Psykologens tips: Hvis du tenker at skilsmisse er løsningen nå, er det én ting du bør huske på.

Kjenner du på ekstra irritasjon over partner og familie nå, ligger kanskje frustrasjonen egentlig et helt annet sted.

Følelser som hører til ett sted, kan poppe opp et helt annet sted. Det kompliserer livet i familien, skriver vår psykolog. Foto: Illustrasjon: Lea Dohle

 • Line Marie Warholm
  Psykologspesialist
Publisert: Publisert:

Psykologspesialist og forfatter Line Marie Warholm gir fremover råd om hjemmelivet. Forslag til temaer hun kan skrive om? Tips oss gjerne.


Psykologspesialist Line Marie Warholm gir råd i en ny og annerledes familiehverdag. Foto: Astrid Waller

Koronahjemmelivet: Samliv, hjemmekontor, hjemmeskole og fritid er sauset sammen. Det er lettere trykket stemning på hjemmefronten. Situasjonen har endelig har avslørt hvor elendig partneren min er! tenker du kanskje.

Tenåringstrøbbel

I starten var du mest opptatt av selve koronaviruset og karanteneregler. Nå er det familien i fokus. Den pedagogiske superhelten du fant i deg selv, er borte. Du sjonglerer ikke lenger familie og jobb med et smil og et hav av tålmodighet.

Tenåringen har aldri vært mer irriterende. Hva slags person kommer han til å bli når han ikke engang klarer å stable i oppvaskmaskinen? Du ser på skolebarnet ditt og lurer på om hun trenger en utredning. Skal det være vanskelig å konsentrere seg?

Når det røyner på

Og ikke minst ser du på partneren din. Det fine samarbeidet fra forrige uke går ikke like knirkefritt. Du føler kanskje at partneren din ikke tar like mye ansvar som deg. Eller at du bidrar så godt du kan, men blir kritisert hele tiden fordi du ikke gjør det akkurat slik partneren din vil ha det?

Det er mange som kjenner at det begynner å røyne på nå. Det er ikke rart! Vi er tett på hverandre i en vanskelig situasjon. I tillegg er det slik at følelser som hører til ett sted, kan poppe opp et helt annet sted. Og det kompliserer livet i familien.

Her er et eksempel:

Du er frustrert over en kollega, men sier ikke noe til kollegaen. Så finner du sko og jakker i en haug i gangen. Du blir skarpere mot barna enn du pleier. Kraften i følelsene kommer ikke bare fra irritasjonen over barna, men også fra situasjonen med kollegaen. Du tar med deg følelser fra ett sted, over i noe annet.

Les også

Slik kan hjemmeisoleringen bli til noe positivt

Er du hjemme med barn i disse dager, kan du gi dem erfaringer de vil ha nytte av senere i livet.

Mange følelser i sving

Når det koker hjemme, er det viktig å huske på at det handler om mer enn relasjonene. Det er ikke sikkert det er parforholdet det er noe galt med. Eller barna. Eller deg.

For de fleste av oss er det mange følelser som rører seg nå. Om vi ikke er redde for å dø av korona, er vi kanskje engstelige for konsekvensene av karantenen. Kan myndighetene håndtere situasjonen? Vil vi egentlig ha nok mat? Hva skjer med maktbalansen i verden hvis USA kollapser?

Det er nok å bekymre seg for. Rytmen i hverdagslivet er brutt. Livet videre er uforutsigbart. Det er skremmende.

Les også

Psykologens tips: Synes du barnet ditt er for mye på skjerm akkurat nå? Da kan du trøste deg med dette.

Det er fristende å la nettbrettet stå for underholdningen av de minste, og det er vanskelig å kreve at tenåringen logger…

Foto: Illustrasjon: Lea Dohle

Knaggen du henger følelsene på

Slike følelser legger vi ikke nødvendigvis merke til. De kan ligge der uten at vi kjenner at vi er redde. For så å forskyve seg – og dukke opp et annet sted. Som irritasjon over tenåringen og frustrasjon over skolebarnet. Eller sinne overfor partneren din.

Nå som vi er tett på hverandre hele tiden, er det lett å tro at all frustrasjonen du har over dine nærmeste handler om dem. Familien er knaggen du henger følelsene på. Men det handler antagelig om flere ting enn en sløv eller kritisk partner og krevende barn.

Les også

Kjære ungdom: Kjenner du litt ekstra på redsel og stress nå? Her er mine fem råd til deg

Du er ikke alene. Vi er alle litt følsomme om dagen.

Koronaskilsmisser

Hva skal vi gjøre hvis vi ikke kan stole på følelsene våre? Vi skal lytte til dem. Det kan ta litt tid å forstå hva det er de forsøker å fortelle oss. Er du sikker på at partneren din er så håpløs? Eller kan det også hende at du er frustrert over hele situasjonen? Redd for at bestemor skal dø? Engstelig for familiens økonomi? Usikker på om du har fulgt opp hjemmeskolen godt nok? Hvilke følelser er det egentlig som er i sving?

Det spås at karantenen vil gi et ras av koronaskilsmisser. Men det er vanskelig å vite om det er karantenen du vil ut av. Eller ekteskapet. Derfor vil jeg vil gi deg et godt råd: Gå ifra partneren din om du må. Men ikke akkurat nå, ikke på grunn av koronaviruset.


Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.


Aftenpostens podkast Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre.

Publisert:

Mest lest

 1. Berntsen og Viking reddet av Bytyqis drømme­scoring

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Savnet mann i Sandnes funnet - framstår som uskadd

 4. Vant i generalprøven. Så kom Bryne-spilleren med et stikk til rivalen

 1. Familie
 2. Barn
 3. Samliv
 4. Ekteskap
 5. Sex og samliv