at passasjerer kan sove ut før de forlater toget ved ankomst tidlig på morgenen, og likeledes at passasjerer kan legge seg i vogner som kobles på toget i løpet av natten.
  9. Stortinget ber regjeringen gjenopprette tilbud om nattog også på lørdager.
Publisert: