Hos familien Godfrey er juletreet pyntet og klart allerede seks uker før julaften. Det er de ikke alene om.

Trendforsker: – De gamle juletradisjonene er helt utflytende.

TIDLIG UTE: – Venner og bekjente tror jeg er skrullete, forteller Lise Godfrey. I år pyntet hun juletreet 19. november.
Publisert: Publisert:
GJENNOMFØRT: På juletreet hjemme hos Godfrey henger pynt i sølv, gull, glitter og lys.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mange nordmenn har hatt tradisjon for å pynte juletreet på lillejulaften. Å sette julestjernen på toppen av grantreet eller furuen, har vært selve prikken over i-en dagen før dagen.

Hos Lise Godfrey er det imidlertid andre regler som gjelder. Søndag 19. november sto juletreet ferdig dekorert i stuen hos familien i Bergen.

– Jeg har bodd i USA en del år, så det henger nok igjen fra tiden der borte. Jeg gleder meg forferdelig til jul og synes det er så koselig, forteller Godfrey entusiastisk.

Hvor tidlig setter du frem juletreet? Svar i pollen lenger ned i saken

Les også

Fire av ti bruker mer penger enn planlagt i julen

GJENNOMFØRT: Noen gaver ligger klare under det flotte juletreet.
PYNTET OG KLART: Hjemme hos den danske bloggeren Louise Johansen var juletreet ferdig dekorert allerede 24. november.

Også den danske bloggeren Louise Johansen – som har mange norske følgere på sin instagramkonto @mortilmernee – har de siste seks årene pyntet juletreet en måned før julaften.

– Treet i stuen gir en helt spesiell hygge, og det føles riktig å gjøre det slik. Det er blitt en tradisjon. Til gjengjeld er vi ganske lei av det når vi kommer til romjulen.

Les også

Hvor går grensen på julebordet? Dette er greit og dette kan du straffes for

Tradisjoner viskes ut

Godfrey og Johansen er ikke alene om å starte juletrepyntingen langt tidligere enn lillejulaften. Tradisjoner knyttet til tro, religion og årssyklus er på mange områder utflytende, forteller sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye.

– Normene og reglene viskes ut. I dag pynter vi juletreet når vi selv vil, på lik linje som at vi nå spiser jordbær og appelsiner hele året – ikke kun til spesielle årstider. Folk tar ikke bort julepynten 13. dag jul heller, slik det var tidligere.

Øye mener forbrukere ikke kan skylde på markedskreftene for trendskiftet:

– Nei, det handler mer om at vi ikke er spesielt religiøse lenger. Vi lar ikke troen styre oss i like stor grad som før. Markedskreftene henger seg naturligvis på fordi de vet at vi mennesker er åpne for det. Hvis ingen hadde kjøpt julemarsipan før desember, ville ikke butikkene solgt det heller.

TRENDSKIFTE: Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye mener de nye trendene i julen gjenspeiler livene vi i dag lever.

Starter tidligere

Interiørstylist Maria Hove Vestre opplever at flere kunder tar inn juletreet langt tidligere enn før. Selv er hun vant til å vente til 23. desember, men skal for første gang pynte treet en uke før julaften.

– I år har jeg tenkt at vi skal kose oss med pyntingen og la barna henge noe på treet hver dag den siste uken før jul. Gjerne også noe laget av små barnehender. For vår del blir det å få mest mulig ute av den fine måneden og prøve å bremse tiden litt.

TIDLIGERE UTE: Interiørstylist Maria Hove Vestre har inntrykk av at folk starter tidligere med juletrepyntingen.

Nye trender innen juletrepynt

Interiørstylisten forteller om skiftende trender innenfor juletredekorasjon, og tror vi vil se mer av varme og kraftige farger som bruntoner og burgunder fremover. Det står i kontrast til de nøytrale fargene hvitt og sølv som har dominert trærne de siste årene.

For familien Godfrey er det plasttre som gjelder. Furunålsspray sørger likevel for at lukten av ekte vare brer seg i huset. På grenene henger pynt i sølv, gull, glitter og lys.

Også resten av boligen er klar for høytiden; kransene henger på døren, lys er satt opp i vinduene og annen pynt er plassert i kriker og kroker.

– Når julen er over blir jeg fort lei, innrømmer Godfrey.

– Treet er borte nyttårshelgen.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Publisert: