Ta hytta med på tur

Mange barnefamilier bruker ferien til å dra på hytta – bokstavelig talt. Og det trenger ikke være komplisert å kjøre av gårde, selv om det er din første trilletur.

Publisert: Publisert:

Det finnes cirka 250.000 campingvogner i Norge, og av disse er om lag 130.000 er registrert og rullende, mens resten står helt fast på campingplasser. Foto: Roger Hardy/Samfoto

— Det er mye rimeligere å trekke hytta etter bilen, enn å kjøpe en fast fritidsbolig med tomt, sier Jørgen Snoen, fagsjef hos Norsk Caravan Club.

— Dessuten kan du gjøre begge deler med ei campingvogn. Mange har for eksempel vognen stående fast om vinteren og så reiser de rundt med den om sommeren. Da får du jo i pose og sekk!

Det finnes cirka 250.000 campingvogner i Norge, og av disse er om lag 130.000 registrert og rullende, mens resten står helt fast på campingplasser.

— Selv har jeg begge deler, og det er det etter hvert mange som har – en fastvogn og en reisevogn.

Allemannsretten gir muligheter

Brorparten av norske campingentusiaster er barnefamilier, eller pensjonister som debuterte mens barna fremdeles var hjemmeboende.— Campingvognferie er veldig familievennlig, og det er i Norge og resten av Skandinavia barnefamiliene først og fremst triller på tur. De fleste tar nok inn på campingplasser for å benytte seg av plassenes aktivitetstilbud og fasiliteter. Men i Norge har vi også den unike allemannsretten. Det vil si at du i prinsippet har lov til campe med bobil og campingvogn overalt hvor det er åpent for allmenn ferdsel – med opp til to overnattinger, opplyser Jørgen Snoen.

— Vil du overnatte i vognen på privat grunn, må du imidlertid snakke med grunneieren først. Og finner du et "camping forbudt"-skilt, kjører du bare videre.

Reiseklar debutant

Mange campingvognentusiaster er barnefamilier, eller de er pensjonister som debuterte som campingferierende mens barna var små. Her en campingfamilie anno 1953. Foto: Jan Stage/NTB/scanpix

— Skal du utenlands bør du sjekke det enkelte lands trafikkregler og fartsgrenser for kjøretøy med tilhenger – og overholde disse, råder Jørgen Snoen.- Dessuten bør du parkere vognen på egnede campingområder. Ellers er det bare å huske førerkort og vognkort, reiseforsikring og helsekort – sånn som på andre bilferier. Og det gjelder jo enten du skal til Nordkapp eller Adriaterhavet, understreker han.

Før du legger ut på tur – til Finnmark eller Kroatia – bør du alltid sjekke dekkene på campingvognen. Du må også sørge for at vognen er lastet i henhold til bilens og tilhengerens spesifikasjoner og tillate totalvekt.

Sjekk gassanlegget

Med en campingvogn hektet på bilen kan du reise på familieferie nesten hvor som helst. Foto: Espen Bratlie/Samfoto

— Sjekk alltid campingvognens gassanlegg før du ruller av gårde, gjerne hos en seriøs forhandler. Smart også å montere en lekkasjeindikator og gassvarsler, og du bør alltid ha både røykvarsler og brannslukningsapparat i vognen, oppfordrer han.Er du ny med campingvogn, og usikker på kjøreferdighetene dine, kan du ta et lite kurs før du drar langt av sted. Hos Norsk Caravan Club kan du få undervisning med både teoretisk og praktisk innhold.

— Den teoretiske delen tar for seg lovbestemmelser, klargjøring, kjøring, vedlikehold og sikkerhetskontroll. Den praktiske delen omfatter sporing av bil og henger, rygging, vending, lukeparkering og plassering i trafikken. Med opplæring vil du kjenne deg tryggere på veien, sier Snoen.

Brukt og garantert

Førstegangskjøperen handler som regel brukt campingvogn, skal vi tro Norsk Caravan Club, og denne kan du kjøpe både privat og gjennom forhandler.

Omtrent halvparten av campingvognene som selges hos for eksempel Kroken Caravan er brukte, og her tilbys du hovedsakelig seks måneders garanti på brukte vogner.

Skal du ha en campingvogn som bare skal brukes om sommeren koster bruktvariantene mellom 50.000 kroner og 150.000 kroner. Vil du også tilbringe vinterferiene på hjul, må du litt opp i pris for å holde vognen tørr og varm i kulden.

— Men du får en fin og brukt helårsvogn for mellom 145.000 og 200.000 kroner, anslår Bakke.

— Og med rett vedlikehold vil den holde lenge.

Camping-fakta

Det finnes rundt 800 større campingplasser i Norge. Nitti av disse er medlem i NCCs Topp Camping, rundt 250 er med i NAFs campingplasser.

De fleste som velger campingferie er i alderen 25–44 år. Også aldersgruppen over 49 år er godt representert.

Campingvognbrukere kjennetegnes av at de har samlet inntekt på rundt 500.000 kroner. De fleste er par med barn, eller de har fortsatt å campe etter at barna har flyttet ut. De aller fleste bor i spredte boligstrøk.

Det er nesten ti millioner gjestedøgn på norske campingplasser pr. år. Av disse er cirka seks millioner norske overnattinger, hvorav 3,5 millioner har sesongkort. Nesten to millioner sover i campingvogn/telt og rundt en million sover i bobil. Omtrent 2,5 millioner bor i campinghytte.

69 prosent har vognen på fast sted, mens 31 prosent har den hjemme og tar den med de gangene den skal brukes. 70 prosent bruker vognen til rekreasjon. 46 prosent svarer at friheten til å overnatte hvor man vil er den viktigste årsaken til å ha campingvogn/bobil.

Kilde: Norsk Caravan Club

Campingvogn-regler

Allemannsretten i Norge lar deg i prinsippet campe med bobil og campingvogn overalt hvor det er åpent for allmenn ferdsel – med opp til to overnattinger. Du må imidlertid respektere forbudsskilt. Foto: Espen Bratlie/Samfoto

Skal du kjøre med en tilhenger med en totalvekt på over 750 kilo, må du i utgangspunktet ha utvidet førerkort. Du må da avlegge egen tilhengerprøve og få påført bokstav E i førerkortklassen (BE, C1E, CE, D1E eller DE).Begrensningen på 750 kg gjelder imidlertid ikke for klasse B dersom du dekkes av «campingvogn-regelen». Denne regelen sier at du likevel får trekke en campingvogn (eller annen tilhenger) som veier mer enn 750 kilo hvis campingvognens tillatte totalvekt ikke overskrider bilens egenvekt inkludert sjåfør.

Bilen og tilhengerens samlede totalvekt må likevel ikke overstige 3.500 kilo.

”Tillatt hengervekt”, dvs. maksimal aktuell tilhengervekt, finner du i bilens vognkort. Vekten er fastsatt av bilfabrikanten, og skal ikke overskrides uansett hvilken førerkortklasse du besitter.

Kilde: www.vegvesen.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

  2. TV-duell i USA natt. Aftenbladet rapporterer hele natten

  3. – Et slag under beltestedet fra Høie

  4. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

  5. Petroleumstilsynet: Melkøya-brannen en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie

  6. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus