Nå skal det bygges nye sovevogner. Disse luksusløsningene skal inspirere

Gamle passasjervogner skal bygges om til sovevogner. Her er løsningene Norske Tog henter inspirasjon fra.

Norske Tog ser til flyindustrien for inspirasjon til de nye vognene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I den nye bompengeplanen ble det bestemt at 250 millioner skulle gå til blant annet å bygge om passasjervogner til sovevogner.

Fem til åtte av de gamle passasjervognene skal få en fremtid som sovevogn. Norske Tog sendte nylig en forespørsel til togleverandører om mulige løsninger for liggeseter.

– Vi ønsker å få kjennskap til så mange leverandører og produkter som mulig samt å forberede dem på en kommende konkurranseutlysning, skriver Kjell-Arthur Abrahamsen, materielldirektør i Norske Tog, på e-post.

I forespørselen la de ved eksempler på hva de ser etter. Norske nattogpassasjerer går en mykere natt i møte dersom Norske Tog får ønskene sine oppfylt.

Se bildene her:

Merk: Bildene er ment som inspirasjon for leverandørene, understreker Norske Tog.

Les også

Fredrik Ljone Holst tok toget fra Hongkong til Oslo. Dette var høydepunktene.

Veien videre

Abrahamsen forklarer at prosjektet er nå i en konseptfase, der det gjennomføres markedsanalyser for å finne ut hvilke produkter som kan fungere.

Deretter vil de involvere togoperatørene Vy, britiske Go-Ahead og svenske SJ for å finne ut hvilke soveløsning som passer til togtilbudet operatørene gir.

Så starter prosessen med innkjøp av materiell. Leverandøren med det beste tilbudet gis så en kontrakt, og installasjonen i vognene begynner.

Ferdige vogner settes i trafikk fortløpende, ifølge Abrahamsen.

I tilbudene fra leverandørene vil de se etter løsninger som tilfredsstiller behovet for komfort og god plassutnyttelse. Målet er at vognene skal gi et godt tilbud til kundene både dag og natt.

– Med god komfort mener vi at det er mulig å legge ned stolen så langt som mulig, slik at det er behagelig for de reisende som bruker disse om natten.

Vognene som mest sannsynlig blir ombygd, er av typen klasse 5 B5–3 og klasse 7 B/-3.
Les også

Slik gjør du reisen med barn enklere

Ikke en fullverdig erstatning

Lea Hiorth er en av moderatorene på den populære Facebook-gruppen «Togferie». Hun synes det er kjempefint at Norske Tog ønsker å bygge vogner med liggeseter. Men hun mener det fortsatt ikke er en fullverdig erstatning for sove- og liggevogner.

– Jeg tror fortsatt at flere ønsker å kunne legge seg helt horisontalt. Gjerne i en egen kupé hvor man kan låse døren.

Hun har selv overnattet i sovesete på tog mellom Berlin og Warszawa i 2010.

Lea Hiorth tror løsningene kan være et flott alternativ for dem som ikke skal reise langt. Da kan prisen for en sovekupé være for heftig.

– Det var komfortabelt, men det opplevdes mindre privat. Dessuten kan man ikke kle av seg, og man hører folk rundt seg.

Fordelen med dette opplegget er at vognene muligens kan komme relativt raskt på skinnene, tror hun.

– Jeg håper også at setene prises etter reisens lengde. Da blir det i alle fall mer attraktivt for dem som vil slumre litt mellom Ringebu og Oslo, avslutter Hiorth.

Publisert: