– Da jeg flyttet inn her, var alt hvitt.

Slik kan du bruke mer farger i ditt eget hjem.

LUNT: Dagny Thurmann-Moe har gitt den en gang helt nye og hvite leiligheten et lunt preg ved bruk av varme fargenyanser og naturlige materialer som skinn og tre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Dagny Thurmann-Moe viser oss rundt i en stue i ulike nyanser av rødt – fra knallrødt til brunt og rosa.

Hun har alltid omgitt seg med farger på veggene, men for to år siden flyttet hun inn i en nesten ny og helt hvitmalt leilighet på Nordstrand.

– Jeg leier, og huseieren ville at veggene skulle forbli hvite. I stedet forsøkte jeg å hente inn farger ved hjelp av blant annet gardiner og bilder på veggene. Det fungerte ikke så godt, sier hun.

Årsaken? Hvitt er ikke en del av fargesirkelen, og fargene vil derfor stå i skarp kontrast til de hvite veggene.

TEKSTILER: I stue og spisestue har store vindusflater fått et mindre minimalistisk uttrykk med gardiner fra tak til gulv. De røde stolene er laget av Gärsnäs på 1980-tallet.
Les også

Disse fargene bør du ikke bruke i hjemmet og på kontoret

– Folk har lenge blitt fortalt at man bør ha en nøytral base, og så legge til farger på møbler, tekstiler og ulike detaljer. Men det er faktisk en vanskelig måte å lykkes med farger på. Tilfører du farge til et hjem med hvite vegger, vil fargene vil stå veldig ut. Det gjør det totale uttrykket mer kontrastfylt enn harmonisk, de hvite veggene og fargene ellers hører ikke sammen, forteller hun.

For nybegynnere anbefaler hun i stedet å male veggene i en dus farge, og ha den som utgangspunkt for fargebruken ellers i rommet.

– Farger kler farger, påpeker hun.

KUNST: Thurmann-Moe falt for bildet «Sandkasse» av Johan Knoff på grunn av den lekne bruken av materialer og farger.
RØDT: Rødt er årets farge, ifølge Fargerike. Men kun de færreste tar i bruk så sterke farger som her.
KOMFORT: Grønt er en behagelig farge som passer inn i mange hjem.
Les også

Ser du hvorfor dette er en fargetabbe?

Lag fargepalett

Thurmann-Moe fikk til slutt lov å male leiligheten likevel, og har gitt farge til absolutt alle vegger.

Bare i stua har veggene fått tre ulike farger – en vegg i brunt, en i halmfarget stråtapet og resten i dus rosa, kombinert med røde gardiner fra tak til gulv.

– Fargepaletten her består av rød-, rosa- og oransjetoner, med blått og grønt som kontrastfarger. Det er en komplisert måte å sette sammen farger på, med nesten hele fargesirkelen representert. Et tips for nybegynnere er å heller sette sammen ulike nyanser av samme farge, de vil alltid stå godt til hverandre, sier Thurmann-Moe.

KOMBINASJON: Hos Dagny Thurmann-Moe finner du rosa og brun vegg i vegg. Fargene harmonerer fordi begge egentlig er en variant av rødt.

Hun er aktuell med boken «Farger til folket», der hun oppfordrer til sprekere fargebruk i både interiør og arkitektur. Samtidig gir hun en grundig forklaring på hvordan man kan fargesette hjemmet sitt.

– I et rom har man typisk to hovedfarger: én farge på gulvet, og én på veggene, sier hun.

Nordmenns gulv er ofte en eller annen variant av treverk, og Thurmann-Moe anbefaler fargeferskninger å velge en dus farge på veggene – for eksempel dus grønn, blå, beige eller brun.

Harmonerende aksentfarger

I tillegg til hovedfargene bør man velge tre-fem aksentfarger og en kontrastfarge.

– Det enkleste er å bruke aksentfarger som er ulike nyanser av hovedfargen. Det vil alltid harmonere. En annen mulighet er å bruke farger som har samme fargestyrke som hovedfargen, det vi si at den har samme andel hvitt og sort i seg. Hvis hovedfargen er dus blå, kan du for eksempel kombinere den med dus grønn eller dus rosa, forklarer hun.

Kontrastfargen brukes gjerne på mindre elementer, som en stol eller en vase, og har som formål å fremheve hovedfargen ved å skape kontrast og forrykke harmonien litt.

Thurmann-Moe mener den vanligste feilen folk gjør, er å bruke for få fargenyanser.

Les også

Derfor ser folk helt forskjellige farger på denne kjolen

– Å sette sammen ulike nyanser av samme farge gir faktisk mer harmoni enn hvis man prøver å matche for eksempel fargen på gardinene med fargene på putene i sofaen. Har du få farger i et rom, vil hver farge bli veldig dominerende, og rommet oppleves flatt og todimensjonalt, sier hun.

Hun anbefaler også å male hele rommet, taket inkludert.

– Å male både taket og alle veggene i samme farge gir bedre romfølelse, i stedet for at taket oppleves som et hvitt flak over deg. Tak- og gulvlister bør også få samme farge som veggen, men velg gjerne en bitte litt høyere glansgrad, sier hun.

Mørkt og lunt

Thurmann-Moe er heller ikke redd for å bruke mørke farger. Sitt eget soverom har hun malt mørkegrønt.

– På soverommet vil man jo gjerne ha det mørkt, så jeg ser ingen grunn til å male det i lyse farger. Lyse rom ser kanskje større ut, men ofte er det viktigere at de er lune og koselige, forklarer hun.

Den grønne fargen på soverommet er hentet fra kontrastfargen i stua.

Mens fargen på barnerommet er hentet fra bildet over spisebordet og er valgt av barna selv.

– Barn elsker farger og er ikke redde for å bruke dem, sier hun, og mener fargerike omgivelser er det mest naturlige for oss.

– Naturen er full av farger. Det er ikke naturlig for oss å omgi oss med grått og hvitt. Spør du folk hva de assosierer grått og hvitt med, kommer de gjerne opp med assosiasjoner som «sterilt» og «trist». Likevel er det disse de velger til hjemmet sitt, sier hun.

Og mener man heller bør gå motsatt vei.

– Å bruke farger er den enkleste måten å få et personlig og hyggelig hjem på, sier hun.

Farger hos folk flest

Trendekspertene har i flere år hevdet at fargene er på vei tilbake i norske hjem. Men folk flest har ikke kastet seg på trenden – enn så lenge.

– De grå og hvite veggene har nok passert sitt høydepunkt, men vil være et vanlig syn også en stund fremover, tror kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen.

– Vi ser en dreining mot mer fargebruk. Men nordmenn er trygghetssøkende og avventer gjerne litt før de kaster seg på nye trender, sier hun, og forteller at det foreløpig er på tekstilfronten man tydeligst kan se tegn til en fargerevolusjon.

– Økt bruk av fargerike tekstiler har kommet som en motvekt til det monokrome. Særlig ser vi at stadig flere bruker gardiner, sier hun.

Kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør, Bjørg Owren, er hundre prosent sikker på at de hvite miljøene er på vei ut.

– Når det kommer noe nytt, er det først noen få som prøver seg. Så følger litt flere, før det tar av. Fargebruken er på vei opp, men de fleste må gjerne venne seg litt til det nye før de tør å prøve det hjemme. Jeg ser allerede i boligannonser at en del har byttet ut de hvite veggene med mørkeblå og mørke gråbrune toner. Pendelen har gått rett fra det lyse til det mørke, sier hun.

Hun mener folk trenger å øve seg på fargebruk etter 20 år i fargeløse interiører.

– Folk er litt engstelige for å bruke farger, men jeg pleier å si at det er som med krydder: Du trenger ikke pøse på. Porsjoner ut, og bruk flere forskjellige sammen, så blir resultatet bedre, tipser hun.

Publisert: