De er 81 og 83 år og går milevis hver uke på sydenturen

– Disse turene har alt å si for helsen, sier klimaflyktningene Gerd Gustavsen (81) og Riborg Olsen (83) etter topptur på Gran Canaria.

GÅR OVER EN MIL: 81 år gamle Gerd Gustavsen bruker fortsatt stav når hun innleder sesongen på Gran Canaria. Men den regner hun med å kaste når turene sitter mer i beina.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Solen har så vidt begynt å varme godt. 15 nordmenn har samlet seg utenfor et hotell i Patalavaca utenfor Arguineguin.

Gruppen har latt seg friste av det omfattende turprogrammet til Den norske klubben på Gran Canaria. Mange kjenner hverandre og stemningen er på topp – klokken er nesten ti og alle er klare for tur. Det er søndag og en av Den norske klubbens største og travleste turdager.

– I dag skal vi gå over en mil, sier turleder Bjørn Isaksen (72). Han er en av dem som har ledet turene i over ti år.

De legger i vei langs kystveien mellom Patalavaca og Puerto Rico. Det er en god del stigning i starten, tempoet er godt, men det er viktig med en rolig start – så folk ikke faller av.

Målet er Norskeplassen på 322 meter over havet. Der møter de gjengen som startet i Puerto Rico og sammen gjør de felles retrett til fast tilholdssted i Arguineguin der øl, forfriskninger og sang venter.

HVER SØNDAG: Et titalls nordmenn tar beina fatt på tur hver søndag i vintermånedene med start klokken 10. Da går de tur i en tre timers tid.

Flere tusen nordmenn reiser hver vinter

Den norske klubben feirer 30 års jubileum neste år. På klubbens kontor i Arguineguin sitter Mette Børresen, reiseleder og sekretær.

Børresen kom til øya for 30 år siden som reiseleder, så seg aldri tilbake og ble boende.

– Det er ikke for ingenting at Puerto Rico og Arguineguin trekker til seg så mye nordmenn hvert år. Klimaflyktningene som vi kaller dem, har så godt av det helsemessig, sier hun.

DEN NORSKE KLUBBEN: Mette Børresen er sekretær og reiseleder i Den norske klubben. Hun får mange tilbakemeldinger fra familie til eldre som er glade de har et miljø å komme til når de reiser så langt.

Hun forteller at mange eldre kommer ned med stokk og rullator. Men i løpet av et par uker settes det bort.

– Mange som sliter med kols og astma trenger heller ikke medisiner når de er her. Min egen far, som hadde kols, fikk helt sikkert minst ti år ekstra på grunn av klimaet på denne sørlige delen av Gran Canaria, mener hun.

Klimaet er i en særstilling. I området helt sør på øya er det stabilt, solrikt og tørt nesten hele året med rundt 300 soldager. Regnet kommer helst i desember. Mot flyplassen og nordover til Las Palmas er det en mer skiftende og kjøligere værtype med mye mer regn og vind.

Godt humør + ut på tur = langt liv

En gåtur ute i naturen gir større effekt fysisk og psykisk enn trening innendørs, viser en nordisk studie om friluftsliv gjennomført av Helsedirektoratet.

– Vi er konstruert for å gå og kroppen trives når vi går. Kombinasjonen av å være ute i naturen, oppleve vakker natur enten norske fjell eller på Kanariøyene gir en et perspektiv på livet. Det gir glede, sier professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole.

– Gågruppen på Gran Canaria var stort sett mellom 70 og 80 år gamle, og de spratt oppover fjellsidene. Mange fortalte at de føler seg så bra der nede i sol og varme og på tur – hvorfor tror du det er sånn?

– På et sykehjem der de aller fleste var over 85 år, gikk to svar suverent mest igjen på spørsmål om hvorfor de trodde de ble så gamle: Jeg har alltid likt å gå, og jeg har godt humør, sier Breivik.

I tillegg til fjellturene er det flere positive helseeffekter i sydenparadis:

– Lys, sol og varme og å bade i saltvann har en god effekt på kroppen.

KOM SEG OPP: Gerd Gustavsen (t.v.) startet turen fra Patalavaca, mens Riborg Olsen startet i Puerto Rico en søndag formiddag i januar. På Norskeplassen samles de to turgruppene og setter fart mot Arguineguin for forfriskninger og sang.

Sol og varme gir god form

Eldste i gruppen er 81 år. Gerd Gustavsen er fra Nord-Norge, men bor i Oslo.

Hun unnskylder tempoet med at hun bare har vært her i to uker – hun var sprekere på samme tid i fjor. Så for å holde tritt har hun øvd på egen hånd. Det gikk ikke helt etter planen.

– Jeg gikk feil og endte i en steinrøys. Der ble jeg sittende fast, rett og slett, sier Gustavsen.

Hun ringte venninnen Riborg Olsen som la i vei. Alder? 83 år. Hun reddet sin to år yngre venninne ned igjen.

GODT FOR HELSEN: Venninnene Riborg Olsen (t.v.) og Gerd Gustavsen går turer og danser flere ganger i uken, alene og i regi av Den norske klubben. På Norskeplassen tar de en pust i bakken før ferden går ned til Arguineguin.

83-åringen fra Vesterålen sier det betyr alt å komme hit noen uker eller måneder i året. Da er hun klar for toppturene hjemme når sommeren kommer.

– Jeg har reist til Gran Canaria de siste tolv årene, og i de siste åtte har jeg vært her i tre måneder av gangen, forteller Olsen.

Hun er ikke alene om det – svært mange av de aktive nordmennene overvintrer mellom tre og seks måneder.

PÅ TOPPEN: Turleder Bjørn Isaksen (t.h) forteller at Norskeplassen tidligere var en gammel søppelfylling og nå er rekreasjonsområde. André Berg og Olaug Hopmo fra Hønefoss er for første gang på toppen og tar en selfie foran skiltet.
TIL TOPPS: Det er over 20 turstier rundt i fjellområdet mellom Puerto Rico og Arguineguin, og mange steder er det enkelt å spasere rett ut fra leiligheten eller hotellet.

De fleste hadde ikke kommet seg ut

En i gågruppen forteller at Gran Canaria er godt for ensomheten. Noen har mistet en ektefelle gjennom et langt liv, andre blir isolert hjemme om vinteren på grunn av hålke, snø og is.

– De fleste ville ikke kommet seg ut på samme måte hjemme, mener Torstein Nesse fra Bergen.

PRIMUS MOTOR: Bergenseren Torstein Nesse (74) har vært turleder i Den norske klubben i ti år. Sesongen strekker seg fra 1. november til cirka midten av mars. Når han ikke leder turene, rydder han stiene i området.

Sammen med Bjørn Isaksen er Nesse en av ildsjelene i det norske miljøet. Med sine snart 75 år er han en av de eldste lederne på onsdagsturene som er klubbens største turdag med to lengre turer.

Nesse var på øya første gang i 1982 i forbindelse med treningsopphold og falt pladask.

Og det er et ganske enkelt svar på hvorfor:

– Varmen. Det er så godt med sol og varme, sier Nesse som har drevet en fotobutikk i Bergen i årevis.

Da han ble pensjonist var ikke valget vanskelig – i de tyngste vintermånedene måtte han ut. Gran Canaria ble svaret. Men han ligger ikke på latsiden og slanger i solen selv om en jevn brunfarge tyder på at han er vant til å være ute. Han er en av dem som rydder og passer på de rundt 20 turstiene. Ryddingen har ført til et eget vers i en av sangene Norskeklubben stemmer i når turen er over.

Hvor vil du reise år? Få tips fra vårt eget reisepanel:

Les også

Reiseekspertenes tips til hvor du bør reise i 2017

GRØNT EN LITEN PERIODE: Stiene går i relativt goldt landskap med grønne innslag her og der - kaktus, lavendel og palmer. Men det er grønt bare i en liten periode i vintermånedene, så blir alt brunt.
DYRELIV: Det er heldigvis lite insekter på øya, men det er en del fugleliv og det bor geiter i fjellene.
17.MAI-STEMNING: Det er så mange nordmenn på Norskeplassen at det nesten føles som et 17.mai-tog. Plassen ble skjenket nordmennene i 1989 av Mogán kommune.
Les også

Her snør det i sydenparadiset

Føler ikke alderen

Turstiene er gode, dog smale visse steder. Terrenget er goldt og tørt – fjellene er rødlige i fargen. Men om vinteren er det grønnere enn ellers. Enorme kaktuser, fargerike blomster og palmer trer inn i landskapet jo høyere en kommer.

Det er mange stier og fjell å velge mellom, turene er aldri like.

Det er ikke enkelt å holde tritt med den voksne gruppen. Tempoet er høyt. Humøret på topp og historiene mange. Dette er slik mange solhungrige nordmenn lever daglig på Kanariøyene. Turene er viktig for helsen.

De 81 og 83 år gamle venninnene kan ikke få sagt det nok:

– Vi ser kanskje alderen, men vi føler den ikke, ler de.

De suser av sted på joggesko – like spreke som dem på 30 og noe og de på 60 og noe.

Publisert: