Grønn hjemmeoase – slik får du til grønne planter hjemme

Trender varer ikke. Men for Kathrine Winther Løkke er grønne planter mye mer enn en trend. – Hit kommer plantene for å bli, hvis de overlever, sier hun.

MANGFOLD: Støvtørking og dusjing må til for at plantene virkelig skal trives. Løkke står bak en gummifiken, og på bordet finner du også elefantøre, grønnrenne, maranta, fiolinfiken og mange andre grønninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • Siri Marte Kværnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Hmmm... hvor mange kan det være, da? 30-40?

Kathrine Winther Løkke lar blikket fare over hyller, vinduskarmer, gulv, bord og benker, ser for seg de andre rommene og gjør et raskt overslag.

De grønne plantene har naturlig grodd seg inn i familielivet på Lille Tøyen i Oslo. Store og små, brede og smale, struttende og hengende.

Les også

Synes du det er få gjester på fuglebrettet og i hagen?

TERAPI: - Det terapi å drive med grønne planter, synes Kathrine Winther Løkke. Plantene hun følger helt fra avleggerstadiet, får hun et ekstra spesielt forhold til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

VINDUSPLASS: En monstera titter fram til høyre i vinduet. Den største planten er en type arrow head og har spraglete stilker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

Barndom blant yuccapalmer

Det er ingen tvil om at grønne planter er hot nå. Men som så ofte med trender: Denne trenden er ikke ny, den har kommet tilbake.

– Jeg vokste opp med en pastellfarget stue med masse yuccapalmer, som en jungel, og mamma som gikk rundt og sprayet dem. Da jeg som voksen skulle skape mitt eget hjem og base, merket jeg at også jeg ville ha grønne planter. Og det har gitt mange minner, sier hun.

Gummifikenen på kjøkkenet minner om farmoren – som ga sine gummifikener én kopp vann i uka, og lærte farfaren å gjøre det samme.

Les også

Tre trender som ekspertene mener blir viktige for deg de neste årene

YUCCA-BARNDOM: Løkke vokste opp i et hjem fullt av yuccapalmer. Enn så lenge har hun ingen yuccapalmer selv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

AVLEGGERE: Avleggerne har fått en egen hylle på stueveggen. De grønne stilkene er dekorative der de står og venter på røtter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

– For meg er ikke plantene en trend, men noe varig. Hit kommer plantene for å bli, hvis de overlever, sier Løkke, som jobber som grafisk designer i selskapet Minsk.

Planteinteressen blant de tre kollegaene er så stor at de i fjor startet sideprosjektet GRO (gromagasinet.no), et nettmagasin om inneplanter.

Magasinet er tenkt som en lavterskel kunnskaps- og inspirasjonsbank som har gode tips for den som vil komme i gang.

 1. AVLEGGERE: Avleggerne har fått en egen hylle på stueveggen. De grønne stilkene er dekorative der de står og venter på røtter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

 2. RUVER: I gangen har et halvstort tre av typen polyscias fått plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

Frodig og eksotisk

Interiørstylist Tone Kroken er en blomsterelsker. Hun snakker entusiastisk om levende planter, men også om hvordan planter og blomster pryder mange nye tekstiler og tapeter.

Den som vil ha inspirasjon, kan for eksempel ta en titt på utvalget hos House of Hackney.

– Jeg synes man skal ha mange forskjellige planter, ikke være så redd for å mikse og blande. Tenk gjerne på form og størrelse. Ulike planter sammen blir frodig og eksotisk, sier Kroken, som er medeier i Lazydays.

Les også

Fra trist til hyggelig møteplass: Fikk ny bakgård for 50.000 kroner

Ved å bruke én type blomsterpotter i et rom, kan man samle uttrykket. Men altfor mange kjøper for små potter der plantene ikke får vist seg fram skikkelig, mener hun.

I likhet med Løkke har Kroken planter i alle rom. Også på badet, der det ikke er dagslys. For å gi plantene greie levekår, flytter hun litt rundt på dem. Når en plante har stått på badet en stund, får den komme inn i den lyse stua.

– Nå har jeg investert i en vannflaske, så jeg kan spraye plantene litt. Det ser jeg at de liker. Men jeg har absolutt ikke grønne fingre, slår Kroken fast.

SOVEROMMET: Taket på soverommet er malt grønt. Hylla over senga preges av grønne planter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

GRØNT: Det er ikke bare plantene som er grønne hos Kathrine Winther Løkke. Lekekassa, sofaputene og flere blomsterpotter har samme farge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

– Det blir et hjem!

Interiørstylisten tror nordmenn lengter etter farge og mer liv etter en tid der nordisk ren og litt streng stil har dominert interiørtrenden.

– En bolig uten noe grønt er fryktelig stusslig. Får du inn noe levende, ser det ut som det bor noen der. Det blir et hjem med en gang! sier Kroken.

Hun synes grønne planter passer til alt, men mener de er ekstra fine foran en svart vegg. Planter står også godt til andre mørke vegger, og hvite vegger.

KJØKKENGRØNT: På kjøkkenbenken står en pilea, som også kalles elefantøre. I vinduet har gummifikener fått plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

SPRAY: En sprayflaske kan være en god investering for deg som vil ha glade, friske planter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

– Planter er dekorative og gir særpreg. Men de tar ikke så mye plass som store malerier eller plakater. De bare er der, sier Kathrine Winther Løkke.

Da hun og kollegaene startet GRO, var det blant annet fordi de ønsket å jobbe med noe fysisk. Magasinet er riktignok nettbasert, men folkene de besøker og plantene de skriver om, puster og lever. Løkke tror vår interesse for grønne planter handler om noe av det samme.

– Jeg tror den er et motsvar til det samfunnet vi lever i, der alt er på skjerm. Et ønske om å ha noe ekte og levende rundt oss. Og så er det terapi å drive med, da. Få avleggere, se at de vokser og trives.

HENGER: Grønne planter kommer i alle fasonger og størrelser. Det er fint å blande dem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scan

Stell av grønne planter

De fleste grønne planter lever greit med å få vann én gang i uka, og de bør tørke mellom hver vanning.

Grønne planter setter også pris på å bli dusjet med en sprayflaske, og at du tørker støv av bladene av og til. Plantene bør skjermes fra intens solstek sommerstid og kan gjerne gjødsles en gang i halvåret.

Gummifiken

Tøff og lettstelt plante med store, mørkegrønne blader. Liker å stå lyst, men tåler også å stå litt inn i rommet. Den bør tørke mellom hver vanning og deretter gjennomvannes med vann i romtemperatur.

Pilea / elefantøre / kinesisk pengeplante

Planten trives best når den står lyst, men uten direkte sollys. Den liker normal vanning og kan gjerne tørke lett ut. Vann gjerne fra bunnen med lunkent vann. Trives best i fuktig luft og liker en dusj. Strutter når den har det bra.

Grønnrenne / spider plant

Lettstelt plante med lange, smale blad og hvit midtrand. Den er en spesielt bra luftrenser. Planten trives på lyse til halvskyggede steder. Den vannes når jorden fortsatt er lett fuktig og liker godt å bli dusjet.

Maranta / prayer plant

Trives i lyse vinduskarmer og kan vannes en gang i uka. Tørk av bladene når de blir støvete, og gi planten en god dusj. Det vises om planten har det bra eller dårlig.

Monstera / vindusblad

Monstera vokser langsomt, men kan gå få store, dekorative blader. Vannes når jorden nesten har tørket ut, cirka hver uke. Den setter pris på en dusj. Trives på lyse steder, men kan også stå et stykke inn i rommet.

(Kilder: Kathrine Winther Løkke / GRO / Mester Grønn / Plantasjen / Floriss)

Publisert:
 1. Natur
 2. Interiør
 3. Hjemme hos
 4. Bolig
 5. Trend

Mest lest akkurat nå

 1. Barn har fått påvist smittsom hjernehinne-betennelse

 2. Rørt verdensmester: – Det er nok det største jeg har gjort

 3. Trener måtte beklage Haaland-prat: – Dumt

 4. Hanne Sørvaag har fått ny jobb

 5. «Koronaåret» 2020 ser ut til å ha påvirket ungdommenes valg av utdanning

 6. Solid boligprisoppgang på Nord-Jæren