Familien flyttet fra drømmehuset til rekkehus på andre siden av landet: – Av og til tenkte jeg «hva er det vi gjør?»

De ønsket seg et mer urbant liv. Et større jobbmarked, skole og barnehage i gåavstand. Derfor solgte de drømmehuset på Vestlandet og flyttet østover.

SAMMEN: Jan Frode (36), Siw (38), Hedda (11) og Marcus (4) Bjørstad-Karlsen flytter fra vest til øst. Foto: privat

 • Irene Jacobsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tysvær, juni 2017: Trenger vi det? Liker vi det? Kommer vi til å få bruk for det? Familien Bjørstad-Karlsen har det siste året forberedt seg på å flytte fra en stor enebolig til et mindre rekkehus.

I eneboligen de flytter fra har de både tv-stue, kjellerstue, hagestue, takterrassestue og en stor sofagruppe som nesten bare er blitt brukt når de har fått besøk.

På flyttelasset har de bare plass til én sofa. De har sortert, ryddet, kastet, gitt bort og solgt.

FRA TO TIL EN SOFA: I eneboligen de flytter fra har de hatt både tv-stue og hagestue i kjelleren – i tillegg til to sofagrupper oppe i stua, pluss en innebygd takterrasse med stor hjørnesofa. I rekkehuset blir det bare plass til en sofa. Foto: Irene Jacobsen

Mor i huset har lest bøker om rydding, kan alt om sortering og om hvordan en kvitter seg med ting. De har solgt på Facebook og Finn, prøvd seg på håpløse garasjesalg og gitt vekk til Fretex.

– Det tar utrolig mye tid å redusere antallet eiendeler. Garasjesalg er det dårlige tradisjoner for på Vestlandet, så det fungerte ikke noe bra. Å selge på nettet tar tid. Folk skal tenke, prute og ombestemme seg, sier hun.

Flyttesjauen er i gang. Megleren har vært på besøk, fotografen har tatt bildene.

Nå skjer det. De flytter.

Innenfor kjøkkenavdelingen ligger enda en sofagruppe. Her fra er det bare stringhyllene og fargene som blir med på flyttelasset. I nybygget har de bestemt seg for en fargeskala i blått, grått, grønt og gult. Foto: Irene Jacobsen

BLIR MED: Denne sofagruppen er fredet, og fikk bli med til Østlandet. Foto: Irene Jacobsen

Mindre bilkjøring

Lørenskog, november 2017: Eneboligen på Tysvær ble solgt på forsommeren. Nå bor tobarnsfamilien i et rekkehus i Lørenskog Stasjonsby.

Alle trives, ungene har sklidd rett inn i miljøet. De angrer ikke på valget.

Huset de flyttet fra ble bygd i 2011 og var drømmehuset. Ingen av dem har familie i Oslo-området, men familien elsker hovedstaden, forteller Siw.

– Vi jobber begge to i ambulansetjenesten og får et mye større jobbmarked i Oslo. Og vi tror jo det skal bli bra for barna å bo i Lørenskog.

Fra å ha vært avhengige av bil har de nå omtrent alt innen fem minutters gåavstand. Det tar to minutter å gå til skolen og barnehagen. Togstasjonen ligger fem minutter unna, dagligvarebutikken enda litt nærmere.

Det bor mange barnefamilier i området. Verdens største skihall skal bygges like ved. Litt bedre vær tror de også det blir.

– Vi ønsker oss det rett og slett mer urbant, sier ekteparet.

MÅ MED: – Noen ting bare vet du at skal bli med videre, som denne lampen. Foto: Irene Jacobsen

Les også

«Elises boligjakt», episode 1: Hvorfor skal du egentlig kjøpe bolig? Guide for nybegynnere

FÅR MINDRE PLASS: Spisebordet måtte byttes ut med et mindre da familien nesten halverte boarealet. Stolene ble med videre til det nye rekkehuset. Foto: Irene Jacobsen

Pakkeløsningen lokker

Det er mye som måtte vike for valget de har gjort, det gjelder også mange av interiørfavorittene i eneboligen.

– Av og til tenkte jeg «hva er det vi gjør?» Vi hadde jo lagt sjelen vår i det huset. Men når det kommer til stykket er hus og utsikt bare ting, det går greit å bo på et mindre areal. Det er jo pakken rundt vi er mest opptatt av, sier 38-åringen.

Lørenskog Stasjonsby er et helt nytt nabolag hvor det tilsammen bygges om lag 1400 leiligheter og rekkehus i ulike varianter og størrelser.

– Kjøperne er i hovedsak lokale, flere bor allerede i bydelen, men ønsker seg nå noe større, forteller Stian Møller-Karlsen, salgssjef i Selvaag Bolig.

De mindre leilighetene kjøpes i hovedsak av yngre, gjerne førstegangsetablerere. Rekkehusene er det typisk barnefamilier som kjøper, de største leilighetene har gått til folk som flytter fra eneboliger.

Familien fra Førresfjorden er de som kommer lengst vekk fra.

HIT FLYTTER DE: Til Lørenskog Stasjonsby, til rekkehusene i Unnarennet. Foto: Selvaag Bolig

Vi blir mer urbane

– Barnefamilien fra Vestlandet er nok ikke de mest typiske representantene for dem som etablerer seg i utkanten av Oslo. Ser vi derimot bildet i en urbaniseringssammenheng, er de en del av den internasjonale trenden, sier seniorforsker Lasse Sigbjørn Stamsbøl i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Han forklarer at urbaniseringen gjennom lengre tider har vært et internasjonalt fenomen. Industrialiseringen er et godt historisk eksempel på dette.

DERES NYE KJØKKEN: På Lørenskog har de fått et kjøkken som ligner på dette. Foto: Selvaag Bolig

– I nyere tid er nok globaliseringen med på å øke urbaniseringen. Mange jobber som krever høyere utdanning legges til de største og mest urbaniserte strøkene.

I Europa er det Storbritannia, Nederland, Belgia og Spania og som kan vise til høyest andel av befolkningen bosatt i urbane strøk. Overraskende nok hører også Island med i denne kategorien, det er fordi en så stor andel av befolkningen bor i Reykjavik.

– De skandinaviske landene, med Norge nederst, viser relativt lav urbanisering i europeisk sammenheng. Til gjengjeld er vi sammen med en del land i Øst-Europa, blant dem som viser størst økning i urbaniseringen etter årtusenskiftet, sier Stamsbøl.

Publisert:
 1. Urbanisering
 2. Lørenskog
 3. Hjemme hos
 4. Tysvær
 5. Trend

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet fant usikret dynamitt, en bombe - og bazooka i kjelleren

 2. Oransje farevarsel: Svært kraftig styrtregn - vannlekkasjer flere steder

 3. Tidligere Viking-spiller vil bli trener i Sandnes Ulf

 4. Se skarven sluke ålen levende: – Dette har jeg aldri sett tidligere

 5. Røyk fra leilighet i Verven - nødetatene rykker ut

 6. Trodde han var på flukt - kjørte i 173 kilometer i timen på motorveien