En rimelig London-tur: Her betaler du bare om du er fornøyd

Bli med og gå i Harry Potter eller Jack the Ripper sine fotspor. Eller har du lyst til å se Londons eneste gasslykt drevet av bæsj?

BAKGATEKUNST: Med de gratis guidede turene får du oppleve interessante sider av London som turistbrosjyrene vanligvis ikke viser deg. Her i en bakgate til Brick Lane, Londons curry-luktende gate.
  • Hogne B. Pettersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Jonny Weldon (24) er kledd i Harry Potter-skjerf fra huset Gryfindor. Han gestikulerer og forteller med en innlevelse som tydeliggjør at han er utdannet skuespiller. Sammen med seg har han åtte turister, undertegnede inkludert, på en gratis guidet tur gjennom London.

Ja, du leste riktig: Gratis. Og vi har ikke brukt tryllestav.

VIRKELIGHET OG FILM: Jonny Weldon har stor innlevelse mens han på Ipaden sin viser at området bak ham sees i flere av Harry Potter-filmene. Akkurat her er vi ved Ministry of Magic, som i virkeligheten er Scotland Place.

I London og mange andre store byer i verden finnes det en rekke firmaer som spesialiserer seg på guidede tematurer. I London kan turene dreie seg om gatekunst, rockeklubber, historiske steder, museer, de mest kjente landemerkene, pub-til-pub-tur og spøkelser.

Les også

Londons aller beste komiklubber

GOD INNTJENING: Alle deltagerne under den gratis guidede spøkelsesturen gjennom London. Her er vi halvveis. Dersom alle deltagerne gir 5–10 pund hver ved turens slutt, blir det en fin fortjeneste for guiden, men det er ikke betalingsplikt.
ULOVLIG: Historiker og arkeolog Rachael sper på inntektene med å vise folk gatekunst i Øst-London. Gatekunsten er egentlig ulovlig, men får stort sett bli værende når det har kommet opp.

Felles for turene er at de er gratis. Guiden sier i begynnelsen av turen at dersom du er fornøyd, tar de gjerne imot betaling i form av tips ved turens slutt, men det er frivillig. Guidene gir deler av dette til arbeidsgiver.

De ber også om at man må anmelde dem på Tripadvisor. Om anmeldelsen er positiv, og de nevnes med fornavn, får de bonus.

Skuespiller til hverdags

Jonny jobber for Strawberry Tours. De arrangerer slike turer i flere storbyer i Europa, Asia, Sør- og Nord-Amerika og Australia.

– Jeg har holdt på med dette i et års tid, og det er en kjærkommen inntekt for meg som er skuespiller. De periodene jeg ikke har skuespilleroppdrag, kan jeg føre meg opp som ledig guide på de turene jeg kan mye om, som Harry Potter.

Les også

Stor guide: Her MÅ du spise i London!

GAMLE SMUG: Under den gratis guidede turen gjennom området der Jack the Ripper foretok sine grusomme herjinger får man ta og føle på stemningen som måtte ha vært under gasslysene den gang da.

Virkelighetens Diagon Alley

Vi stopper utenfor Ministry of Magic (forsvarsdepartementet i virkeligheten) og får se akkurat hvor telefonkiosken som Harry og Mr. Weasley bruker som inngangsdør, sto.

Vi går deretter videre til Gringot-banken (Australias ambassade) før vi tar turen innom Diagon Alley. Dette er gaten som forfatter J.K. Rowling ble svært inspirert av. Den heter Cecil Court, og du finner minst like merkelige butikker der som i filmene.

Så kommer vi til skumle Nocturn Alley (Goodwin’s Court) før vi ender opp ved Hardys Original Sweet Shop, som uten tvil har inspirert godtebutikken Honeyduke’s. Du får til og med kjøpt Harry Potter-snop der.

Les også

Vil du reise et sted ikke «alle» har vært? Vi gir deg alternativene

MAGISK GATE: Cecil Court er gaten mange mener J.K. Rowling ble inspirert av da hun jobbet for en veldedig organisasjon i London og ideen om Harry Potter begynte å forme seg i hodet på forfatteren. Du finner minst like mange fascinerende forretninger her som du gjør i filmene og bøkene.

Turen tar 2,5 time.

– Bedre enn de vanlige guidene.

Valentina Alfaro fra Argentina er kjempefornøyd.

– Under tradisjonell guiding er det tydelig at guidene er skoleungdom som pugger et manus. På gratisturene får du guider som kan masse fakta, og som sjelden settes fast om du spør om noe. Og kan de ikke svaret, sender de deg gjerne e-post etterpå med hva de har funnet ut!

Les også

Bli med på graffiti-sightseeing!

HEMMELIGHETER: Den gratis guidede turen «The Secrets of London» tar deg til steder som du ikke ser under vanlig guidede turer. Visste du at huseierne ved Westminster ikke har lov å forandre husenes fasade? Selv ikke skiltet fra andre verdenskrig om at det er et bomberom her.
GAMLE KJENDISER: På den gratis guidede turen «Secrets of London» blir du tatt med til skjulte smug for å finne gamle, legendariske puber. Sjekk listen over berømte britiske diktere og forfattere som pleide å komme til denne plassen.

Statuer av tyranner og rasister

Dette får jeg behørig demonstrert noen timer senere. Denne gangen er det Giles Trevis i Free London Walking Tours som skal ta meg med på en tur som heter Secrets of London.

Det er kun Ute Lauer fra Tyskland og jeg som har meldt oss på, men Giles tar likevel ingen snarveier, og gir oss en tre og en halv times gåtur gjennom Londons mer skjulte severdigheter.

Vi begynner rundt Big Ben og parlamentet og får en rekke særdeles underholdende historier om alle personene som det er statuer og byster av.

– Om vi skulle gjøre som i USA, fjerne monumenter av rasister og overgripere, ville det ikke bli mange statuer igjen her, sier han.

– Selv Churchill måtte bli fjernet.

Les også

Småfrekk kystbyidyll en halvtime fra Gatwick

Fjertegata (ja, du leser riktig)

Vi får også høre om den siste gasslykten i London som fortsatt får drivstoff fra kloakken. Jo mer gjestene på legendariske Savoy Hotel bæsjer, desto sterkere er lyset.

Lykten står i Carting Lane, som selvsagt har fått navnet Farting Lane på folkemunne.

Les også

Ti grunner til å ta med barna til London

GRATISTUR: James fra London Free Walking Tours tilbyr gratis guiding gjennom deler av British Museum. Offentlig drevne museum har ikke inngangspenger i England, og med gratis guiding får man i pose og sekk.
BLADERUNNER: Spøkelsesturen gjennom flere bydeler i London tar også turen innom Chinatown, hvor man blir rådet til å se seg rundt fra mange andre synsvinkler enn man vanligvis gjør der.

I hælene på Jack the Ripper

Dagen etter hiver jeg meg med på en Jack the Ripper-tur med Ben fra Free Tours By Foot. Vinden, mørket og været er perfekt for emnet vi skal få guiding om: Den beryktede Jack the Ripper, som tok livet av og parterte fem prostituerte i 1880-årene.

Ben har hatt en livslang besettelse av denne saken.

Vi går til alle åstedene der Jack the Ripper opererte. Vi får servert detaljer om hva han gjorde med kvinnene, og vi får høre kjente og mindre kjente teorier om hvem han var. En kveld blir Jack the Ripper nesten tatt på fersken ...

Ben småløper med gruppen mens han forteller om hvordan man forsøkte å omringe morderen. På vei mot smuget hvor han unnslapp, er det nesten så vi føler vi er inne i historien.

Dødsskrik fra T-banen

Vi avslutter kvelden med en spøkelsestur gjennom London. Joel fra Strawberry Tours forteller om de mest kjente spøkelsene og om når og hvor de er blitt sett. Dette er også en god historieleksjon. Litt kjendissladder: Daniel Day-Lewis så sin avdøde far mens han spilte Hamlet ved The National Theatre (Day-Lewis avkreftet historien over 20 år senere).

Og visste du at en munk går igjen i Buckingham Palace?

– Så langt har jeg deltatt på femten slike turer, og jeg har ennå til gode å ikke betale fordi jeg var misfornøyd, sier Juana Lopez fra Spania.

– Men nå kommer jeg ikke til å sove i natt, sier hun og kaster et blikk på T-banestasjonen like bortenfor. Der skal visstnok skrikene etter de som døde under bombingen av London, fortsatt høres, ifølge guiden. God ferie!

Gratis guidede turer andre steder i verden

En rekke aktører tilbyr gratis guidede turer i storbyer i Europa etter samme lest som turene i London, som er beskrevet ovenfor.

Paris: Tur gjennom Montmartre, en rekke turer spunnet rundt tema om mat, Notre-Dame, gatekunst, Latinerkvartalet, Paris’ hemmeligheter, vintur, foto workshop mm.

Barcelona: Turer spesialdesignet for barnefamilier, museumsturer, det gotiske kvarter mm.

New York: Frihetsstatuetten og Empire State Building (du må betale inngangsbillett), Central Park, omvisning i kjente nabolag av guider som bor der og kan alle hemmelighetene, puber og klubber mm.

San Francisco: En jordskjelvtur gjennom området som ble hardest rammet i 1906, spøkelsestur, en guide gjennom byens historiske underverden mm.

Sør-Amerika: De fleste storbyer har guidede turer som tar deg med til de mest berømte turistmålene, men også områder som bare de lokale kjenner til.

Afrika: Det arrangeres turer i Kairo, Cape Town, Marrakech, Johannesburg, Casablanca og Durban.

Asia: Hongkong, Singapore, Bangkok, Seoul, Tokyo, Teheran, Kuala Lumpur og Ho Chi Minh er bare noen av plassene hvor du finner et utall av gratis guidede turer i denne verdensdelen. Søk på nett.

Publisert: