Ida Beitnes Johansen og samboeren har pusset opp eneboligen selv: – Fire dager før jeg skulle føde var vi uten trapp mellom første – og annenetasje.
Det lille gule huset i Asker har både skiftet farge og blitt større de siste årene.
- Ann Merete Slåttland

Da paret kjøpte den lille eneboligen bygget i 1950, var det kanskje ikke de gule veggplatene utenpå huset som var avgjørende.
Det var nok heller beliggenheten, rett i nærheten av hennes foreldre og søsken i Heggedal i Asker, og den store hagen med boltreplass for både store og små som fristet mest.
Huset i seg selv har gjennomgått en stor transformasjon både utenpå og inni siden samboerparet tok over, og mye av jobben har de gjort selv. Blant annet har huset fått et helt nytt påbygg og rominndelingen er blitt kraftig endret.
Tør å prøve
– Vi startet med badet i annenetasje, der vi gjorde en forholdsvis rimelig oppgradering med våtromsplater. Deretter tok vi førsteetasje og gjorde om fem små rom til ett stort allrom som huser kjøkken, stue og spisestue. Det siste som har kommet på plass er et påbygg som snart står ferdig, sier Johansen.
Begge jobber til daglig som forskere, og kunne egentlig ikke så mye om oppussing da de startet. Likevel har de gjort det meste av jobben selv.
– Michael tør å prøve og gjør han feil, prøver han igjen. Han er ikke redd for å teste ut ting når det kommer til oppussing, sier Ida stolt.
Venneparet kjøpte en nedlagt skole til 220.000 kroner: – Da jeg så loftet, bestemte jeg meg.
Kanskje har han gode gener også, for faren hans er tømrer og hjalp dem blant annet med å sette opp kjøkkenet.
– Vi har ikke klart alt alene, heldigvis har vi hatt god hjelp fra håndverkere og familie. Onkelen min tegnet påbygget, og fikk kun hjelp fra en arkitekt til siste finish. Svigerfar har kommet fra Danmark for å hjelpe oss både med kjøkkenet og med påbygget, og moren min hjelper meg med hagen, sier Johansen.
Tar med seg ting fra grøftekanten
Den kreative forskeren elsker å holde på med ting i hagen.
– Jeg har store planer om å lage en naturtomt med revebjeller og viltvoksende planter. Og øverst i hagen har jeg lyst på en skigard.
Hun har et lite uthus der alt ligger til rette for dyrking og innhøsting, og i hagen spirer og gror det i pallekarmer. Hun liker dessuten å flytte med seg planter fra naturen og inn i hagen.
– Mamma og jeg pleier å gå turer og lete etter planter og trær. Vi tar med oss både det ene og det andre fra grøftekanten som vi planter i hagene våre.
På terrassen har de ikke fått gjort så mye ennå, men drømmen er å bygge gelender og trapp, og en pergola med grønne planter. Der skal det være både sittegruppe og hengekøye.
Canadiske Tracy ble forelsket i skandinavisk design da hun møtte ektemannen Ola
En gul tråd
Johansen elsker å planlegge og å ha prosjekter, og pusser gjerne opp gamle møbler som hun finner på loppemarkeder eller Finn.no.
– Interessen for interiør kom for alvor da jeg gikk gravid med førstemann, og inspirasjonen henter jeg i interiørmagasiner, på Instagram og i bøker om interiør.
I tillegg til gjenbruk av møbler og dansk design, er det spesielt én ting som ligger hjertet hennes nærme.
– Jeg elsker fargen gul! Detaljene i huset bærer preg av dette, for jeg prøver å få inn noe gult i alle rom.
Men det må komme som små drypp.
– I leiligheten vi bodde i før, malte jeg et helt rom gult. Det fungerte ikke i det hele tatt!
Samboeren er som regel enig i ideene hennes, og er han ikke enig blir han det når han ser sluttresultatet, forteller Johansen.
– Han har vært skeptisk til mye. Jeg pleier å gjennomføre planene mine uansett, og da ser han at det blir bra og er enig likevel. Det eneste han ikke helt klarer å svelge er de fargerike flisene over stekeovnen.
Paret bor i et «jernhus» på Jæren: – Kontakten mellom inne og ute tilfører oss noe hver dag
Bodde i en byggeplass
Å forvandle huset har vært mye jobb, og tobarnsmoren husker med gru hvordan det var å gå høygravid midt i den verste oppussingen.
– Da det sto på som verst, var det som å bo på en byggeplass. Fire dager før termin hadde vi ikke trapp opp til annenetasje engang, bare en stige. Da måtte vi bo hos foreldrene mine.
Hun er uansett fornøyd med at de brukte god tid på å planlegge oppussingen og bodde seg inn litt for å se hvilke behov de hadde og hva de ønsket seg av huset.
– Vi fant ut at det viktigste for oss da vi skulle pusse opp, var å gjøre huset mer funksjonelt for oss som en familie, samtidig som vi ville bevare elementer av det gamle huset. Spesielt viktig var det å få frem og ta vare på det originale tregulvet. Vi liker også de gamle trebjelkene som skilte de opprinnelige rommene i det gamle huset. Disse er bærende, så vi måtte uansett la dem stå.
Hus over flere halvetasjer
Åpne rom og store vinduer gjør at huset virker lyst og romslig. Med det nye påbygget har drømmen om mange halvetasjer blitt en realitet.
Når huset står helt ferdig kan familien på fire boltre seg på fire plan med soverom på de to øverste, stue og kjøkken i midten og bad, kontor og entré nederst.
Badet er for øvrig noe av det samboerparet er mest stolt av i hele huset.
– Vi har planlagt og designet det nye badet selv, og er veldig fornøyde med å ha fått plass til både dobbeltdusj, badekar og dobbelt servantskap. Det skal bli deilig å få plass til gjesterom også. Dette er spesielt etterlengtet av mannen i huset som kommer fra Danmark og ønsker å ha familien på overnattingsbesøk.