Åtte av verdens beste kaffebyer

Er du enig i listen?

riks000698804-oKTOn0fJqy.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Oslo ble hyllet for sin kaffekultur og fikk mye oppmerksomhet etter at matskribent Oliver Strand skrev seg om kaffen vår i The New York Times. Hovdstaden vår føyer seg inn i rekken av en av de aller beste kaffebyene i verden, hevder ekspertene.

Men skal du ut og reise er mange gode byer og land der kaffe brygges til den store gullmedaljen.

USA er i dag verdens største marked for kaffe, tett fulgt av Tyskland. Finnene drikker aller mest av det mørke brygget, med nordmenn på en god annenplass.

Er du kaffesnobb? CNN.com har laget en liste over åtte land der du kan nyte en ekstra god kopp:

London, England

Det var newzealandere og australiere som åpnet den aller første espresso-baserte kaffebarene i den britiske hovedstaden for ti år siden.

Siden den gang har det poppet opp kaffebarer overalt.En av de mest populære kaffevariantene er «flat white» som dukket opp på 1980-tallet, en kaffevariant man er særlig god på i nettopp Australia og New Zealand. Det er steamet melk med bittesmå bobler og en fløyelsmyk konsistens som helles forsiktig over en dobbel espresso.

Kaffevarianten er en stor hit i London, og noen av de beste får du øst i byen på kaffebarene på Allpress, Climpson & Sons og Caravan ,ifølge CNN.

Melbourne, Australia

Verdensmester i baristakunst, amerikanske Pete Licata, hyller den australske byen som en av toppkaffebyene. Melbourne har til og med sin egen kaffeexpo, så glade er de i et det mørke brygget.

I en såpass trendy kaffeby er det rom for å leke seg med kaffevariantene, og det gjør aussiene gjerne. Latte, «flat white» og cappuccino er selvsagt alltid populært, men nå har piccolo latte fått fotfeste.

Det er ifølge Licata er det så godt som umulig å finne en dårlig kopp kaffe i Melbourne.

Axil Coffeehouse Roasters, Auction Rooms i North Melbourne og Dead Man Espresso i South Melbourne trekkes frem som gode kaffesjapper.

Hidden Secrets Tours arrangerer kaffe— og kulturturer.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Reykjavik, Island

I den islandske hovedstaden drikker «alle» god kaffe. Kaffebarer poppet opp over hele byen for 25 år siden, og kaffen har bare blitt bedre og bedre.

Alt fra en vanlig svart kopp kaffe til de melkebaserte klassikerne serveres med stort omhu.

9a171b52630c11e3b67812f58efd8c66_8-fWwwzKpQga.jpg

Prøv: Kaffita r, det nærmeste islendingen kommer en kaffebarkjede, eller elsker hipsterne Stofan og Kaffismidja .

Singapore

Singapore har for kort tid siden omfavnet moderne espressoteknikker, og seiler opp blant verdens spennende kaffebyene.

Latte, mokka og cappuccino anbefales å bestille på byen kaffebarer Strangers Union i Chinatown, Dutch Colony på markedsplassen Pasar Bella og Bukit Timah og Chye Seng Huat Hardware i Little India.

Roma, Italia

En skulle kanskje tro at italienerne serverte den aller beste kaffen i verden, men de har fått kritikk for ikke å tilegne seg den oppdaterte barista-metoden.

Men Roma må med på listen – på grunn av espressoen. Den drikkes om morgenen i forbifarten ved bardisken på vei til jobb.

riks000698815-8Sie_WbQM6.jpg

Kruttsterk og svart med vakker «crema» er tingen. De melkebaserte kaffetypene drikkes tradisjonelt sett utover dagen – men til frokosten trengs espresso.Gode kaffesjapper: Roasi ved Piazza del Popolo, Sant'Eustachi ved Pantheon eller Giolitti ved Trevi-fontenen anbefales.

Seattle, USA

— Kaffe er vårt flytende solskinn her i Seattle, sier kaffebareier og barista Joshua Boyt til CNN.

Vestkystbyen er kjent for tåka og regnværet, men lokalbefolkningen kan i alle fall varme seg med noe av den beste kaffen i USA. Her vokste Starbucks fram i sin tid, men byen har langt flere kaffebarer enn den enorme verdenomspennende kjeden.

Blant de anbefalte: Victrola Coffee Roasters ved Capitol Hill, Empire Espresso i Columbia City og Seattle Coffee Works i sentrum.

Wien, Østerrike

Kaffebarene her er så høyt verdsatt at de i 2011 ble satt opp på UNESCOS verdensarvliste.

Kaffeblogger Lameen Abdul-Malik, som står bak bloggen From Coffee with Love, hevder om at kvaliteten og serviceinnstillingen i de gamle kaffesjappene kanskje ikke appellerer til kaffesnobben. Men han sier han ser en endring i kaffekulturen i byen.

riks000698812-inUvv3Vdml.jpg

— Siden Wien var vert for World Barista Championships in 2012, har det vokst fram en ny type uavhengige kaffebarer, og kvaliteten på espressobaserte drikker har økt betraktelig, sier Abdul-Malik til CNN.

Bestill espresso, cappuccino eller den lokale varianten kalt melange (som en cappuccino, men den toppes med krem). Kaffebloggeren anbefaler kaffebarene Cafe Couture, Essenti eller Coffee Pirates . Demel serverer tradisjonell kaffe og kaker.

Wellington, New Zealand

Som tidligere nevnt er kaffevarianten «flat white» nærmest for religion å regne i New Zealand. Kreert i Sydney, men perfeksjonert i den newzealandske hovedstaden.

Her skal du også lete lenge etter en dårlig kopp kaffe, det eksisterer nesten ikke. Men anbefalte kaffesjapper er Flight Coffee Hangar, Memphis Belle og Lamason Brew Bar .

Litt kaffefakta:

Kaffens historie strekker seg århundrer tilbake, og er litt myteomspunnet. Den første registrerte beskrivelsen av kaffebruk dateres tilbake til det15. århundre, nærmere bestemt i sufi-klostrene i Yemen. Sufier drakk kaffe for å holde seg våkne da de ba om natten.

Herfra ble kaffen spredd til Egypt og resten av det nordlige Afrika, deretter Midtøsten, Persia og Tyrkia.

Verdens første kaffehus åpnet i 1554 i Konstantinopel.

I Norge tror man kaffen ble introdusert en gang på 1600-tallet. Men det var dyrt, og ikke for hvermansen den gang, og den store utbredelsen her i landet kom først på 1800-tallet.

Om lag 10 millioner mennesker arbeider i dag på kaffeplantasjer i verdens kaffeproduserende land - som Brasil, Vietnam, Colombia, Indonesia og Etiopia.

Kilde: Wikipedia

Les også:

- Ikke la deg lure av spa-resorter verden rundt

Skal du til Paris i vår?

«Siste opprop for Gunnar Gundersen»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi står og stamper mot et stort selskap som ikke vil føre dialog

  2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

  3. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

  4. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

  5. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

  6. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet