Badeferie på Island?

Vinteren er en super tid å besøke sagaøya i vest.

afp000668677-FfSn4rBGMZ.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er helt herlig! Vi elsker de varme kildene, og vi elsker Island, gliser det britiske ekteparet Bob og Carolyn.

Det er første gang de to er på Island, og de innrømmer at de har falt pladask. Begge kliner ansiktet fullt av hvit silikaleire, og er to store smil selv om den kalde vinden kjennes i kinnene.

— Det føles veldig godt for kroppen, sier Bob.

Det er midtvinters, men på grunn av varmen i Den blå lagune er det allikevel ingen som fryser. Den magiske følelsen av å stikke føttene ned i det blåhvite vannet, kjenne varmen bre seg i hele kroppen, mens solen står opp og gradestokken viser flere minusgrader. Så tines kroppen raskt opp i lagunen landet er blitt så kjent for.

Der islendingene baderDen blå lagune er en av landets aller største turistmagneter og koster deretter. Men det finnes langt rimeligere alternativer til varme kilder på Island. Den islandske hovedstaden har faktisk hele syv offentlige bad både midt i sentrum og en kort busstur rett utenfor. Dette er varme kilder og bad islendingene selv bruker.

— Ta deg en tur til badene rett nord i byen. Du vil ikke angre. Kanskje får du til og med se nordlyset, lyder rådet fra postkortselgeren i handlegaten Laugavegur.

Snøen laver ned på vei til et av de største offentlige badene, så nordlyset er det ikke mulig å få med seg denne kvelden. Men etter et besøk på badet er det ingen tvil om at islendingene hegner om sin badekultur. På en helt vanlig tirsdag kveld kryr det av islendinger i det tyriske badet og i de varmende kildene utendørs på det største badet i Reykjavik; Laugardalslaug.

— Dette er en stor og viktig del av vår kultur, sier en baderne i den varme stampen.

Det tyrkiske badet har flere steambad, badstuer og varme og kalde badestamper. I et stort avslapningsrom med liggestoler er det helt mørkt foruten lyset fra flammen av den åpne peisen i midten av rommet. I motsetningen til de andre rommene hvor jenter og gutter skravler, sladrer og ler, er dette rommet for refleksjon og ro. Peisen knitrer mens vannet surkler rundt deg. Elementene er alltid tilstedeværende for islendingene, om enn her i en litt roligere form.

Har du et reisetips? Send gjerne en e-post til reiseredaksjonen!

Store diskusjoner i stampen

I Reykjavik er det ikke uvanlig for eldre og pensjonister å starte dagen i et av Reykjaviks syv bassenganlegg tidlig på morgenen for å diskutere politikk og samfunnet generelt, alle som kommer oppi badestampen må delta i diskusjonen,

— For turister på Islands er et besøk til bassengene en utmerket måte å treffe lokalbefolkningen på. Du kan få et lynkurs i islandsk politikk, langtidsværutsikten eller gode tips for turister. Det er en god måte å få kontakt med byens puls på, forteller konsulent Karí Jónsdóttir ved Islands ambassade.

Artikkelen fortsetter under bildet

afp000668676-5YqKu2yhMz.jpg

50.000 nordmennNordmenn valfarter stadig oftere til den vulkanske sagaøya. I fjor besøkte over 52.000 nordmenn Island, men det er ikke bare vi som har fått øynene opp for destinasjonen.

— Nordmenn er den fjerde største gruppen av besøkende til Island, kun slått av USA, Storbritannia og Tyskland, sier Jónsdóttir.

Direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise Utland forteller at Island er et veldig populært stop-over på vei til USA.

— De som har vært der er gode ambassadører for landet når de kommer tilbake. Island byr på veldig gode aktivitetsalternativer som helikopterturer, monsterjeep-turer, ridning, det skal være 80.000 ridehester på øya, ved siden av varme kilder, vulkaner og Den blå lagune, forteller Forsdahl.

Islendingene elsker sine varme kilder, og Reykjavik har syv friluftsbad. I de omkringliggende kommunene finnes det 17 bad. Dette badet heter Kópavogslaug og ligger i Reykjaviks nabokummune, Kópavogur.

Varme kilder og bad på IslandDe geotermiske kildene skal gjøre godt for både kropp og sjel, og ha ekstra god helseeffekt for folk med revmatiske plager og ulike hudproblemer.

Laugardalslaug har 50 meters svømmebasseng både inne og ute, varme kilder utendørs, barnebasseng og et stort tyrkisk bad med syv forskjellige saunaer og steamrom. Tilgang til kun badet koster 30 kroner, til spaet rundt 240 kroner.

Grafarvogslaug ligger i nabolaget Grafarvogur, og tilbyr bassenger ute og inne, barnebasseng, plaskebasseng, tre varme kilder og steambad. Pris cirka 30 kroner.

Breidholtslaug ligger i nabolaget Breiðholt et lite stykke utenfor sentrum. Tilbyr utendørs— og innendørssvømmebasseng, barnebasseng, sklier, tre varme kilder, sauna, steam og treningssenter. Pris 30 kroner.

Vesturbæjarlaug er et lite og vennlig nabolagsbasseng i gangavstand fra sentrum. Her finnes utendørs- og innendørssvømmebasseng, barnebasseng, tre varme kilder, sauna, steam og treningssenter. I april utvider badet med flere varme kilder.

afp000668925-8lLsyPekfN.jpg

Árbæjarlaug er et stort og moderne svømmeanlegg. Her finnes store utendørs— og innendørssvømmebasseng, et barnebasseng med flere sklier og fontener, tre varme kilder, sauna, steam og treningssenter. Pris 30 kroner. Sundhöllin ligger i gangavstand fra sentrum. Det gamle badehuset er Reykjaviks eldste med sitt svømmebasseng, hot pots og barnebasseng. Inngangsbillett 30 kroner.

Nauthólsvík er en geotermisk oppvarmet sandstrand og lagune rett utenfor sentrum tiltrekker seg mer enn en halv million gjester årlig. Åpent året rundt.Det koster cirka 25 kroner – da er bruk av stranden, badestamp, omkledningsrom inkludert i prisen.

Den blå lagune er et utebad med vann direkte fra geotermiske kilder så dype som 2000 meter. Varmen ligger stabilt på mellom 36–39 grader. Det tilbys flere pakker med priser fra cirka 200 kroner til 1400 kroner.

Kilder: Visitreykjavik.is, Swimminginiceland.com og Wikipedia.

Les også:

Får ikke turistene dette, velger de et annet hotell

Disset turistene er minst lønnsomme

Det kuleste kaoset du har sett

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Sykepleiere på akutten på SUS: – Vi føler på en uro over ikke å bli hørt

  2. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

  3. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

  4. Støre setter sin lit til tredje vaksinedose

  5. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

  6. Sør-Roga­land sier «nei takk» til flere ting­retter