Boligprisene for april: Moderat utvikling

Boligprisene steg nominelt, men er uendret korrigert for sesongvariasjoner.

Boligprisene er uendret korrigert for sesongvariasjoner. Her fra Kværnerbyen i Oslo.
  • Kathrine Humberset
    Kathrine Humberset
    Forbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Boligprisene i Norge steg nominelt med 0,8 prosent i april 2019, korrigert for sesongvariasjoner er prisene uendret.

Boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden.

– Så langt i år har vært mange boliger til salgs over det meste av landet. Samtidig er også mange boligkjøpere i markedet. Dette skaper et høyt aktivitetsnivå med mange visninger, mange salg og stabil utvikling i boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Den sterkeste utviklingen hadde Hamar med Stange med 1,0 prosent, mens Bergen hadde svakest sesongkorrigert vekst med nedgang på 0,8 prosent.

Sterkest tolvmånedersvekst hadde Asker/Bærum med 4,9 prosent mens Trondheim hadde den svakeste tolvmånedersveksten med en nedgang på 0,6 prosent.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge mandag formiddag.

PRISENDRING: Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene mandag formiddag.
Les også

Leiligheten kostet 520.000 kroner i 1998. 21 år senere er prisen femdoblet.

Kortere salgstid og færre boligsalg

Det tok gjennomsnittlig 42 dager å selge bolig i april, seks dager mindre enn samme tid i fjor.

– Salgstiden har så langt i 2019 vært høyere enn på mange år, men i april gikk salgstiden en del ned og det tok kortere tid å selge en bolig i april i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Dreyer.

I april ble det solgt 7.850 boliger i Norge. Det er 2,8 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 6,2 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

I april ble det lagt ut 8.655 boliger til salgs i Norge, noe som er 9,0 prosent færre enn i samme måned i 2018. Så langt i 2019 er det lagt ut for salg 7,5 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

Les også

Tolv tegn på at boligen din er attraktiv for kjøperne

Regionale forskjeller i april

Dette sier Dreyer:

Oslo, nominell vekst på 0,6 prosent

– Markedet preges av moderasjon. Aktivitetsnivået er likevel bra, og vi har solgt 8 prosent flere boliger i april i år enn i fjor. Det er mange boliger på markedet, men også mange boligkjøpere.

Bergen, nominell vekst på 1,0 prosent

– Det er stabilt både i antall salg og antall boliger lagt ut for salg. Som i hovedstaden er aktivitetsnivået høyt.

Trondheim, nominell vekst på 0,5 prosent

– Nok en måned med moderat prisutvikling. Aktivitetsnivået er dog høyt. Så langt i år er det solgt 7,7 prosent flere boliger enn Trondheim sammenlignet med samme periode i fjor. Markedet er balansert.

Stavanger, uendret nominell vekst

– 9,1 prosent flere solgte boliger, utbudet her er på et stabilt nivå.

OmrådeEndring siste månedEndring sesonjustering siste månedEndring siste årGj.snittlig kvadratmeterpris
Oslo0,6 %-0,1 %3,0 %72.531 kr
Bergen1,0 %0,8 %1,0 %44.951 kr
Trondheim0,5 %-0,3 %-0,6 %45.845 kr
Stavanger m. omegn0,0 %-0,5 %1,2 %35.846 kr
Tromsø 0,9 %0,1 %1,6 %45.037kr
Kristiansand0,3 %-0,4%2,9 %30.185 kr
Norge0,8 %0,0 % 2,2%43.386 kr

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener alt tyder på at boligmarkedet vil være stabilt og velfungerende, også i månedene som kommer.

– Riktignok er det regionale variasjoner, men markedet er gjennomgående preget av en trygghet som utløser god etterspørsel. Den moderate prisutviklingen åpner markedet for flere interessenter, og bidrar til den høye aktiviteten, sier Geving i en pressemelding.

Les også

Minileilighet solgt for 125.000 pr. m² Har ikke do eller bad.

Prisnedgang på OBOS-boliger

Forrige uke kunne OBOS melde om prisnedgang i Oslo på 2,1 prosent i april, etter tre måneder med prisoppgang. På landsbasis falt prisene 1,6 prosent. Det betyr at prisene for brukte OBOS-boliger hittil i år har steget med 5,0 prosent i hovedstadsområdet og 3,8 prosent på landsbasis.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj mener prisnedgangen er overraskende.

− Vi opplever solid etterspørsel etter boliger selv om antall omsetninger i mars og april går noe ned i Oslo sammenlignet med 2018. En mulig forklaring er at den siste tidens renteøkninger biter noe i en overgangsfase, uttaler han i en pressemelding.

Les også

Dette er de vanligste skadedyrene i Norge. Ett av dem er det mange som ikke vet at de har.

ECON: Salgsnedgang i alle landsdeler

Fra midten av februar til midten av april ble det solgt i underkant av 2300 nye boliger i Norge. Det er 16 prosent færre enn samme periode i fjor og utgjør 15 prosent av alle boligene som har vært til salgs, ifølge rapporten Econ Nye boliger fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Salget har vært svakt i alle landsdeler. Grafen under viser salgstakten i alle landsdeler (salgstakten viser hvor mye som selges unna mellom hver måling, journ.anm.).

I gjennomsnitt koster nyboligene i Norge 55.800 kroner per kvadratmeter. Det er 7,7 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 64.400 kroner. Sørlandet ligger lavest med 42.400 kroner.


Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.

Publisert: