Begynnerguide: Fem grunner til å besøke Bastille neste gang du er i Paris

Et av hovedstadens mest historiske nabolag er også blant de mest innholdsrike.

GRØNT: I det historiske distriktet Le Marais – et steinkast fra Place de la Bastille – ligger flere rolige parker og grøntarealer strødd mellom de fantastiske bolighusene. Bydelen har lenge vært en av de mest velstående i Paris.
  • Axel Munthe-Kaas Hærland
Publisert: Publisert:

Å spørre parisere om hvor Bastille ligger, er som å spørre om et sted som ikke lengre finnes. Du kan gå av på holdeplassen med samme navn, slå inn «Bastille» på Google Maps eller bare følge skiltingen, men du vil likevel være mer enn 200 år for sent ute.

Bastille, også kjent som Bastille Saint-Antoine, var et forsvarsverk og fengsel i krysningspunktet mellom arrondissement 4, 11 og 12, hvor flere tusen mennesker ble holdt på ordre fra monarkiet.

VAR FENGSEL: Hvor fengselet og forsvarsverket Bastille Saint-Antoine en gang sto, troner nå den 47 meter høye Juli-søylen over en travel rundkjøring.

Det var her den franske revolusjon offisielt startet 14. juli 1789, da en rasende menneskemengde stormet portene, frigjorde fangene og rev festningen fra hverandre i året som fulgte.

I dag er Bastille Saint-Antoine erstattet med den 47 meter høye Juli-søylen, som etter hvert er blitt et regelmessig samlepunkt for politiske demonstrasjoner i hovedstaden.

For turister, derimot, utgjør nabolagene rundt Place de la Bastille et perfekt kompromiss mellom «klassiske» elementer av Paris og finbalansert hipster-faktor.

Fem ting du må gjøre i Bastille

1. En doven tur langs Promenade Plantée

Coulée verte René-Dumont – også kjent som Promenade Plantée – blir ofte nevnt i samme setning som High Line i New York, og det er lett å se hvorfor. Her har en fem kilometer lang toglinje blitt restaurert og omgjort til en frodig park, den første av sitt slag i verden, hevet ti meter over det travle gatelivet under.

PROMENADE: Den 4,7 kilometer lange Coulée verte René-Dumont er en hevet park som strekker seg fra like ved Place de la Bastille og hele veien til Bois de Vincennes

Da Promenade Plantée først åpnet for publikum i 1993 var det til sterk skepsis fra mange parisianere, som mente prosjektet var rent sløseri. Men den billedskjønne parken har etter hvert blitt et folkekjært område for både fastboende og turister.

LETT GJENKJENNELIG: Den 47 meter høye Juli-søylen – synlig fra store deler av Bastille – gjør det lekende lett å orientere seg i de omkransende nabolagene.

Promenaden strekker seg fra Place de la Bastille, like bak operahuset, og hele veien til Bois de Vincennes – en tur som byr på plenty med utsiktspunkter, vannspeil og rasteplasser underveis.

Er du en av dem som jogger på ferieturen er Promenade Plantée trolig det beste stedet i byen for en økt eller tre.

Praktisk info: Gratis inngang året rundt. Åpent mandag – fredag, 08.00 – 18.00, lørdager og søndager 09.00–18.00. Heiser gir tilgang for bevegelseshemmede.

Les også

Hvor MÅ du spise i Paris? Her er våre fem anbefalinger

Paris er alltid en god idé, sa Audrey Hepburn. Og det hadde hun selvsagt rett i – gitt at du vet hvor du skal gå.
MARKED: Marché Bastille er ofte omtalt som et av de beste gatemarkedene i hovedstaden.

2. Skei ut på Marché Bastille

Det yrende Marché Bastille er ofte å finne på lister over hovedstadens beste gatemarkeder, særlig for matretter og råvarer. De 150 selgerne som fyller Boulevard Richard Lenoir hver torsdag og søndag legger stor stolthet i presentasjon, og konkurrerer året rundt om å ha markedets mest appetittvekkende bod.

Synet er nok til å få euroene til å brenne i lommen, særlig om du har en forkjærlighet for franske oster, sjømat og klassiske bakverk.

Marché Bastille er et av byens største åpne markeder, og tar lett en time eller to å utforske fra ende til ende. I tillegg til maten byr markedet på plenty med andre shoppingmuligheter, fra keramikk til tekstiler til billigkjøpt juggel rettet mot turister.

Praktisk info: Marché Bastille holdes langs Boulevard Richard Lenoir, like ved Place de la Bastille, hver torsdag og søndag, 07.00–15.00.

Les også

En annen del av Frankrike: Sjekk ut det gode markedsliv i Provence

Vi har plukket ut noen av de aller beste markedene i Luberon.

3. Spis falafel i Rue des Rosiers

Rue des Rosiers, hovednerven i hovedstadens jødiske distrikt, er ikke hva det en gang var. Det som før fungere som et sammenknyttet nabolag med familiedrevne forretninger er nå et av byens mest fasjonable strøk, hvor internasjonale motekjeder og trendy butikker dominerer gatebildet.

Heldigvis finnes det flere levende spor fra fortiden, inkludert en håndfull uforglemmelige kosher-bakerier, bokhandler og restauranter.

POPULÆR: Falafel-restaurantene i Rue de Rosiers har eksplodert de siste årene etter stor oppmerksomhet fra matbloggere. Hos institusjoner som L'As du Fallafel må du belage deg på minst 30–45 minutters ventetid.

Særlig falafelen som serveres i denne gaten sies å være blant den beste noe sted, et rykte som har spredt seg som ild i tørt gress etter alskens matblogger og listebaserte artikler på nett. Skal du oppleve institusjoner som L'As du Fallafel må du belage deg på minst en halvtime til tre kvarters ventetid, da køen (selv på rolige dager) ofte strekker seg langt oppover gaten.

Den ti minutter lange spaserturen til Rue des Rosiers fra Place de la Bastille går gjennom en rekke pittoreske nabolag og avslappende grøntarealer i La Marais.

BRA UTELIV: Bastille leverer alltid på nattetid, da området summer med funky barer, nattklubber og konsertlokaler.
Les også

Det er en egen kunst å finne de beste spisestedene i Paris. Vi har funnet ti av dem.

Her spiser du godt i Paris.
Les også

Hvordan reiser vi i 2018? Dette er de heteste trendene nå.

Ekspertene har talt – her er reisetrendene for året.
LIVLIG: På varme sommerdager fylles breddene langs Canal Saint-Martin med liv, musikk og latter.

4. Piknik og folketitting ved Canal Saint-Martin

Følg veien 20 minutter direkte nord for Juli-søylen og du vil etter hvert spankulere langs breddene til den fredelige og frodige Saint-Martin kanalen. For folk flest er kanalen mest kjent gjennom Den fabelaktige Amélie fra Montmartre, hvor flere av filmens scener ble spilt inn.

KANAL: Canal Saint-Martin ble opprettet på ordre fra Napoleon i 1802 for å forsyne hovedstaden med ferskvann. Kanalen var opprinnelig betraktelig lengre, men ble senere dekket over av veier og parker nord for Juli-søylen.

Dette er stedet å slå seg ned med en klassisk fransk piknik, dyppe tærne i vannet, skru mobilen på lydløs og bare kjenne på stemningen. Folkelivet her er svært åpent, intimt og sosialt, med lav terskel for å møte både lokalboende og felles reisende.

Nabolagene langs elven er også regelmessig på lister over hovedstadens mest trendy, og selv om utviklingen til tider bikker over i renspikka gentrifisering er det plenty med jordnære alternativ for både spising og shopping.

Hos bistro-klassikere som Chez Prune kan du både sitte i timevis uten å sprenge budsjettet, og når mørket faller på eksploderer området med livlige barer og nattklubber som Le Coq og Comptoir Général. Tåler du et par skeptiske blikk fra hipsterne underveis kan du også hoppe på et 2,5 timer langt kanalcruise.

ARKITEKTUR: Bastille og nabolagene rundt heves ofte frem som kroneksempler på klassisk parisiansk arkitektur.

5. Kom deg ut!

Bastille er kjent over hele hovedstaden som et nervesenter for konserter og uteliv.

Operaen er langt fra den vakreste bygningen på Place de la Bastille, men har jevnlig store oppstillinger, balletter og internasjonale artister på programmet. Bestill på nett i forkant eller dukk opp 90 minutter før forestillingen begynner, da usolgte seter formidles direkte i skranken.

I mindre skala finner man utallige barer og konsertlokaler spredt rundt de omkransende nabolagene.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Lonely Planet har nok en gang kåret sine favoritter.

Ateliers de Charonne, en nykommer kjent for fantastisk sigøynerjazz, og pop-klubben Le Motel er spesielt verdt et besøk. Om det er barer du er ute etter, gå ikke glipp av rimelige og funky Le Zero Zero, trolig den trangeste av sitt slag i Paris, eller China–designet fra gulv til tak som en orientalsk gentlemans-klubb fra 30 tallet.

Om turistfaktoren blir for høy i sommermånedene, søk tilflukt hos den røffe og upretensiøse Tape Bar.

Publisert:
  1. Frankrike
  2. Paris
  3. Storby
  4. Reise
  5. Reiseguide

Mest lest

  1. Trafikkulykke på Motorveien - lange køer

  2. Utslitte turister trenger hjelp ned fra fjellet

  3. Nå er det slutt for «oljemesså»

  4. Jonas Gahr Støre mener at folk flest ikke forstår strømkrisa. Han har litt rett i det