Syv ting på soverommet som kan gjøre deg syk

Et gjennomsnittsmenneske bruker rundt en tredjedel av livet på å sove. Derfor bør du gjøre ditt for å sikre et sunt inneklima på soverommet.

  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Sjansen for at å få helseplager på grunn av dårlig inneklima på soverommet, avhenger både av hvor stor motstandskraft du har, men også hvor lenge du blir utsatt for dårlig innemiljø.

Astmatikere og andre som har ulike former for overfølsomhet overfor miljøfaktorer, er mest utsatt, ifølge Helsedirektoratet.

Likevel, for å unngå unødvendig risiko, bør du gjøre ditt for å sikre et sunt og godt soverom. Vær blant annet obs på disse syv tingene som potensielt kan gi deg helsetrøbbel:

Puten

Hodeputen inneholder mye mer enn fjær og naturdun, den er i tillegg et samlingssted for bakterier, mugg og støvmidd, skriver danske idenyt.dk.Og nærkontakt med mikroorganismene kan føre til allergiske symptomer, hodepine og irritasjon i nese og svelg.

– Vask derfor pute og putetrekk ofte, råder Astma- og Allergiforbundet.

Ikke nok med det, putens størrelse og fasong har også innvirkning på helsen din. Dersom den passer deg dårlig, kan du ende opp med nakkeproblemer.

LES OGSÅ: Her havner nattesvetten din

Madrass

Madrassen kan ofte bli et samlingssted for svette, flass, midd og støv. Derfor bør du huske å rense overmadrassen med jevne mellomrom. Jørn Pettersen, key account manager i Jensen møbler, anbefaler å vaske den et par ganger i året, og ellers støvsuge den ofte.

– Hver gang du skifter sengetøy, bør du støvsuge overmadrassen. Da får du med deg en del av saltene og hudcellene kroppen avgir.

Sengetøyet kan ofte være klamt og fuktig på morgenkvisten. Rist dyner og puter godt og legg det i fotenden av senga. Da får madrassen mest mulig luft – og tørker raskere opp.

– En tørrere seng gir et sunnere klima og dermed blir det vesentlig mindre grobunnen for sengemidd. Bruker man madrasser av tekniske materialer, tørker den raskere opp enn det som var tilfelle før i tiden, sier han.

LES OGSÅ: Tips til deg med rotete og uorganisert garderobe

Grønne planter

Grønne planter kan ha en positiv effekt på inneklimaet, siden de øker luftfuktigheten og omdanner CO2 til oksygen. Men dersom jorden i potten alltid er fuktig, risikerer du at den blir et egnet sted for muggdannelse. Det er svært ugunstig, og kan føre til sykdommer i luftveien, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kjæledyr

Kjæledyr bør i bunn og grunn ikke ligge i senga di. Dyrenes pels kan være fulle av småkryp, bakterier og pollen, som kan fremme sykdom hos deg, skriver idenyt.dk.

LES OGSÅ: – Man blir ikke lykkeligere av et stort hus

Støvsugeren

Normalt fører støvsugeren til et renere og sunnere hjem. Men noen ganger kan den ha motsatt virkning, særlig dersom man ikke har et HEPA-filter som holder partikler, støv og bakterier i støvsugeren. Astma og Allergiforbundet anbefaler sentralstøvsuger.

– En sentralstøvsuger virvler ikke opp støv under bruk da sentralenheten blåser luften filtrert ut av huset. Derfor er den en god løsning for astmatikere, allergikere og andre overfølsomme personer.

Luften som støvsugeren trekker ut av rommet kan tilføres for eksempel via et vindu eller en ventil i ytterveggen, plassert på den siden av bygget med minst forurensning i uteluften. Som et godt alternativ til slike anlegg er konvensjonelle moderne støvsugere med god filtrering av utblåsingsluften, skriver Astma og Allergiforbundet på sine nettsider.

Hold soverommet rent. Støvsug regelmessig og velg gode rengjøringsprodukter som ikke gir deg allergiske reaksjoner.

Rengjøringsprodukter

Riktig og grundig renhold er med på å gi et bedre inneklima. Og spesielt på soverommet for å hindre middvekst, ifølge Astma og Allergiforbundet.

En viktig ting, er å unngå stor tilførsel av fuktighet. Det kan gi grobunn for bakterier.

Vaskemidler er kunstig fremstilt og kan inneholde stoffer som kan irritere. Spesielt parfymer og kjemikalier, som kan gi irritert hud og røde øyne. Og i noen tilfeller allergiske reaksjoner. Velg derfor rengjøringsmidler til soverommet med omhu, råder idenyt.dk.

Gulvteppe

Faste tepper er vanskelige å holde rene og blir lett lager for støv og skitt. Skal du ha teppe på soverommet, må du være nøye med å jevnlig støvsuge det.

LES OGSÅ: Slik fornyer du soverommet ditt

FAKTA:

Den ideelle temperaturen på soverommet 14-16 grader.

Soverommet bør luftes godt ut av – hver eneste dag.

Kilde: Astma og Allergiforbundet

Publisert: