Ice lanserer fri databruk på mobilen

Tilbyr 1000 GB som tilleggstjeneste. Men kun når du bruker mobilen i Ices eget nett.

Administrerende direktør i Ice Eivind Helgaker og produktsjef Marianne Gamre under dagens Ice-lansering.
  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen
    Teknologijournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om alt fra mobil- og bredbåndsmarkedet til elbiler og varmepumper. Tips meg gjerne om du har saker jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Vi har etterlyst det lenge: Mobilabonnement med fri data slik mobilkunder i våre naboland i flere år har kunnet nyte godt av.

Chili Mobil har siden i fjor sommer vært den eneste mobilaktøren som tilbyr fri data i det norske markedet, om enn med oppjustert pris fra 399 til 499 kroner og noen omdiskuterte begrensninger.

– Et eksempel på at konkurransen i det norske mobilmarkedet ikke fungerer godt nok, har Forbrukerrådet argumentert. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) og Konkurransetilsynet har heller ikke vært fornøyd med konkurransesituasjonen med to dominerende aktører.

Visse begrensninger

Forrige uke lanserte Telia fri mobildata med sitt nye abonnement kalt X med mulighet for flere SIM-kort og deling til 579 kroner i måneden. Skjønt Telia har valgt å strupe hastigheten til 3 Mbit/s når kundene passerer 40 GB i løpet av måneden.

En lignende hastighetsbegrensing har også Chili Mobil bestemt seg for å innføre fra 1. mars, istedenfor regimet med SMS-aktivering de har praktisert på sitt fri data-abonnement de siste ukene.

Les også

Nå blir fri data dyrere

Ice med fri data som tilleggstjeneste

Hva så med Ice som i dag lanserte sitt første mobilabonnement med fri data til både privat- og bedriftskunder? I motsetning til Telia og Chili Mobil har Ice valgt en modell der kundene kjøper fri data som en tilleggstjeneste til 99 kroner pr. måned.

Det vil si, kunden må minimum ha et 6 GB abonnement til 299 kroner for å kunne kjøpe den såkalte «Data Frihet»-pakken på 1000 GB.

Det betyr at du må ut med minimum 399 kroner for å få fri data, eller «uendelig for folk flest» som Ice omtalte de 1000 GB-ene under lanseringen. Ice legger seg med det en hundrelapp under Chili Mobil.

«Data Frihet»-pakken har ingen bindingstid. Den kan med andre ord legges til det ordinære Ice-mobilabonnement på 6 GB eller større, ved behov. Fleksibilitet som gir pluss i vår marg.

To mobilnett, to datapakker

Men, og det er her det begynner å bli litt finurlig, Ice har valgt en løsning hvor kundene bruker data fra to datapakker. Ice bygger som kjent ut det tredje norske mobilnettet. En konsesjon de fikk for å styrke konkurransen i mobilmarkedet. Og det er nettopp sitt eget nett Ice bruker for hva det er verdt når de innfører sin fri data-variant.

Du kan nemlig kun bruke «Data Frihet» når du befinner deg Ice sitt eget mobilnett, som Ice kaller ice+, og som i dag har en befolkningsdekning på 89 prosent. En dekning det ifølge Ice jobbes kontinuerlig med å øke. Dekningskartet finner du her.

Utenfor ice+ blir du automatisk koblet til Telias mobilnett, og bruker data fra det ordinære Ice-mobilabonnementet ditt.

For at kundene skal vite hvilket mobilnett de befinner seg i og om data hentes fra det ordinære abonnementet eller «Data Frihet», kommer det opp et ice+-ikon i statuslinjen helt øverst på mobilskjermen.

Du kan også sjekke i Ice-appen. Når du er i et område med ice-dekning er ikonet gult (se bildet under), og når du er uten Ice-dekning, er ikonet grått.

Så gjenstår det å prøve hvor god og sømløs brukeropplevelsen er i praksis. Aner vi at «sjekk at ikonet er gult først», kan bli ofte hørt blant Ice-abonnementer?

Les også

Spar hundrelapper med noen tastetrykk på mobilen

Når du er i et område med ice-dekning er ikonet gult.

Kommer med hastighetsbegrensning

Fri datafart får du ikke. Ice har valgt å legge inn en hastighetsbegrensning, eller hastighetstilpasning som Ice selv sier, på 10 Mbps. Hastighetsbegrensingen er den samme uansett hvor mye av Data Frihet-pakken på 1000GB du har brukt.

Ice understreker at de ikke har planer om å jakte på dem som bruker mye data, og argumenterer med at 10 Mbps gjør at man problemfritt kan strømme filmer i full HD, spille tunge spill eller lytte til musikk på alle enhetene dine.

Ice kom også med stikk til konkurrentene og deres fartsbegrensning på 3 Mbps, som de angivelig «ikke har latt seg imponere av.»

Og du kan dele data. Så spørs det om det blir HD-kvalitet på alle når hele familien strømmer Netflix samtidig på hytta. Den amerikanske strømmetjenesten anbefaler en nedlastingshastighet på 5 Mbps for å strømme i HD-kvalitet.

Forbrukertilsynet vil se nærmere på markedsføringen

Mobilabonnement med hastighetsbegrensninger i avtalevilkårene kan ikke markedsføres som fri data, mener Forbrukertilsynet, som har sendt brev til Chili Mobil og Telia om saken.

Nestleder i Forbrukertilsynet Bente Øverli, sier i en kommentar til oss at de har merket seg lanseringen av Ice «Data Frihet».

– Vi har hatt en dialog med Ice i forkant av lanseringen. Produktet og markedsføringen av «Data Frihet» er av en annen karakter enn det vi har tatt opp i sakene mot Telia X og Chili, blant annet fordi det etter det vi kan se ikke benyttes påstander om «fri bruk», hastighetsbegrensningene er satt på et akseptabelt nivå og mengden er på 1000 GB.

– Til gjengjeld ser vi at kan det være vanskelig for forbruker å forstå at produktet bare kan anvendes i Ice sitt nett, og at det er vanskelig å ha full oversikt over hva det innebærer. Vi vil nå se nærmere på markedsføringen av tilleggspakken for å se om markedsføringsloven overholdes, sier Øverli.

Slik kan du spare tusenlapper på TV-innhold:

Publisert: