-Jeg ante ingenting om gårdsdrift og fikk nærmest sjokk da vi flyttet hit

Med to små barn, lang bilvei til jobb, et gammelt hus og en drøss av dyr å passe på, er det ikke så mye latmannsliv på gården i Iveland.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

– Helt ærlig? Hadde du spurt meg i fjor så hadde du fått et annet svar. Jeg ante ingenting om gårdsdrift og fikk nærmest sjokk, men nå har det gått seg til, svarer Ann Therese Kile (30) på spørsmålet om hvordan det er å bo på og drive gård

Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.

Kuene rauter og sauene breker på hver side av tunet på gården i Iveland i Aust-Agder. To ender vandrer likeglade rundt i herligheten sammen med kattene Pinky og Sunniva. De ni hønene gjør familien selvforsynte med egg, og midt oppi dyrelevenet står Amalie (5) i boblejakke og tyllskjørt og smiler. Lillesøster Mathilde (2) er mest opptatt av å vise sauebæsj.

Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.

– Dette er hverdagen for meg siden jeg er vokst opp på gården, og jentene har allerede blitt herdet, men det var en stor overgang for Ann Therese, forteller John Atle Omdal (33).

Gravid gardskjerring

– Jeg var gravid og kvalm og Amalie var snaut 3 år. Sauene breket fra klokka fire om morgenene og det var umulig å sove. Da lurte jeg virkelig på hva vi hadde begitt oss ut på, ler hun.

Men etter et par år med tilvenning har det blitt gøy på landet for hele familien.

– Når jeg ser hvordan jentene koser seg så kjenner jeg at vi gjorde det riktige, sier tobarnsmoren.

Men det er en krevende livsstil. John Atle står opp i fem-tiden for å rekke noen timer i fjøset før han kjører til jobb på XXL på Sørlandssenteret. Så blir det en ny runde med dyrestell om kvelden. Ann Therese jobber på Pernille kafé på Evje, og Mathilde går i barnehage mens Amalie er fersk førsteklassing. Selv om familien akkurat nå har 24 kyr og et innlånt kveg, som forhåpentligvis skal sørge for at det blir kalver til våren, og 28 sauer, er ikke inntektene av gårdsdriften nok til å leve av.

Les også

Bor smart på 55 kvadrat.

Amalie Fagerhaug Evjen (20) fant ut at å eie i stedet for å leie sin første studentbolig var både smart og lønnsomt.
Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.

– Det en hobby som gir litt inntekt og som holder jordene nede, men vi måtte minst doblet dyreholdet hvis det skulle være mulig å leve av det. De aller fleste bønder i Norge jobber fullt ved siden av, forklarer John Atle.

Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.

Raserte kjøkkenhagen

Dyrene ales opp og går til slakt. Kuene kalver om våren og om høsten kommer slaktebilen fra Nortura. Sauene blir hentet når de oppnår idealvekt, og ender som smakfullt pinnekjøtt til jul eller saftig lammelår til påske. Mens John Atle har hovedansvar for dyreholdet, tar Ann Therese seg stort seg av husarbeid og barn, og har fått god dreis på kjøkkenhage.

Les også

Jeg er en racer på Finn.no

Det eneste Marthe Mine Pedersen gjorde da hun og resten av familien flyttet inn i rekkehusleiligheten på Eg, var å male…

– Vi forsøker å bli litt selvforsynte med grønt, men i sommer gikk det skikkelig dårlig. Vi var på ferie da naboen ringte og sa at sauene hadde kommet seg ut av inngjerdingen og forsynt seg av kjøkkenhagen. Da var det like før jeg ringte Nortura og ba dem hente hele saueflokken, innrømmer Ann Therese.

Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.
Les også

Trivsel på hjemmebane

Cecilie er grafisk designer, men i hovedsak hjemmeværende: - Tidligere levde vi et hektisk liv.

Men John Atle tok jobben med å montere strømgjerde og sikre det bedre, og dermed lever sauene lykkelig videre uvitende om at skjebnen var nær.

Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.
Les også

Interiørkontoene du bør følge på Instagram

Instagram er en utømmelig kilde for interiørinspirasjon! Her er noen av Abitos norske favoritter som vi synes du bør…

Åttende generasjon

John Atle er åttende generasjon på gården i Iveland. Det opprinnelige huset brant ned, men ble bygd opp igjen på begynnelsen av 1900-tallet. I nyere tid bygde John Atles foreldre ut huset, så nå består det av en gammel og en nyere del.

– I gamle dager så bodde det visstnok 11 personer i den opprinnelige stua, så det må ha vært trangt om plassen, sier John Atle.

Det gamle trøorgelet er stemningsfullt og har stått i huset lenge.

– Vi tar ting litt etter hvert, men nå begynner jeg i alle fall å føle meg ordentlig hjemme og vi ser for oss at dette blir vårt livs prosjekt. Selv om overgangen var stor og det er mye jobb, er det samtidig en livsstil som er veldig verdifull for oss alle fire, avslutter Ann Therese.

Publisert:
  1. Bolig
  2. Hjemme hos
  3. Interiør
  4. Abito

Mest lest

  1. Advarer mot å reise på hytta

  2. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

  3. Nytt koronadødsfall på SUS

  4. Bilverksted konkurs